«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Mεγαλόνησο και την επίτευξη των εθνικών στόχων, πάντοτε απαρέγκλιτα προσηλωμένες στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης προσθέτοντας ότι «Έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις τραγικές συνέπειες εκείνης της βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους - μέλους της ΕΕ».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος συνοδευόταν και από τους Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη, παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΥΦΕΘΑ επανέλαβε ότι «κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μιας λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα, θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα και θα καταστήσει την Κύπρο ξανά ελεύθερη».
Ο κ. Κεφαλογιάννης παρέστη στα αποκαλυπτήρια των Προτομών των Ηρώων Αντιστρατήγων Χρήστου Φώτη, Τάσου Μάρκου και Ανδρέα Αρέστη, στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», ενώ ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.
«Υποκλινόμαστε στη μνήμη των ηρωικών μορφών των πεσόντων μαχητών εκείνης της περιόδου, Κυπρίων και Ελλαδιτών, οι οποίοι με πνεύμα αυταπάρνησης, εκτέλεσαν το διαχρονικά ιερό καθήκον της προάσπισης της Πατρίδας. Η θυσία των πεσόντων, που τίμησαν τη σημαία και τους αγώνες για την ελευθερία του έθνους κατά την μακραίωνη πορεία του, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους, συνιστά εθνική υποθήκη που θέτει τη δική της ηθική σφραγίδα στην υπόθεση της οριστικής και πλήρους δικαίωσης του ιερού κυπριακού αγώνα.
Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις τραγικές συνέπειες εκείνης της βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε «υπέρ βωμών και εστιών». Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν ξεχνούμε ποτέ τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, προσθέτοντας:
«Αγαπημένοι, αλησμόνητοι ήρωες, ποτέ δε θα ξεχάσουμε την προσφορά σας. Να ξέρετε ότι πάντα θα είστε στην ψυχή και στο νου μας και θα νιώθουμε υπερήφανοι για εσάς, για τη θυσία σας και για τον ηρωισμό σας. Δεν ξεχνούμε ποτέ την οδύνη, τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα. Και δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς την ευθύνη της Τουρκίας για την ασύλληπτη τραγωδία και την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου», ενώ ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση «για τις προσπάθειές της, ώστε τα ιερά οστά όλων των πεσόντων αγωνιστών, να περισυλλεγούν, να ταυτοποιηθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, ώστε να βρουν ανάπαυση και ειρήνη οι ψυχές τους, αλλά συνάμα για να νιώσουν την πρόσκαιρη «λύτρωση» οι συγγενείς τους».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ.Αννίτα Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου, Αρχηγοί και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τέλος ο ΥΦΕΘΑ είχε επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Αμύνης της Κύπρου κ. Βασίλη Πάλμα, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, στην κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, καθώς και στις ενέργειές των δύο χωρών για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ, ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ, και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο.