Αλλάζει το σκηνικό σε όλη την Ευρώπη με καγκελάριο των Πρασίνων στη Γερμανία

 
Αλλάζει το σκηνικό σε όλη την Ευρώπη με καγκελάριο των Πρασίνων στη Γερμανία

Ενημερώθηκε: 30/03/21 - 00:16

Του Μιχάλη Ψύλου

Όταν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει «λευκή πετσέτα», η μάχη για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να έχει χαθεί έξι μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Δεν χάθηκε και ο κόσμος όταν ο (Χριστιανοδημοκράτης) καγκελάριος Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ ηττήθηκε από τον Βίλι Μπραντ το 1969 και ο Χελμουτ Κολ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 1998», είπε ο πολύπειρος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Σόιμπλε στο Der Spiegel.

Ο Σόιμπλε αντιμετωπίζει «ήρεμα», από τώρα, το ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας του κόμματός του, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων έχει γίνει πιο ασταθής, όλα αλλάζουν, αυτό δεν πρέπει να είναι κακό, λέει ο Σόιμπλε και προσθέτει με έμφαση: «Τα κόμματα δεν πρέπει πάντα να συζητούν μόνο τι πρέπει να κάνουν για να εκλεγούν. Η καλύτερη ερώτηση είναι: για ποιον λόγο πρέπει να επανεκλεγεί το CDU;».

Φυσικά, ο 78χρονος Σόιμπλε δεν έγινε ξαφνικά μετριοπαθής, αλλά κάνει την ανάγκη φιλοτιμία βλέποντας το κόμμα του να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις λόγω της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας και των σκανδάλων με μίζες εκατομμυρίων ευρώ από βουλευτές του.

Το "Spiegel" αποκάλυψε ότι ο Μάρκ Χάουπτμαν, ο τελευταίος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, είχε πάρει μίζα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για να βοηθήσει στην αγορά μασκών από συγκεκριμένη εταιρεία.

Δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχουν χάσει από τον Ιανουάριο οι Χριστιανοδημοκράτες ,σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αλλάζει αυτή την τάση. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου RTL, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους στη Βαυαρία (CDU / CSU), έχουν κατρακυλήσει στο 25% -χάνοντας 11 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κυβερνών επί 16 χρόνια κόμμα της Μέρκελ μπορεί να επιλύσει πλέον τα προβλήματα της χώρας. Στο στόχαστρο των Γερμανών έχουν μπει η συμπατριώτισσά τους ,πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για την επιδεινούμενη υγειονομική κρίση. Αλλά και το 49% των ερωτηθέντων επίσης, θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί από τώρα η καγκελάριος Μέρκελ και να μην περιμένει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια συντριβή στις δημοσκοπήσεις στην ιστορία του "Politbarometer», γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Στη Β` εθνική όπως η…Σάλκε

Η βερολινέζικη Tagesspiegel ερμηνεύει γλαφυρά τη βύθιση του κόμματος της Μέρκελ, κάνοντας σύγκριση με την ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε ,που πάει για υποβιβασμό!: «Σε λίγες μόνο εβδομάδες, που χαρακτηρίστηκαν από τα σκάνδαλα με τις μίζες για αγορά μασκών από πολιτικούς του CDU και του CSU, το μόνιμο κλείδωμα και τα προβλήματα στους εμβολιασμούς, η Ένωση CDU/CSU κατέρρευσε κυριολεκτικά.

Οι μετρήσεις όλων των μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων ,έδειξαν ότι η δημοτικότητά τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της Ένωσης συγκρίνεται ήδη με τα γελοία εσωτερικά προβλήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σάλκε: Δεν πρόκειται πλέον να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, ο υποβιβασμός της είναι οριστικός, απλά δεν έχει ακόμη γίνει και επίσημα».

Ακόμη και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, παραδέχεται ότι «υπάρχει μια διάθεση αλλαγής στη χώρα» . Ο Ζέντερ που πιέζεται να είναι ο υποψήφιος της Ενωσης CDU/CSU για την καγκελαρία, μήπως και σώσει την κατάσταση, δήλωσε στην "Bild am Sonntag" ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και οι αξίες της Ένωσης μειώνονται»… Και ο Ζέντερ δύσκολα θα δεχθεί να είναι υποψήφιος καγκελάριος, αφού θα χρεωθεί την αναμενόμενη ήττα. Είναι άλλωστε μόλις 52 ετών και έχει όλο το χρόνο μπροστά του.

Το γεγονός ότι CDU /CSU ουδεμία τύχη έχουν φαίνεται και σε όλες τις μετρήσεις δείχνουν ότι ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ θα έχανε και από τους δύο συμπρόεδρους των Πρασίνων, την Ανναλένα Μπάερμποκ ή τον Ρομπερτ Χάμπεκ, αν ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τους πολίτες!

Μεγάλος νικητής άλλωστε και στην τελευταία δημοσκόπηση είναι το κόμμα των Πρασίνων, που βρίσκονται ήδη στο 23%- μόλις δύο μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Πριν από πέντε εβδομάδες, οι Πράσινοι υπολείπονταν 12 ποσοστιαίες μονάδες από την Ενωση CDU/CSU ,αλλά ημέρα με την ημέρα ανεβάζουν τα ποσοστά τους. Σύμφωνα με το δίκτυο “n-tv”, εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), οι Πράσινοι θα ήταν οι μεγάλοι νικητές: Θα αναδείκνυαν 171 βουλευτές, 104 περισσότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Ο μεγάλος χαμένος θα ήταν η Ενωση CDU/CSU, με μείον 41 βουλευτές, παρά το γεγονός ότι θα παρέμεναν πρώτο κόμμα στη Βουλή με 205 έδρες.

Ωστόσο, οι Πράσινοι, σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που θα έπαιρναν 124 έδρες και ενδεχομένως με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ,θα συγκέντρωναν τουλάχιστον 373 έδρες -13 περισσότερες από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 360 εδρών στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή.

Πράσινος ή Πράσινη καγκελάριος;

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανικών εφημερίδων, ένα είναι πλέον το ερώτημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του n-tv:

«Αυτός ή αυτή;» : Η ηλικίας 41 ετών Αναλένα Μπάερμποκ ή ο 51χρονος Ρομπερτ Χάμπεκ θα διαδεχθούν την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου; Σε κάθε περίπτωση, Καγκελάριος θα είναι από το κόμμα των Πρασίνων! Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως τα τέλη Απριλίου, καθώς μέχρι στιγμής τόσο η Αναλένα Μπάερμποκ όσο και ο Χάμπεκ δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για την καγκελαρία, αλλά βάζουν πάνω από όλα την ενότητα του κόμματος.

«Μπορώ να το κάνω", είπε η Μπάερμποκ, προσθέτοντας όμως ότι «φυσικά και οι δύο έχουμε αυτή τη φιλοδοξία». Ο Χάμπεκ τονίζει από την πλευρά του πως «δεν είναι δύσκολο για κανέναν από τους δυο μας να πει: Είσαι ο σωστός για την καγκελαρία».

Οι δύο συμπρόεδροι έχουν μάλιστα έναν κοινό διευθυντή στα γραφεία τους ,τον Ρόμπερτ Χάινριχ, ο οποίος διασφαλίζει ότι δεν θα προκύψουν συγκρούσεις και παρεξηγήσεις. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κορυφαία ηγετικά δίδυμα του κόμματος, οι απαιτήσεις και οι ιδέες δεν προέρχονται πλέον από το ένα ή το άλλο γραφείο.

Όπως γράφει βέβαια η Badische Zeitung «μερικές φορές η ισότητα είναι σαν ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ. Αυτός-αυτή-αυτός-αυτή-αυτός-αυτή. Και συχνά δεν είναι σαφές μέχρι το τέλος ποιος θα είναι ο νικητής».

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάντως κόμμα, πρόγραμμα και φυσικά την προσωπικότητα του ηγέτη. «Το ποσοστό των γυναικών ψηφοφόρων που ψηφίζουν μια γυναίκα μόνο επειδή είναι γυναίκα, από την άλλη πλευρά, πρέπει να τείνει προς το μηδέν» γράφει και σωστά η Die Zeit.

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και στη Γερμανία είναι η κρίση του κορονοϊού και οι συνέπειές της. Με τους Χριστιανοδημοκράτες να έχουν αποτύχει πλήρως και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μοιράζονται αντικειμενικά την ευθύνη, οι ψηφοφόροι στρέφονται πλέον στην μοναδική εναλλακτική που έχει απομείνει : Τους Πράσινους. Και η αλλαγή αυτή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία είναι άλλωστε όχι μόνο η οικονομική, αλλά και η πολιτική ατμομηχανή της Γηραιάς ηπείρου…

«Ομπάμα ή Αρντερν;»

Ο Χάμπεκ είναι κάπως πιο γνωστός και πιο δημοφιλής πολιτικός που έχει επίσης κυβερνητική εμπειρία ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν. Εχει σπουδάσει φιλοσοφία και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Λόταρ Προμπστ χαρακτήρισε τον Χάμπεκ ως «επιλογή τύπου Ομπάμα» - ένα όμορφο πρόσωπο για μια νέα αρχή στην καγκελαρία, που κερδίζει με την παρουσία του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω των φιλοσοφημένων απόψεών του για το μέλλον της Γερμανίας.

Μητέρα δύο μικρών παιδιών, η Αναλένα Μπάερμποκ θα μπορούσε, να παρομοιαστεί με την Γιάσιντα Αρντερν, την συμπονετική και πανίσχυρη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Η Αναλένα έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Δίκαιο και με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις. Αν και βουλευτίνα από το 2013, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, αλλά επανειλημμένα κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη για τα ηγετικά της προσόντα με τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στη βουλή και την τηλεόραση.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πρόεδροι των Πρασίνων παρουσίασαν το σχέδιο προγράμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ευημερία των πολιτών. Ο Χάμπεκ έκανε λόγο για την αρχή μιας νέας εποχής. Η Μπάερμποκ σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα για την πολιτική να ξεπεράσει τελικά τον εαυτό της».

Ο φεμινισμός και η ισότητα είναι το δεύτερο θέμα που εστιάζουν οι Πράσινοι ,μετά την κλιματική αλλαγή .Θέλουν να ξεπεράσουν το διαρθρωτικό και πολιτιστικό μειονέκτημα των γυναικών. Ένα άλλο μήνυμα αφορά το ρόλο και την ενίσχυση της οικογένειας ως πολιτικό ζήτημα. Αυτό είναι και το βασικό μέλημα της Μπάερμποκ μέσα στην πανδημία. Είναι μια νεαρή γυναίκα που μπορεί να κατανοήσει προσωπικά τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών με μικρά παιδιά και να μετουσιώσει σε πολιτική αυτήν την κατανόηση. Βέβαια, λίγες επιτυχημένες πολιτικοί είναι ή ήταν μητέρες μικρών παιδιών.

Επειδή η συμβατότητα της καριέρας και της οικογένειας παρέμεινε ανεκπλήρωτη υπόσχεση στην πολιτική και την οικονομική ζωή της Γερμανίας. Και όχι μόνο…

«Πολλοί Πράσινοι αναμένουν μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς μεγάλα λάθη από την Μπάερμποκ ,αν επιλεγεί τελικά ως υποψήφια καγκελάριος» γράφει η Die Zeit.

«Θεωρείται εγγυητής ενός καλού αποτελέσματος και η υποστήριξή της στο κόμμα είναι μεγάλη. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν πιο κατάλληλη για την Καγκελαρία, πιο σκληρή και πιο ικανή από τον Χάμπεκ και θα φέρει τελικά στους Πράσινους εκείνες τις ποσοστιαίες μονάδες που χρειάζονται στην εκλογική τους δύναμη, για να εξασφαλίσουν μια σαφή κυβερνητική εντολή» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι πάντως ποιος από τους δύο θα γίνει καγκελάριος» λέει ο Χάμπεκ. «Το καθοριστικό είναι ότι οι Πράσινοι θα μπορέσουν να ηγηθούν στο μεγαλύτερο βιομηχανικό έθνος στην Ευρώπη. Υπάρχει πλέον προοπτική να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»