Απίστευτο! Αστυνομικοί εμπόδισαν ομάδα κατοίκων της Μυτιλήνης να αποκαταστήσουν τον τσιμεντένιο σταυρό στην περιοχή ΑπελΉ, που άγνωστοι γκρέμισαν πριν από λίγο καιρό.
Την ώρα που ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, καλούσε του κατοίκους να ξαναστήσουν τον Σταυρό και κατήγγειλε μια ΜΚΟ ότι τον κατεδάφισε, στην Λέσβο αστυνομικοί σταμάτησαν κάθε εργασία και απείλησαν τους παρευρισκόμενους ότι θα συλληφθούν αν επιχειρήσουν να ξανάστηθεί νέος σταυρός.
Τις προηγούμενες ημέρες η Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό πως η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «αιγιαλός» και απαγορεύεται η κάθε οικοδομική δραστηριότητα χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Η προσπάθεια να ξαναστηθεί ο σταυρός
Μερίδα κατοίκων της Μυτιλήνης, μαζί με τον γνωστό Χιώτη αθλητή Λ.Βορια και με την συμπαράσταση επιχειρηματία που διέθεσε φορτηγό και γερανό έφτασαν χθες το πρωί στην περιοχή Απελή Μυτιλήνης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν την βάση για τον νέο γιγαντιαίο σταυρό (10μ ύψος και 5,25 φάρδος) που θέλουν να στήσουν στην θέση Απελη Μυτιλήνης έχοντας μάλιστα και την βοήθεια φορτηγού αλλά και γερανού ιδιωτικής εταιρείας..
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την ώρα που ο γερανός κατέβαζε από φορτηγό τα υλικά για την κατασκευή της βάσης, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι τους σταμάτησαν όπως προαναφέραμε.
Πάντως ο Χιώτης αθλητής γνωστοποίησε μέσω Live βίντεο ότι σταματά κάθε προσπάθεια αναστήλωσης νέου σταυρού στην Λέσβο.
Όπως δήλωσε ο σταυρός θα κατασκευαστεί στην Χίο σε δικό του μέρος και μάλιστα με την συμπαράσταση εκατοντάδων κατοίκων της Χίου.
Ποιοι γκρέμισαν τον σταυρό
Στις αρχές Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε ο σταυρός στη βραχώδη ακτή πάνω από την παραλία Απελή. Έναν χώρο που σχετίζεται και με την ιστορία της πόλης και ιδιαίτερα με αυτήν της εκτέλεσης πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Συγκεκριμένα εκεί υπήρχε το καφενείο του Απελή, Μικρασιάτη πρόσφυγα από την Πέργαμο, που κατεδαφίστηκε με εντολή των γερμανών όταν ο ιδιοκτήτης του επέτρεψε να μείνει εκεί ένα βράδυ ο πατέρας ενός νέου που εκτελέσθηκε την επόμενη μέρα λίγα μέτρα παραπέρα. Η παρέμβαση του πατέρα για να σταματήσει την εκτέλεση ήταν η αφορμή για την κατεδάφιση του καφενείου.
Από αυτό το βράχο επίσης, όπως και από το γειτονικό βράχο με το φάρο της Φυκιότρυπας πετούσαν οι ναζί στη θάλασσα σε τσουβάλια παραγεμισμένα και με πέτρες τους εκτελεσμένους εκεί πατριώτες.
Μερικές μέρες μετά την ανέγερση του σταυρού η ΜΚΟ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ στο ΑΙΓΑΙΟ» έστειλε στον Λιμενάρχη Μυτιλήνης και στο Δήμαρχο Λέσβου, μια επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι ο Σταυρός τοποθετήθηκε από αγνώστους, ώστε να αποτρέπονται αλλόθρησκοι να προσέρχονται για κολύμβηση.
Όπως ανέφερε στην επιστολή της η ΜΚΟ, «η πράξη αυτή είναι παράνομη αντιαισθητική (θυμίζει τάφο) αλλά κυρίως», όπως επισημαίνει, «προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας».
Κλείνοντας την επιστολή η ΜΚΟ ζητούσε από τον Λιμενάρχη και το Δήμαρχο «να αποκατασταθεί η αυθαιρεσία και η ακαταλληλότητα ύπαρξης θρησκευτικού συμβόλου σε χώρο λουομένων και η μετατροπή του σε εργαλείο επίδοξων σταυροφόρων».
Τελικά, ένα μήνα μετά την ανάδειξη του θέματος με την αποστολή της επιστολής της ΜΚΟ στις τοπικές αρχές, άγνωστοι ανέλαβαν πρωτοβουλία και με πολύ προσπάθεια όπως φαίνεται αφού ο Σταυρός ήταν κατασκευασμένος με ενισχυμένο μπετόν, κατάφεραν να τον γκρεμίσουν αν και ακόμη κρέμεται από τα σίδερα που ήταν μέσα στο μπετόν.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν ούτε κάποια αντίδραση από την «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ στο ΑΙΓΑΙΟ» που ζητούσε την απομάκρυνση του Σταυρού διότι ενοχλούσε τους αλλόθρησκους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.