H Κορώνεια, η λειψυδρία και τα σοβαρά περιβαλλοντικά και υγειονομικά ζητήματα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

 
σσ

Ενημερώθηκε: 26/08/24 - 16:59

Το φαινόμενο της λειψυδρίας και άλλα περιβαλλοντικά και υγειονομικά ζητήματα, όπως η ποιότητα των νερών στην Τάφρο 66,η λειτουργία της λουτρόπολης στην Πέλλα, ασθένειες του ζωικού κεφαλαίου, κ.α. τέθηκαν με τη μορφή ερωτήσεων, στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση, στη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στάθης Αβραμίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Μυλόπουλου για το προβλημα της λειψυδρίας, τόνισε:

"Δεκαεπτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μείωση του νερού, που χρησιμοποιείται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών".

Για την πορεία των έργων ο κ. Αβραμίδης, αφού σημείωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν τη ευθύνη για το σχεδιασμό αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τη ρύπανση των υδάτων, πρόσθεσε :

"Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του νερού για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, το οποίο σχεδίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε 19 ολοκληρωμένους φακέλους σε συνεργασία με τους Γενικούς και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ). Από το μέτρο 4.3.1. του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου χρηματοδοτήθηκαν οι δράσεις για 17 έργα με ποσό 40 εκατ. ευρώ. Και οι 17 δράσεις και έργα είναι σε στάδιο υλοποίησης ή συμβασιοποίησης και υλοποιούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της υποστήριξής τους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε, πέραν των μελετών που έγιναν από τις υπηρεσίες της, έως 180.000 ευρώ, για την επίβλεψη των δράσεων".

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι από τα επτά έργα δράσης του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας ολοκληρώθηκαν τα έξι, ενώ το έβδομο δεν συμβασιοποιήθηκε με ευθύνη του υπουργείου. Σημείωσε, ακόμη, ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση" και πρόσθεσε:

«Επόμενο βήμα είναι η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΚΜ δεν έχει από μόνη της αρμοδιότητες να λύσει το θέμα, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη του νερού και στην προσαρμογή της ζήτησης στις νέες συνθήκες, ζήτησε από την ΠΚΜ μεγαλύτερη διεκδίκηση και πρωτοβουλίες και "να μπει μπροστά" στο θέμα αυτό.

"Δέχεστε να κάνουμε ένα σχέδιο μαζί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια;" ρώτησε ο κ. Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι μπορεί σε αυτό το θέμα να αξιοποιηθεί και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Επιτρόπου στην ΕΕ.

"Στα καμμένα πρέπει να γίνει πλήρη απαγόρευση εγκαταστάσεων και να ενισχυθούν με κορμοπλέγματα τα εδάφη για να γίνει ανατροφοδότηση ο υδροφόρος ορίζοντας" ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου απαντώντας σε ερώτηση για τα Λουτρά της Πέλλας διευκρίνισε ότι η λουτρόπολη έκλεισε για λίγο διάστημα για να γίνουν εργασίες συντήρησης και τις τελευταίες δέκα μέρες λειτουργεί κανονικά. Τόνισε, ότι κάθε χρόνο επισκέπτεται τα Λουτρά Πόζαρ και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας , όπως και όλους τους προορισμούς στην Κεντρική Μακεδονία. Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σημείωσε ότι έκλεισαν για λίγες μέρες προσωρινά, ως αποτέλεσμα ελέγχων των σχετικών υγειονομικών υπηρεσιών για λίγες μέρες και πλέον έχει αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Μίλησε, επίσης, για το σχέδιο διασύνδεσης του χιονοδρομικού του Αγίου Αθανασίου με τα Λουτρά Πόζαρ και όλη την Αλμωπία, ύψους 7 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κεφαλάς, σε ερώτηση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, σημείωσε ότι έγινε ενημέρωση σε όλες τις υπηρεσίες για τα κρούσματα από τη Θεσσαλία, από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκαν, καθώς υγιή ζώα από τη Γαλλία μεταφέρθηκαν με πλημμελώς αποστειρωμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κρούσματα σε διάφορες περιοχές, εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, κινήθηκε διαδικασία καραντίνας και αιμοληψιων σε μια περίπτωση στην Πέλλα, σε δύο εκτροφές στη Χαλκιδική και σε τρεις στις Σέρρες, τα ζώα των οποίων ελέγχθηκαν υγειονομικως, εξονυχιστικά επί εικοσιμία μέρες και αποδείχτηκε ότι δεν είχαν προσβληθεί.

"Ευτυχώς τα ζώα αυτά σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τελικά δεν επιμολύνθηκαν. Και άρα, λέω, ότι σήμερα η περιφέρεια μας, η Κεντρική Μακεδονία δεν έχει κανένα κίνδυνο να έχει οποιοδήποτε μολυσματικό φαινόμενο".

Για την ποιότητα των υδάτων στην στην Τάφρο 66 - στην οποία καταλήγουν υγρά απόβλητα των εποχικών εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ο αντιπεριφερειάρχης Παλλάς Ιορδάνης Τζαμτζής απάντησε ότι ετησίως γίνεται έλεγχος κατά τις περιόδους εποχικής λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων και δειγματοληψίες για την κατάσταση των νερών.

"Σήμερα κανένα εργοστάσιο στην Πέλλα δεν λειτουργεί χωρίς βιολογικό καθαρισμό" είπε ο κ. Τζαμτζής και πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται όπου υπάρξει παράβαση στην τήρηση των κανόνων. Ερωτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης, ή και για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις απορροφήσεις των σχετικών πιστώσεων. "Όλα τα έργα του προγράμματος της ΠΚΜ υλοποιούνται, κανένα έργο δε θα απενταχθεί" διαβεβαίωσε, το περιφερειακό συμβούλιο, ο αντιπεριφερειάρχης Πάρης Μπίλιας.

Για την περιφερειακή τάφρο Κατερίνης έδωσε απαντήσεις η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, λέγοντας :

"Μετά τη θεομηνία, που έπληξε την περιοχή της Κατερίνης της 4/3/2024 που ήτανε και το τελευταίο έκτακτο φαινόμενο και αφού και σε προγενέστερο χρονικό διάστημα είχε καθαριστεί μεγάλο κομμάτι, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, μέσω της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού στην περιμετρική τάφρο Κατερίνης, με σκοπό την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας και εργασίες που αφορούν την απομάκρυνση φερτών υλικών, με χωματουργικά μηχανήματα εκσκαφής και φορτηγά".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ