Αντιμέτωπος με τον «μεγάλο θυμό» ο Εμμανουέλ Μακρόν

 
Μακρόν

Ενημερώθηκε: 12/01/22 - 23:23

Του Μιχάλη Ψύλου

Αρθρογράφος: Μιχάλης Ψύλος

Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου,ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν «κατάφερε» να ταράξει τα νερά, αλλά και να στρέψει εναντίον του, πολλούς συμπατριώτες του: Αρχικά με ένα αμφιλεγόμενο ,«άσεμνο» σύνθημα κατά των μη εμβολιασμένων και στη συνέχεια με την πολιτική του για το άνοιγμα των σχολείων, με τους Γάλλους εκπαιδευτικούς να απεργούν σήμερα για τα πρωτόκολλα διαχείρισης της πανδημίας.

«Μια λέξη αντηχεί σε όλη τη Γαλλία: emmerder», γράφουν οι New York Times. «Την εκστόμισε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους εμβολιασμένους, πυροδοτώντας μια έντονη διαμάχη .Το ρήμα emmerder σημαίνει «τσαντίζω, τσιγκλάω, ενοχλώ», αλλά τα επίσημα μεταφραστικά βοηθήματα δίνουν και μια διάσταση βωμολοχίας, αφού η λέξη αυτή κυριολεκτικά σημαίνει “καλύπτω κάποιον με σκ…”- από το γαλλικό merde», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα χείλη καλοπροαίρετων ανθρώπων, πόσο μάλλον από έναν Πρόεδρο της Γαλλίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία των Γάλλων απορρίπτει τη δυσφημιστική γλώσσα του Μακρόν». Εκτός φυσικά, από τους οπαδούς του κόμματός του, « La République en Marche»,που ενέκριναν το «ολίσθημα» του Μακρόν σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πολιτική στόχευση

Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να εκφράσει πολιτικά την οργή των εμβολιασμένων για τους ανεμβολίαστους. «Επιτέλους κάποιος τα λέει», αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Μακρόν», λένε οι οπαδοί του. Αλλωστε, δεν είναι γνωστός για παρορμητική ή χυδαία γλώσσα. Άρα ήταν μια σκόπιμη επιλογή λέξεων. «Ο Μακρόν έκανε τη δήλωση αυτή εσκεμμένα .Προφανώς ήθελε να βάλει σε δίλημμα την κεντροδεξιά υποψήφια για την Γαλλική προεδρία, Βαλερί Πεκρές, η οποία δεν έχει πάρει σαφή θέση στο θέμα του εμβολιασμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει καλά άλλωστε ότι μόνο από την Πεκρές μπορεί να κινδυνεύσει στις εκλογές, αν η κεντροδεξιά υποψήφια μπει στον δεύτερο γύρο. Η δήλωσή του όμως ενδέχεται να αποδειχτεί μπούμερανγκ. Σε ολόκληρη τη Γαλλία ακούγονται επικριτικά σχόλια. Ο δήμαρχος του Λαβορέτ, στη νοτιοδυτική Γαλλία , έστειλε πίσω στον αποστολέα το πορτρέτο του Προέδρου, το οποίο πρόκειται να αναρτηθεί σε κάθε δημαρχείο: «Σήμερα, οι πολίτες προσβάλλονται από κάποιον που θα έπρεπε πραγματικά να τους υπηρετεί, για αυτό στέλνουμε το πορτρέτο πίσω για να το ανακυκλώσετε στις τουαλέτες του προεδρικού μεγάρου», έγραψε σε επιστολή του ο δήμαρχος Νιλ Πασεντά.

Ο Μακρόν έχει κατορθώσει πάντως με αυτά και μ` αυτά, να στείλει τους ανεμβολίαστους στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά στους… δρόμους: Το Σάββατο (8 Ιανουαρίου) 105.000 «emmerdés», όπως αυτοαποκαλούνται πλέον, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Σε επίσκεψή του Μακρόν στην περιοχή της Νίκαιας, που είχε υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία, την περασμένη Δευτέρα , οι τηλεοπτικές κάμερες εστίασαν κυρίως σε μια γυναίκα που άπλωσε τις παλάμες της προς τον Γάλλο πρόεδρο, φωνάζοντας: "Je t'emmerde" - μπορείς να με…ενοχλήσεις». Ο Μακρόν δεν απάντησε στην πρόκληση, λέγοντας ήρεμα: «Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους»

Απεργία στα σχολεία

Το γλωσσικό «ολίσθημα» δεν είναι βέβαια ο μοναδικός πονοκέφαλος για τον Γάλλο πρόεδρο. Σήμερα απεργούν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρωτόκολλο αντιμετώπισης του Covid-19 στα σχολεία. «Γονείς και δάσκαλοι είναι εξαγριωμένοι με το κυβερνητικό laissez-faire-αφήστε τα όλα ελεύθερα», υποστηρίζει η Die Zeit.

Η συνδικαλιστική ένωση «Snuipp-FSU» των δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμά ότι το 75% των δασκάλων στα δημοτικά σχολεία της Γαλλίας θα απεργήσουν σήμερα και ότι τα μισά σχολεία θα της χώρας θα μείνουν κλειστά. «Αυτή η ιστορική κινητοποίηση για το μέγεθός της, τα τελευταία 20 χρόνια δεν είναι «μια απεργία ενάντια στον ιό», αλλά απεικονίζει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία», αναφέρει σε δελτίο τύπου η Snuipp-FSU.Καταγγέλλει «την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας» και «τα μόνιμα ψέματα του υπουργού Παιδείας», Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος κατηγόρησε τους δασκάλου «κάνουν απεργία ενάντια σε έναν ιό».

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολείων απαιτούνται πλέον τρία απλά αυτοδιαγνωστικά τεστ των μαθητών την εβδομάδα, χωρίς υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή PCR. «Το ισχύον πρωτόκολλο όχι μόνο δεν προστατεύει τους μαθητές, το προσωπικό και τις οικογένειές τους, αλλά επίσης αναστατώνει πλήρως το σχολείο. Σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, δεν είναι το σχολείο που είναι ανοιχτό, αλλά μια μορφή «παιδικού σταθμού»», υποστηρίζει η Ενωση των Δασκάλων.

Ο «μεγάλος θυμός» έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε τροφή για τα… κανόνια», γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λοράν Χοφμάν, διευθυντής σχολείου στην περιοχή της Λιλ και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Σχολείων (SNE). «Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις μόνη της, αντί να ακούει τις προτάσεις που της έχουμε κάνει», προσθέτει ο Γάλλος εκπαιδευτικός.

«Αυτός ο θυμός δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο ,αλλά θα ενισχύεται σε συνδυασμό με την ανικανότητα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στα σχολεία ,όσο και γενικότερα στην εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται εδώ και πέντε χρόνια, η οποία βλάπτει την εκπαίδευση και περιφρονεί το προσωπικό», αναφέρουν οι Ενώσεις των Εκπαιδευτικών.

«Κατανοώ την κούραση»

Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε «την κούραση» δασκάλων, γονέων και μαθητών απέναντι στα διαδοχικά υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, αλλά ζήτησε «υπομονή» ενώ υπερασπίστηκε ξανά την επιλογή του να αφήσει ανοιχτά τα σχολεία. «Πιστεύω ότι η επιλογή που κάναμε για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά είναι σωστή», ​​είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,Σαρλ Μισέλ. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να οπλιστούμε με λίγη υπομονή, καλοσύνη, να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε στη Βουλή ότι μόνο σε 10.400 τάξεις (2%) έχουν διακοπεί τα μαθήματα λόγω covid. Ο υπουργός Παιδείας έκανε επίσης λόγο για συνολικά 50.000 θετικά κρούσματα, σε σύνολο 12 εκατομμυρίων μαθητών.

Αντίθετη είναι η εικόνα που προβάλουν οι εκπαιδευτικοί: «Από την περασμένη Δευτέρα έχω περισσότερες από δέκα απουσίες ανά μάθημα γιατί οι μαθητές πρέπει να πηγαίνουν συνέχεια για τεστ», λέει καθηγήτρια της Ιστορίας σε λύκειο στο Μετς. «Την περασμένη εβδομάδα, είχα 13 απόντες, μεταξύ των οποίων 3 κρούσματα Covid και 10 περιπτώσεις επαφής», προσθέτει άλλη καθηγήτρια σε σχολείο στο Σεν Μαρί ο Σεν.

Η Γενική Γραμματέας της CGT για την εκπαίδευση, Ιζαμπέλ Βουιγιέ , υποστηρίζει ότι ο θυμός οφείλεται κυρίως στο έντονο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στους καθηγητές και τους μαθητές. Μένει να φανεί αν η ανασφάλεια αυτή θα εκφραστεί στις εκλογές του Απριλίου…

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική