Η ιδέα της κυβέρνησης να πρωτοτυπήσει "ρίχνοντας άδεια για να πιάσει γεμάτα", σχετικά με το... περίφημο Δημοψήφισμα, όσον αφορα το Σύνταγμα, κάηκε ευθύς μόλις εκστομίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
Και κάηκε από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο. Δηλαδή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πώς;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ιδιότητά του ως διεκεκριμένου Νομικού έσπευσε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Μαξίμου, να μην συνδέσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ενδεχόμενο Δημοψήφισμα, τόσο για πολιτικούς αλλά, κυρίως, για νομικούς και συνταγματικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίθεση του Προκόπη Παυλόπουλου, απέναντι σε οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση σύνδεση της αναθεώρησης του Συντάγματος με μία δημοψηφισματική διαδικασία, είναι απόλυτη.
Με τον τρόπο αυτό, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκοψε τη φόρα στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, έριξε την ιδέα χωρίς πρώτα να φροντίσει να συμβουλευτεί ή να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση.
Και έριξε την ιδέα μέσω της κυρίας Γεροβασίλη γιατί, εκτιμώ, ήθελε αφενός να αλλάξει την ατζέντα και αφετέρου γιατί σκέφθηκε, ίσως, ότι ένα δημοψήφισμα θα δημιουργούσε πρόβλημα στα κόμματα και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έσπευσε να καταθέσει τις προτάσεις της πριν ακόμα αρχίσει καν η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας αγνοούσε ότι το μόνο που δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για ίδιον πολιτικό όφελος ή πολιτικά παιχνίδια είναι το Σύνταγμα.
Γι αυτό και ο Καθηγητής Παυλόπουλος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον επανέφερε στην τάξη και εμμέσως, πλην σαφώς του διεμήνυσε με τον τρόπο του να ξεχάσει ή να διαγράψει από το μυαλό του ότι έχει σχέση με δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα.
Άλλωστε πέραν τούτου ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την πίεση όσων μέσα στη βουλή θα τους έλεγαν ότι δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα έκανε μόνον η Χούντα. Το είπε πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος το επανέλαβε η ΝΔ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μάλλον, σκέφτηκε εκ του πονηρού να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να στριμώξει κυρίως τη ΝΔ. Και σε ποιο σημείο; Στο πραγματικά ευαίσθητο σημείο του τρόπου εκλογής του προέδρου Δημοκρατίας.
Και αυτό γιατί, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται, άλλωστε αυτό λένε και οι πρώτες πληροφορίες από το Μαξίμου, να φέρει την απευθείας εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό. Η ΝΔ, όμως, έχει αντίθετη άποψη. Συμφωνεί στο να αυξηθούν οι αρμοδιότητες, διαφωνεί όμως στην απευθείας εκλογή, όπως ανέφερε στα εννιά σημεία που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν και τη σπουδή και τη θέση της ΝΔ ως φρένο στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει εκφραστεί θετικά στην απευθείας εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό.
Και επειδή, και στις δημοσκοπήσεις, όπως άλλωστε αναφέρουν δημοσκόποι ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την απευθείας εκλογή από το λαό του Προέδρου Δημοκρατίας το εν λόγω θέμα είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα δημιουργήσει συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι θιασώτης της άποψης να εκλέγεται από το λαό ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας ήταν εδώ και πολλά χρόνια ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πατέρας του νυν προέδρου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη επανέφερε το θέμα.
Είναι σίγουρο λοιπόν, ότι όλα τα παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στο να ενισχύσουν τη θέση του και βεβαίως στο να στριμώξει τη ΝΔ. Έτσι, λοιπόν, προφανώς σκέφτηκε προς στιγμή πόσο θα ενίσχυε τη θέση του και πόσο "άνω-κάτω" θα έκανε τη ΝΔ αν όλα όσα πρότεινε στην αναθεώρηση εκφράζονταν ως βούληση του εκλογικού σώματος.
Επιπλέον, θα ξεπερνούσε και διάφορες αριστερές αγκυλώσεις που χρόνια τώρα έχουν ταλαιπωρήσει με την εμμονή τους τον ταλαίπωρο τούτο τόπο όπως για παράδειγμα η άρνηση στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που μάλλον είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια απαγόρευση στο Σύνταγμά της.
Έτσι, ο "πονηρός" Αλέξης Τσίπρας φλέρταρε με το δημοψήφισμα. Ένα "φλερτ" το οποίο, όμως, δεν θα καταλήξει ποτέ σε "γάμο" καθώς, όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο. Και στην προκειμένη περίπτωση ο "ξενοδόχος" είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον επανέφερε αμέσως στην τάξη.
Εκτιμώ, δε, ότι για όσα χρόνια ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ξανασκεφτεί ποτέ τα... Δημοψηφίσματα.
Άλλωστε, τα Δημοψηφίσματα, όπως απέδειξε και το περσινό δεν φτάνουν και δεν αρκούν για να κρίνουν την τύχη ή να δώσουν σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Το μόνο που κρίνει την τύχη αυτής της κυβέρνησης δεν είναι τα όποια επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά η ικανότητα της στην επίτευξη και μόνο οικονομικών αποτελεσμάτων. Ήτοι στην οικονομική βελτίωση της ζωής των Ελλήνων.