Ζάεφ: Τα προβλήματα δεν λύνονται με χάραξη νέων συνόρων

 
Ζάεφ: Τα προβλήματα δεν λύνονται με χάραξη νέων συνόρων

Ενημερώθηκε: 13/10/18 - 10:26

Κατηγορηματικά αντίθετος στην οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και προσθέτει πως όλοι στη χώρα που πρέπει να σεβαστούν την επιλογή των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Ο κύριος Ζάεφ αποφεύγει να απαντήσει εάν πιστεύει πως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και προσθέτει πως η εκπλήρωση του οράματος της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών. «Οφείλουν να λάβουν μία απόφαση που να δείχνει πως θέλουν να καταστήσουν τη χώρα μας έναν ασφαλή και ελκυστικό τόπο διαβίωσης για κάθε πολίτη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει μάλιστα πως στην περίπτωση που οι βουλευτές του VMRO συνεχίσουν στην άκαμπτη στάση τους τότε δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Σήμερα, η χώρα μας δεν έχει ανοιχτά ζητήματα με κανέναν γείτονά μας. Σεβόμαστε όλους μας τους γείτονες και οικοδομούμε τη φιλία μας επενδύοντας στην ανάπτυξη της συνεργασίας και του εμπορίου», υπογραμμίζει ο Ζόραν Ζάεφ και προσθέτει: «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα επιλύονται με την εφαρμογή νέων πολιτικών και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων. Πιστεύω πως η επίλυση της διαμάχης ανάμεσα στις χώρες μας και τους λαούς μας είναι μια ιστορική στιγμή και μια πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη».

Ο Ζόραν Ζάεφ υπογραμμίζει πως δεν χρειάζονται διαμάχες στα Βαλκάνια και τα κράτη της περιοχής μπορούν να αναπτυχθούν με αμοιβαία συνεργασία και στόχο τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης προς τους πολίτες τους.

«Η ΠΓΔΜ στηρίζει μία θετική λύση για το Κόσοβο. Μία λύση που θα βελτιώσει την ευημερία των Σέρβων, των Αλβανών, και όλων των άλλων πολιτών που ζουν στο Κόσοβο. Μία λύση που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Σερβίας, του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενωμένοι όλοι οι ηγέτες εδώ σε αυτή την περιοχή γύρω από τους κοινούς μας στόχους, που είναι η διαρκής ειρήνη, η περιφερειακή συνεργασία, η οικονομική ανάπτυξη και η ένταξη στην ΕΕ», τονίζει.

Ο ίδιος υπεραμύνεται του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα τονίζοντας πως αυτός που αποφασίζει είναι εκείνος που πηγαίνει στην κάλπη. «Καθώς το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, και όχι δεσμευτικό, εναπόκειται τώρα στα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον λαό, να λάβουν μια απόφαση σεβόμενα και ακολουθώντας τα συμφέροντα των πολιτών, της χώρας και του προσωπικού τους χρέους».

Ερωτηθείς για το εάν τελικά η «παρέλαση» δυτικών αξιωματούχων από τα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα λειτούργησε αρνητικά ο Ζόραν Ζάεφ απαντά: «Οι φίλοι μας από τη διεθνή κοινότητα στηρίζουν τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας ότι αναγνωρίζουν την ταυτότητα και την κρατική μας υπόσταση – κι αυτή είναι μια εκδήλωση σεβασμού προς όλους τους πολίτες της χώρας μας»

Στέλνοντας μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στη χώρα μας ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να διατηρήσουν το πνεύμα συνεργασίας «και την ισχυρή πολιτική βούληση που απορρέουν από τις Πρέσπες και ας επιτρέψουμε σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας να μας κατευθύνει και να καθορίσει τις σχέσεις μας στο μέλλον. Μαζί, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μαζί έχουμε μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον.
Αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν.
»

Το «κλειδί» βρίσκεται στις λύσεις και όχι στις παραχωρήσεις που υπάρχουν στη συμφωνία υποστηρίζει ο Ζόραν Ζάεφ και προσθέτει: «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας. Και οι δύο πλευρές της συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης έχουν καθήκον να προβούν σε μια σοβαρή μελέτη των ζητημάτων. Και οι δύο πλευρές της συμφωνίας έχουν προβλέψει με σαφήνεια όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ή τις διαδικασίες που πρέπει να ξεκινήσουν για να εξασφαλιστεί η θεσμική στήριξη για την εκπλήρωσή τους. Μια από τις διαδικασίες αυτές είναι η δημιουργία συνθηκών για μια ασφαλή κοινοβουλευτική και πολιτική πλειοψηφία για την εκπλήρωση των συνταγματικών αλλαγών».

Η συνάντηση με τη Σπυράκη

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τη Μαρία Σπυράκη, ο Ζόραν Ζάεφ λέει: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

Ο κύριος Ζάεφ στέλνει και μήνυμα προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκη, λέγοντας: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μία χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μία χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον.

Θα πρότεινα και θα ενθάρρυνα τη συμμετοχή στις νέες τάσεις που προσφέρουν έναν λόγο στον κόσμο να θεωρεί τα Βαλκάνια μια περιοχή χειραφετημένων και φιλικών γειτόνων. Εχουμε μία μοναδική ευκαιρία να σημειώσουμε από κοινού μία ιστορική επιτυχία, ως μία σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

Πηγή: Τα Νέα