Καθολικοί επίσκοποι, Αλβανία και Ιρλανδία έδωσαν λύση για τους μετανάστες του «Diciotti»

 
Καθολικοί επίσκοποι, Αλβανία και Ιρλανδία έδωσαν λύση για τους μετανάστες του «Diciotti»

Ενημερώθηκε: 26/08/18 - 10:43

Βρέθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, και μετά από έξι ημέρες, λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης, μετά τη διάσωσή τους, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την αποβίβασή τους στην ξηρά.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Οπως μετάδωσαν νωρίτερα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, από τους δεκαέξι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν νωρίτερα στην ξηρά, για λόγους υγείας, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Μαίνεται η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών

Ωστόσο, οι πληγές που δημιούργησε η συγκεκριμένη υπόθεση στις σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών παραμένουν ιδιαίτερα βαθιές, μιας και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση, απειλώντας ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.

Ακολούθησε η απάντηση από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, ενώ, χθες, οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων 10 κρατών - μελών, για λύση του προβλήματος, απέβησαν άκαρπες.

Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών κόμμα των «Πέντε Αστέρων», υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, γνωστοποιώντας ότι η Αλβανία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20 εκ των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο και ευχαριστώντας την γι' αυτή της την κίνηση.

«Σ’ αυτές τις χώρες (σ.σ. που δεν θα έπρεπε να λαβάνουν κονδύλια) συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία», τονίζει ακόμη το Κίνημα, ενόψει και της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, την ερχόμενη Τρίτη στο Μιλάνο.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Παρέμβαση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο ΟΗΕ, καλώντας την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο.

«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.