Ακριβώς 53 από την καθέλκυσή του, στις 1 Φεβρουαρίου 1972, στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της τότε Δυτικής Γερμανίας, το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» (S-113) ρυμουλκήθηκε και ανελκύστηκε στη μόνιμη πλέον θέση του στη ξηρά, στο Πάρκο Ναυτικής Παραδόσεως, στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, απέναντι από το θρυλικό Πλοίο – Μουσείο πλέον «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ», και υπό το βλέμμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Σε αυτήν την απίστευτη σύμπτωση, συνετέλεσε ασφαλώς και η απρόσμενη αναβολή κατά 24 ώρες «για τεχνικούς λόγους», των υπευθύνων της μεταφοράς του υποβρυχίου, πάνω σε ειδική πλωτή δεξαμενή από τη Σαλαμίνα στη σημερινή του – μόνιμη πλέον – θέση.
Το Υποβρύχιο – Μουσείο (άσχετο: θερμή παράκληση να μην ξεχνούμε την μικρή παύλα μεταξύ των λέξεων «υποβρύχιο» και «Μουσείο», αλλιώς όταν το διαβάζει κάποιος μη υποβρύχιος θα νομίζει ότι πρόκειται για «υποβρύχιο μουσείο», δηλαδή για ένα μουσείο εν καταδύσει, πράγμα βεβαίως που δεν ισχύει), τοποθετήθηκε στο ειδικά ενισχυμένο κρηπίδωμα, στις βάσεις του, αφού προηγουμένως είχε ρυμουλκηθεί έξω από το αγκυροβόλιό του το «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ» για να δημιουργηθεί άνετος χώρος για να προσεγγίσει με ασφάλεια η δεξαμενή με το υποβρύχιο και τα ρυμουλκά που την ρυμουλκούσαν.
Αξίζει να επισημανθεί και είναι χαρακτηριστικό των ακατάλυτων Ναυτικών μας Παραδόσεων, ότι το Υ/Β «ΠΡΩΤΕΥΣ» βρισκόταν πάνω στη δεξαμενή με τον λεγόμενο «μέγα σημαιοστολισμό και την Ελληνική Σημαία πλήρως αναπεπταμένη στον πυργίσκο του, χωρίς όμως άλλες εκδηλώσεις, καθώς επρόκειτο απλώς για την άφιξη του υποβρυχίου στο μέρος που θα βρίσκεται πλέον μόνιμα και όχι για την επίσημη τελετή, όταν θα είναι απολύτως έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του.
Στο χώρο βρέθηκε ο αρχαιότερος εν ζωή Κυβερνήτης του, ο Αντιπλοίαρχος ε.α ΚωνσταντίνοςΤριανταφυλλίδης, τέταρτου εν σειρά Κυβερνήτης του, μέλη του αρχικού πληρώματος παραλαβής του υποβρυχίου στο Κίελο, παλαιά μέλη του πληρώματός του, καθώς και μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιναύαρχο ε.α. Παναγιώτη Ραδίτσα, ο οποίος ως νεαρός Πλωτάρχης είχε διατελέσει και αυτός Κυβερνήτης του Υ/Β «ΠΡΩΤΕΥΣ».
Όπως σημειώνει – μεταξύ άλλων εξαιρετικά ενδιαφερόντων στοιχείων – το μέλος του Συνδέσμου και παλαιός αξιωματικός των υποβρυχίων Χαράλαμπος Γιακουβάκης με ανάρτησή του στο Φ/Β «…Ένα όνειρο 15ετίας σήμερα έγινε πραγματικότητα. Οι πρώτες ενέργειες για την διάθεση ενός υποβρυχίου και συγκεκριμένα του «ΓΛΑΥΚΟΣ» έγινε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων επί Προεδρίας του αείμνηστου Αντιαναυάρχου ε.α Ναπολέοντα Γενοβέλη το μακρινό 2010 όταν το εν λόγω υποβρύχιο τέθηκε εκτός λειτουργίας ως παροπλισμένο.
Για λόγους ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα υποβρύχια του ιδίου τύπου αυτό δεν έγινε εφικτό και μετά τον παροπλισμό του «ΠΡΩΤΕΥΣ» την 16η Μαΐου 2022 το «όνειρο» άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Την 14 Φεβρουαρίου 2023 ψηφιζόταν στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο (Φλοίσβο), την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο, Renzo Piano. Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», την οποία έχει συστήσει ο εφοπλιστής και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου Κύριος Άρης Θεοδωρίδης.
Το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» (S-113) ύψωσε την Ελληνική Σημαία στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της τότε Δυτικής Γερμανίας την 23 Νοεμβρίου 1972 και ήταν το τέταρτο στην σειρά υποβρύχιο τύπου 209/1100. Κατέπλευσε στην Ελλάδα την 16η Μαρτίου 1973 και παροπλίστηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας έχοντας διανύσει περί τα 260.000 ναυτικά μίλια κατά τα 50 χρόνια υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το πλήρωμα παραλαβής του υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ» (S-113), αποτελείτο από τους:
Πλωτάρχη Τιμόθεο Μασούρα Κυβερνήτη
Πλωτάρχη Βασίλειο Κηρύκο Ύπαρχο
Υποπλοίαρχο (Μ) Νικόλαο Λαμπρόπουλο Αο Μηχανικό
Ανθυποπλοίαρχο Βασίλειο Μωράκη
Ανθυποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη
Ανθυποπλοίαρχο (Μ) Παναγιώτη Στάμου
Ανθυποπλοίαρχο Άγγελο Κόπιτσα
Αρχικελευστή (Μηχ) Δημήτριο Λώλη (Βος Μηχανικός)
Αρχικελευστή (Μηχ) Ματθαίο Μαυρομάτη (Υπόλογος Μηχανών)
Αρχικελευστή (Ηλεκ) Δημήτριο Πρωτοπαπαδάκη(Υπόλογος Η)
Αρχικελευστή (Τηλ) Νικόλαο Σταυρινό (Υπόλογος Σν)
Αρχικελευστή (Μηχ) Ιωάννη Λούβαρη (Υπόλογος Ε/Β)
Αρχικελευστή (Η/Ν) Αντώνιο Παγώνη (Υπόλογος Η/Ν)
Επικελευστή (Αρμ) Ελευθέριο Ευαγγελίου (Ναύκληρος)
Επικελευστή (Α/Υ) Νικόλαο Ζερβό (Υπόλογος Α/Υ)
Επικελευστή (Ηλεκ) Γεώργιο Λάμπρου (Υπόλογος προώσεως)
Επικελευστή (Τορπ) Ηλία Λάμτσια (Υπόλογος Τ)
Επικελευστή (Αρμ) Σταμάτιο Μουρτζούκο
Επικελευστή (Τ/Τ) Νικόλαο Φράγκο
Επικελευστή (Ηλεκ) Ιωάννη Βουλγαρέλλη
Επικελευστή (Τηλ) Δημήτριο Ξένο
Επικελευστή (Μηχ) Γεώργιο Σταύρου
Επικελευστή (Η/Ν) Ροδόλφο Σταματιάδη
Επικελευστή (Α/Υ) Αντώνιο Κατσαμπή
Επικελευστή (Τορπ) Σωτήριο Κοντογιάννη
Επικελευστή (Μηχ) Χρήστο Διαβάτη
Επικελευστή (ΗΝ/ΡΕ) Εμμανουήλ Κοντό
Επικελευστή (Η/Τ) Νικόλαο Γιαννακόπουλο
Επικελευστή (Ηλεκ) Νεοκλή Καμπεζά
Επικελευστή (Τηλ) Νικόλαο Μαυρίκη
Κελευστή (Α/Υ) Αθανάσιο Λίβανο
Ναύτη (Εσχ) Διονύσιο Μπαλλά.»
Να σημειωθεί επιπλέον ότι τώρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε το υποβρύχιο, στην αριστερή πλευρά του οποίου έχουν ανοιχθεί δύο θύρες εισόδου στην πρώρα και εξόδου πίσω από τον πυργίσκο, για να εισέρχονται και να εξέρχονται οι επισκέπτες, να είναι έτοιμο και απολύτως ασφαλές για τους επισκέπτες του και όταν όλες αυτές οι εργασίες ολοκληρωθούν, όπως και ο καλλωπισμός του περιβάλλοντος αυτό χώρου, τότε θα γίνουν τα εγκαίνια, παρουσία επισήμων και όλων όσοι συνέβαλαν σε αυτό το όχι μικρό, ούτε και αμελητέο, επίτευγμα!