Ο Λουξεμβουργός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα, προειδοποιώντας για την ταλαιπωρία που δημιουργείται για τους μετακινούμενους και την πιθανή απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σύμφωνα με το dpa.
Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ διέταξε την εισαγωγή προσωρινών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας για να μειωθεί ο αριθμός των μη εξουσιοδοτημένων εισόδων σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετανάστευση.
Οι έλεγχοι – που επεκτείνουν ένα ήδη υπάρχον σύστημα σε όλα τα γερμανικά σημεία εισόδου – ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και αρχικά θα διαρκέσουν έξι μήνες.
Μιλώντας στο dpa από την πατρίδα του το Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι υποστηρικτής των συνοριακών ελέγχων επειδή επηρεάζουν τους μετακινούμενους.
Η Γερμανία είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, ο οποίος επιτρέπει σε περίπου 420 εκατομμύρια ανθρώπους από 29 ευρωπαϊκές χώρες να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς χωρίς να περνούν από συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι έλεγχοι υπάρχουν ήδη σε ορισμένα από τα εννέα μεθοριακά φυλάκια της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Πολωνίας, και επεκτείνονται στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία.
Ο Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι λεγόμενοι κινητοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται πιο μακριά από τα σύνορα θα ήταν λιγότερο ενοχλητικοί, ειδικά για τους περισσότερους από 50.000 Γερμανούς μετακινούμενους που περνούν καθημερινά από το Λουξεμβούργο.
Αν και αναγνώρισε την ανάγκη για προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Euro 2024 στη Γερμανία, ο Γιούνκερ αμφισβήτησε την ανάγκη για εκτεταμένους ελέγχους ως απάντηση στη μετανάστευση και τις παράνομες εισόδους.
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βασική αρχή του χώρου Σένγκεν.
Ο Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014 έως το 2019.