Ανησυχίες για την ουδετερότητα του Διαδικτύου υπό την προεδρία Τραμπ

 
Ανησυχίες για την ουδετερότητα του Διαδικτύου υπό την προεδρία Τραμπ

Ενημερώθηκε: 24/01/17 - 13:21

Τον Ατζίτ Πάι επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως τον νέο επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), την κυβερνητική υπηρεσία που ρυθμίζει θέματα τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ο διορισμός του Πάι εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διασφάλιση της ουδετερότητας του Ίντερνετ βρίσκεται τώρα υπό απειλή.

Ο όρος «ουδετερότητα του Διαδικτύου» χρησιμοποιείται από τους ακτιβιστές για να περιγράψουν την άποψη ότι η κυκλοφορία δεδομένων στο Ίντερνετ θα πρέπει να τυγχάνει ίσης μεταχείρισης. Οι υποστηρικτές της ουδετερότητας του Διαδικτύου -μεταξύ των οποίων η Google και το Facebook- πιστεύουν πως η διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των online εταιρειών είναι ζωτικής σημασίας.

Μέχρι πρότινος, οι Ρεπουμπλικάνοι μέλη της FCC είχαν ψηφίσει -ανεπιτυχώς βέβαια- κατά της διαδικτυακής ουδετερότητας, ωστόσο τώρα υπό τον πρόεδρο Τραμπ θα υπάρχει πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή.

Το 2015 και υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα είχαν ψηφιστεί νόμοι για την προστασία της ουδετερότητας του Διαδικτύου, μία κίνηση που είχε θεωρηθεί μεγάλη νίκη για τους υποστηρικτές της θέσης αυτής. Ωστόσο, ο Πάι μιλώντας μετά την εκλογική νίκη του νέου προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ το παιχνίδι στην FCC θα μετατοπιστεί από αμυντικό σε επιθετικό. Πρέπει,πρόσθεσε, να κάψουμε τα αγριόχορτα και να καταργήσουμε τους κανονισμούς που πνίγουν τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, ο Πάι ήταν ήδη επίτροπος της FCC και ως εκ τούτου θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει άμεσα το ρόλο του χωρίς να χρειαστεί να περάσει από ακρόαση για έγκριση της θέσης του από τη Γερουσία.

Στο παρελθόν ο ίδιος είχε καταψηφίσει την ενίσχυση των νόμων περί ουδετερότητας του Διαδικτύου.