Τον δρόμο της αθανασίας φαίνεται ότι ανοίγει το γεγονός ότι επιστήμονες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανούς τους εγκεφάλους χοίρων που είχαν αποκεφαλιστεί 36 ώρες νωρίτερα.
Το πείραμα του τρόμου εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταμόσχευση εγκεφάλου και μια μέρα μπορεί να οδηγήσει στην αθανασία των ανθρώπων επιτρέποντας την ενσωμάτωση του μυαλού τους σε μηχανές μετά τον θάνατο του σώματος.
Ο δρ Νενάντ Σεστάν, που ηγήθηκε της ομάδας του πανεπιστημίου Γέιλ, ενημέρωσε την επιστημονική κοινότητα για τις μεθόδους του κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.
Οπως είπε, συνέδεσε τα όργανα σ' ένα κλειστό σύστημα που ονόμασαν BrainEX και το οποίο τροφοδοτούσε βασικές περιοχές του εγκεφάλου των πειραματόζωων με τεχνητό εμπλουτισμένο με οξυγόνο αίμα για να τον κρατά ζωντανό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάτι που κανείς από τους ερευνητές δεν περίμενε: δισεκατομμύρια κύτταρα στους εγκεφάλους των γουρουνιών διαπιστώθηκε ότι παρέμεναν ζωντανά και υγιή.
Ο δρ Σεστάν υποστήριξε ότι είναι πιθανόν οι εγκέφαλοι να μπορούν να κρατηθούν ζωντανοί για πάντα και ότι μπορούν να γίνουν επιπλέον βήματα για να αποκατασταθεί η συνειδητότητα. Ο νευροεπιστήμονας δήλωσε ότι η ομάδα του επέλεξε να μην επιχειρήσει τίποτα από τα παραπάνω γιατί θα έμπαινε «σε αχαρτογράφητη περιοχή», σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο «Technology Review» του ΜΙΤ.
Χάνεται η επίγνωση
Ωστόσο, χημικές ουσίες που προστέθηκαν για να εμποδίσουν τα οιδήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα καθιστούσαν οριστικά ανέφικτη την επίγνωση, κάτι που σημαίνει ότι η επιστημονική ομάδα δεν θα μπορεί να «ανασταίνει» εγκεφάλους που θα μπορούν να σκέφτονται χρησιμοποιώντας τις τωρινές μεθόδους.
«Οι εγκέφαλοι αυτών των ζώων δεν συνειδητοποιούσαν τίποτα. Είμαι πολύ σίγουρος γι' αυτό» τονίζει ο δρ Σεστάν.
Και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι είναι πιθανό να κρατήσει κανείς τον εγκέφαλο θηλαστικών ζωντανό, αφού το όργανο αφαιρεθεί από το σώμα.
Ωστόσο, η νέα έρευνα που θα δημοσιευτεί από επιστημονική επιθεώρηση είναι πρωτοπόρα επειδή αυτό επιτεύχθηκε για πρώτη φορά σε εγκέφαλο χοίρου, που είναι εντυπωσιακά ίδιος σε επίπεδο λειτουργίας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Πηγή: Espresso