Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην πρόσφατη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ απόστρατου Στρατηγού Λόϋντ, στην τεράστια αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, κατέδειξαν την ανάγκη ενός ακόμα τεράστιου εξοπλιστικού «πακέτου» της Δύσης προς τη μαχόμενη Ουκρανία, που να περιλαμβάνει αυτή τη φορά και δυτικά άρματα μάχης!
Είχε προηγηθεί η έκκληση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες – χρήστες των αρμάτων μάχης Leopard – γερμανικής κατασκευής – για την αποδέσμευση αριθμού αρμάτων από τις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και η ταυτόχρονη «υπενθύμιση» της Γερμανίας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αν και οι ΗΠΑ αποδέσμευαν και αυτές δικά τους άρματα μάχης M1A1/A2 Abrams!
Πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα της Ουκρανίας για Leopard ήταν και προς την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημα απάντηση, η οποία θα δοθεί βέβαια αλλά θα είναι – συμφώνως με τις πληροφορίες – αρνητική για πολλούς λόγους, τους οποίους και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Καταρχάς ο Ελληνικός Στρατός, όπως και αντίστοιχα ο τουρκικός, είναι δύο από τους μεγαλύτερους χρήστες αρμάτων Leopard παγκοσμίως, διαθέτοντας πολύ περισσότερα από όσα ο Γερμανικός Στρατός!
Σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει συνολικά 1.316 άρματα μάχης. Από αυτά 353 είναι άρματα μάχης Leopard-2A6 HEL και Leopard-2A4, με τα τελευταία 183 να αποτελούν τα άρματα μάχης της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης» του κυρίως προγράμματος αποκτήσεως των Leopard-2A6HEL, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο άρμα μάχης παγκοσμίως! Αμφότεροι οι προαναφερθέντες τύποι των Leopard-2 έχουν πανίσχυρο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, αν και το πυροβόλο των «-2Α4» (L44 των 44 διαμετρημάτων) έχει μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με το μεγάλο L55 των 55 διαμετρημάτων των «-2A6HEL».
Επίσης ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει και άλλα 501 άρματα μάχης Leopard-1A5, προηγούμενης αρματικής γενιάς, με πυροβόλο των 105 χιλιοστών, καθώς και 22 άρματα Μηχανικού Leopard-1V, χωρίς πυροβόλο, για άρση ναρκοπεδίων, στα οποία όμως μπορεί πολύ γρήγορα να τοποθετηθεί το πυροβόλο τους και να γίνουν κανονικά άρματα μάχης.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά;
Για έναν απλούστατο λόγο. Μέχρι τώρα η Ουκρανία χρησιμοποιεί άρματα μάχης δικά της, καταληφθέντα ρωσικά ή από τα αποθέματα πρώην χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που τώρα όμως ανήκουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ΟΛΑ όμως ανατολικής, σοβιετικής ή ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής, που είναι τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας σχεδίασης και χρήσης από ότι τα αντίστοιχα δυτικά άρματα.
Επίσης, σύμφωνα με το σοβιετικό αρματικό δόγμα, κατασκεύαζαν τα άρματά τους για μικρόσωμα άτομα, έτσι ώστε και τα άρματά τους να είναι «χαμηλά» και να προσφέρουν μικρότερο στόχο, γι αυτό και τα πληρώματά τους αποτελούνταν συνήθως από στρατιώτες ασιατικής καταγωγής ή σχετικά μικρόσωμους από τις άλλες δημοκρατίες. Αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας ήταν τα άρματά τους να είναι εξαιρετικά απλά στην κατασκευή και τη συντήρησή τους επί του πεδίου, αλλά χωρίς ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας που θα απαιτούσε άλλα επίπεδα εκπαίδευσης και συντήρησης.
Έτσι λοιπόν πολεμούν σήμερα τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Ρώσοι, στις μάχες τους στην ανατολική Ουκρανία. Όπου οι Ουκρανοί έχουν λάβει δυτικής σχεδίασης αυτοκινούμενα πυροβόλα (γερμανικά PzH-2000 ή γαλλικά CAESAR) κλπ, αυτά μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχουν τεθεί εκτός ενεργείας και έχουν σοβαρότατα προβλήματα συντήρησης (και όχι ανταλλακτικών). Και δεν μπορεί φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις να φταίνε τα δυτικά οπλικά συστήματα αλλά μάλλον οι χρήστες τους που ούτε έχουν σωστή, πλήρη και απαιτητική εκπαίδευση που χρειάζεται για τα πληρώματα των δυτικών οπλικών συστημάτων ούτε βέβαια και την εμπειρία για να τα συντηρούν επί του πεδίου.
Αυτό το λέμε γιατί, σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες μας, αυτές τις μέρες βρίσκονται στη Βαυαρία και στις εγκαταστάσεις της Rheinmental, περίπου 500 Ουκρανοί στρατιωτικοί για να εκπαιδευτούν στη χρήση και συντήρηση αρμάτων μάχης Leopard-1A5 (και όχι βέβαια τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και πιο σύγχρονα Leopard-2) και τα αποτελέσματα της εκπαίδευσής τους αυτής είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ! Τουλάχιστον προς το παρόν και με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και της υλοποιήσεως του ουκρανικού αιτήματος για παράδοση αρμάτων μάχης Leopard-1A5 και Leopard-2A4/-A6HEL.
Όλα αυτά, που ασφαλώς είναι γνωστά στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πολύ περισσότερο όμως το γεγονός ότι είμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, εκτιμάται ότι η χώρας μας ούτε καν συζητά την παραχώρηση έστω και μικρού – «συμβολικού» - αριθμού αρμάτων μάχης Leopard-1A5, καθώς ήδη οι Γερμανοί «μας χρωστούν» αριθμό ΤΟΜΑ Marder-1A3 από την πρώτη (ακόμα) 20άδα που ήταν να ανταλλάξουμε επί τη βάσει του 1:1.
Επίσης, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, όλοι θυμόμαστε τι έγινε από την αντιπολίτευση με την απόσυρση 20 σε πρώτη φάση απαρχαιωμένων ΒΜΡ-1. Φανταζόμαστε όλοι τι μπορεί να γίνει τώρα για τυχόν πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει άρματα μάχης (και όχι ΤΟΜΑ) αποσύροντάς τα από μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο; Δεν θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε!
Άρα οι «Λεοπαρδάλεις» μας θα παραμείνουν ελληνικές και δεν θα γίνουν ουκρανικές!
«Ιχνηλάτης»