Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) στον στόχο «Αλάνια 1» στη θάλασσα της Μεσογείου, 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του ταξιδιού του τουρκικού πλοίου.
Μάλιστα ο ίδιος, στέλνοντας έμμεσα μήνυμα προς Αθήνα και Λευκωσία, θέλησε να συντηρήσει το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα. «Αν παρενοχληθούμε, το Ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» δήλωσε.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος, πρόσθεσε, «αλλά θα πράξουμε τα απαραίτητα αν παρενοχληθούμε» σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Fatih drilling ship to start its first operation today.
via:
— EHA News (@eha_news)
Παράλληλα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε χθες δήλωση του Τούρκου υπουργού ότι «ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αττάλεια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του».
Βέβαια ήταν μια κίνηση εντυπώσεωνμιας και ο «Πορθητής» δεν πήγε και πολύ μακριά, καθώς βρίσκεται εντός του κόλπου της Αττάλειας. Στην πραγματικότητα απομακρύνθηκε τόσο από το λιμάνι, όσο ήταν αρκετό για να γυριστούν τα πλάνα για το βίντεο που κυκλοφορεί από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έκτος από τα διάφορα υποστηρικτικά σκάφη πλησίον του Πορθητή, φαίνεται να υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Τούρκοι χρήστες του twitter ανέβασαν τις προηγούμενες μέρες φωτογραφίες που δείχνουν να είναι κοντά η τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya (O.H. Perry).
Σήμερα ξεκινά το ταξίδι του ο Πορθητής για την πρώτη του γεώτρηση Alanya-1 ανοιχτά της Αττάλειας, όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση TRTHaber.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 200 ειδικοί, Τούρκοι και ξένοι, θα αναλάβουν καθήκοντα στον Πορθητή, ενώ η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί me την παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος Υπουργός είχε δηλώσει ότι “η γεώτρηση θα είναι βάθους 2,500 μέτρα και το τρυπάνι θα πάει 5 με 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας”, προσθέτοντας ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες από επιστημονικής άποψης.