Σε μια νέα επίδειξη ισχύος αλλά και δημιουργίας τετελεσμένων και επέκταση της κατοχής η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων, τόσο σε κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην ευρύτερη Μεσόγειο και ρίχνει λάδι στη φωτιά, στέλνοντας στην περιοχή το γεωτρύπανο με την χαρακτηριστική ονομασία «Πορθητής».
Ο «Πορθητής», το πρώτο γεωτρύπανο της , ξεκίνησε πριν από 5 ημέρες από τον κόλπο της Νικομήδειας και έδεσε ήδη στην Αττάλεια.
Οι προετοιμασίες για να προβεί σ έρευνες και γεωτρήσεις διήρκεσαν πάνω από 6 μήνες και τώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι έτοιμο να αρχίσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Πληροφορίες θέλουν την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου να προγραμματίζει εντός καλοκαιριού δύο γεωτρήσεις. Ο πρώτος στο στόχο «Αλάνια 1» 100 περίπου χιλιόμετρα από το ακρωτήρι Ακάμα, και ο δεύτερος στον στόχο «Φοινίκη 1», ανοικτά του κόλπου Αττάλειας και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.
Η αποστολή του γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετεί ασφαλώς και προεκλογικές σκοπιμότητες, με στόχο την ενίσχυση προφανώς της υποψηφιότητας Ερντογάν. Εντούτοις, όπως εκτιμούν διάφοροι αναλυτές, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει κινήσεις εντυπωσιασμού και βόλτες του γεωτρύπανου στην περιοχή, για σκοπούς επίδειξης ισχύος.
Πώς πήρε αυτή την ονομασία
Το τουρκικό γεωτρύπανο ονομάστηκε «Πορθητής» γιατί, κατά τον Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας, παραπέμπει στην αναβίωση «της ισχυρής κληρονομιάς» των Τούρκων. Ο γαμπρός του «σουλτάνου» μάλιστα ελπίζει «μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά»!
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αποχαιρετάμε τον "Πορθητή", ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση, βάθους 2.600 μέτρων, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Προχωράμε στο μέλλον με περισσότερη ασφάλεια, με βήματα επαναστατικά και στην ενέργεια», συμπληρώνοντας με την υπόσχεση: «Θέλω να δώσω άλλη μια είδηση στο λαό μας. Θα προσθέσουμε και δεύτερο πλοίο μας δίπλα στον "Πορθητή" και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο πλοίο μας θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος».