«Σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο και ο άλλος τον καβαλάρη» έλεγε ο Λένιν… Και όπως φαίνεται, αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, στην πράξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας!
Ένας πόλεμος, που να θυμίσουμε, ότι ξεκίνησε με αφορμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ… Έναν στόχο, για τον οποίο κανείς δεν μιλάει πλέον… Ούτε ο Ζελένσκι!
Και ποιο είναι τελικά το ζητούμενο από την τραγωδία αυτή, που τη βιώνει σε ανθρωπιστικό επίπεδο μια ολόκληρη χώρα και σε οικονομικό μια ολόκληρη ήπειρος; Νομίζω ότι κανείς δεν είναι σε θέση να το προσδιορίσει επακριβώς!
Η αποδυνάμωση και ο περιορισμός της Ρωσίας; Η πτώση του Πούτιν; Ή και τα δύο μαζί, πακέτο, δύο σε ένα…
Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, ξέρουν ή τέλος πάντων δείχνουν ότι ξέρουν τι θέλουν… Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την περίοδο του Ψυχρού πολέμου και της παντοδυναμίας της τότε Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχε σε πολλούς η πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί -στην εξωτερική πολιτική- έδειχναν σαν να έπαιζαν… πόκερ, ενώ οι Σοβιετικοί… σκάκι!
Συμβαίνει σήμερα αυτό; Σου περνάει από το μυαλό, όταν βλέπεις από την μια τον Μπάιντεν να δηλώνει, ότι στόχος είναι η ανατροπή του Πούτιν και αμέσως μετά αμερικανοί αξιωματούχοι -η πανίσχυρη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- να «αδειάζουν» τον Πρόεδρό τους!
Πάντως, ενδεικτικό των προθέσεων των ΗΠΑ, για το τι επιδιώκουν τελικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ότι «θα κινήσουμε γη και ουρανό για να νικήσει η Ουκρανία τη Ρωσία»!
Και επειδή καταλαβαίνουμε, ότι αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο, είναι σαφές, ότι πίσω από την φράση αυτή του κ. Όστιν κρύβεται η επιθυμία των ΗΠΑ να δουν την Ρωσία να αποκτά ένα νέο Αφγανιστάν, που θα προκαλέσει την αποδυνάμωση της Μόσχας και ίσως την πτώση του Πούτιν!
Για αυτό, ίσως, οι ΗΠΑ δεν πιέζουν τον Ζελένσκι σε έναν συμβιβασμό… Αντίθετα προσφέροντάς του -μαζί με τις νατοϊκές χώρες- βαρύ οπλισμό τον εξωθούν σε μια μακρά στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία θα διαιωνιστεί και στην Ευρώπη η οικονομική καθίζηση θα συνεχιστεί.
Και εδώ είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη: Τι πραγματικά θέλει! Αλλά και τι πραγματικά μπορεί! Οι αμερικανοί μπορούν να συνεχίσουν την αντιπαράθεση με τον Πούτιν χωρίς -μέχρι στιγμής- κόστος! Η Ευρώπη;
Σήμερα, οι Ευρωπαϊκές χώρες μοιάζουν με τα βατράχια στο βάλτο, την ώρα που παλεύουν τα βουβάλια! Υπέρβολή;
Ήδη, η ευρωπαϊκή ενότητα - όχι ότι ήταν και το δυνατότερο χαρακτηριστικό της ποτέ- δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά. Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τους τρόπους αντίδρασης στον εκβιασμό του Πούτιν να πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Και μπορεί αύριο να παρθεί -αν παρθεί- κάποια απόφαση, όμως ήδη τέσσερις χώρες δείχνουν να έχουν υποκύψει στον εκβιασμό: Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία και ο… συνήθης ύποπτος, η Ουγγαρία! Στην λίστα μπορεί κάποιος να προσθέσει και αρκετές ιδιωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες.
Έβαλα τη Γερμανία πρώτη στον κατάλογο, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά και γιατί της είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και άμεσα ανεφάρμοστη η διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Ας το δούμε σε αριθμούς:
Το κόστος ενός εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα άγγιζε τα 180 δις ευρώ! Αποτέλεσμα: Να πέσει η γερμανική οικονομία σε ύφεση!
Άλλα, οικονομικά ινστιτούτα υπολογίζουν το κόστος στα 220 δις. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Μιλούν δε, για «απότομη ύφεση», ενώ εκτιμούν τη συνολική ζημιά στο 6,5% του ΑΕΠ
Και αν κάποιοι στηρίζονται στο γεγονός, ότι μπορεί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να δώσουν λύση, η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας τους προσγειώνει ανώμαλα: Το κόστος των επενδύσεων που πρέπει να κάνει η Γερμανία για τις ΑΕΠ είναι περίπου 1,2 τρις. ευρώ!!!
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν γιατί ο καγκελάριος Σολτς είναι διστακτικός στην εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο…
Μάλλον δεν θα του αρέσει να κάνει… το άλογο σε μια συμμαχία!!!
ΠΗΓΗ: Realnews