Με έναν τέλειο – θα έλεγε κανείς – συγχρονισμό και με διαφορά μόλις 24 ωρών προσγειώθηκαν το ενδέκατο μαχητικό Rafale F3R στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και το έκτο αναβαθμισμένο F-16V Viper στην αντίστοιχη της Σούδας, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την παρατακτή δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας στην κατηγορία των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της!
Πιο συγκεκριμένα.
Την Παρασκευή το απόγευμα προσγειώθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα το ενδέκατο μαχητικό Rafale F3R με σειριακό αριθμό «441». Το αεροσκάφος αυτό ήταν το πέμπτο στη σειρά της δεύτερης εξάδας μαχητικών, που ως γνωστό είναι ολοκαίνουργια και εντάσσονται στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) «Γεράκι», αμέσως μόλις εξέλθουν από την γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.
Μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου αναμένεται να προσγειωθεί στην Τανάγρα το έκτο και τελευταίο μαχητικό της δεύτερης εξάδας, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των ως τώρα μαχητικών αεροσκαφών της 332 Μοίρας στα 12, δηλαδή ακριβώς το μισό από τη συνολική παραγγελία των 24 μαχητικών της ΠΑ. Το «441», που μόλις παρελήφθη, είναι το τρίτο διθέσιο (στα 11 αεροσκάφη), κάτι που αναμένεται, όπως είναι φυσικό να δώσει με τη σειρά του ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην εκπαίδευση των ιπταμένων κυρίως της Μοίρας!
Αξίζει να επισημανθεί ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται κανονικότατα και εντατικά, με τη βοήθεια και του εξομοιωτή πτήσεων του αεροσκάφους Rafale, ο οποίος λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2022, στην θέση του παλαιού εξομοιωτή των Mirage-2000BGM/EGM, που αφαιρέθηκε.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι έχει ΗΔΗ παραληφθεί σημαντικό μέρος όλων των οπλικών συστημάτων που μπορεί να μεταφέρει και να βάλλει το αεροσκάφος, καθώς και αντίστοιχες ποσότητες ανταλλακτικών κάθε είδους, είναι δύο από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την ολοένα και πιο βελτιωμένη επιχειρησιακή εικόνα παρουσιάζει η Μοίρα, η οποία, όπως εγκαίρως σας έχουμε ενημερώσει, έχει αποκτήσει ήδη καθεστώς «Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας» (Initial Operational Capability/IOC), βαδίζοντας έτσι ολοταχώς για την απόκτηση μετά από σχετική αξιολόγηση από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), καθεστώτος «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (Full Operational Capabilities/ FOC).
Θυμίζουμε ότι το αμέσως προηγούμενο – δέκατο – Rafale, το «453», είχε προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Τώρα πλέον η 332 Μοίρα διαθέτει οκτώ μονοθέσια Rafale F3R (τα μεταχειρισμένα «410», «411», «412», «413», καθώς και τα ολοκαίνουργια «450», «451», «452», «453») και τρία πλέον διθέσια (τα μεταχειρισμένα «401», «402» και το ολοκαίνουργιο «441», ως προελέχθη).
Από τις αρχές Απριλίου 2023 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να παραληφθεί η τρίτη και τελευταία εξάδα της πρώτης σύμβασης για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale, που αφορά ως γνωστόν μεταχειρισμένα αεροσκάφη.
Στη συνέχεια, από τις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της δεύτερης σύμβασης για τα τελευταία έξι και ολοκαίνουργια επίσης μαχητικά, με τα οποία η Μοίρα, και κατ’ επέκταση η Πολεμική Αεροπορία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα διαθέτουν.
Προτού φτάσουμε στο σημείο αυτό όμως, την Παρασκευή, η ΠΑ, εκτός από την Παραλαβή του ενδέκατου Rafale προχώρησε και σε μία ακόμα πολύ σημαντική ενέργεια, κυρίως στον τομέα της «προειδοποίησης προς κάθε ενδιαφερόμενο». Ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της τα «επίσημα» τεχνικά χαρακτηριστικά του βλήματος αέρος – αέρος μακράς εμβέλειας Meteor, όπου εκεί διαπιστώνουμε «επίσημα» πλέον ότι έχει εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων από το σημείο άφεσής του από το αεροσκάφος – φορέα, καθώς και ταχύτητα πλεύσης προς τον στόχο της τάξης των 4 Mach! Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα Rafale περιπολώντας πάνω από τη Σκύρο, μπορεί να καταρρίψει – αν ποτέ απαιτηθεί – τα τουρκικά μαχητικά αμέσως μετά την απογείωσή τους από τις βάσεις τους που είναι πλησίον των Μικρασιατικών παραλίων!
Ενώ δε όλα αυτά αφορούν τα Rafale, νοτιότερα, στην 115 ΠΜ, στη Σούδα, η 343 Μοίρα «Αστέρι» παρέλαβε και αυτή την Πέμπτη που μας πέρασε, το έκτο αναβαθμισμένο μαχητικό της αεροσκάφος F-16V Viper, που απογειώθηκε προηγούμενα από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας.
Με έξι μαχητικά ήδη στη δύναμή της η 343 Μοίρα προχωρά και αυτή με εντατικότατους ρυθμούς την εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού της προσωπικού στη νέα έκδοση του μαχητικού, καθώς μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς τα σημερινά έξι μαχητικά αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας και αυτά τα 11-12 μαχητικά με ό,τι σημαίνει αυτό, όπως είδαμε και στην περίπτωση της 332 ΜΠΚ με τα δικά της Rafale.
Στο μεταξύ, στα μέσα Απριλίου 2023, πρόκειται να διεξαχθεί η μεγάλη αεροπορική άσκηση, με διακλαδικό χαρακτήρα και σχεδίαση, «Ηνίοχος;’23» με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή και ξένων δυνάμεων, όπου αναμένεται για πρώτη φορά να συνυπάρξουν και να συνασκηθούν τα ελληνικά Rafale με τα ελληνικά F-16V, τόσο με τα υπόλοιπα πτητικά μέσα όλων των Κλάδων των ελληνικών ΕΔ, όσο και με τα αντίστοιχα των ξένων που έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα συμμετάσχουν σε αυτήν!
Ασφαλώς μία σημαντικότατη στιγμή για όλους!
«Ιχνηλάτης»