Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Βαρύς ο πέλεκυς στον Στρατό και το Ναυτικό

 
ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/01/25 - 11:51

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην ανάγκη «εξορθολογισμού» απέδωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, με χθεσινοβραδινή του δήλωση από την Πάτρα, τις προηγηθείσες χθεσινές έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί των οποίων επέπεσε «βαρύς ο πέλεκυς» ιδιαιτέρως στο Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και ελαφρύτερα στην Πολεμική Αεροπορία. (Βλέπε ανάρτηση 20:52 με τα σχετικά ονόματα όσων ανωτάτων στους βαθμούς του αντιστρατήγου και υποστρατήγου – και αντιστοίχων – παρέμειναν και όσων αποστρατεύτηκαν). 

Η χθεσινοβραδυνή δήλωση του κ. Δένδια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Πάτρα, σχετικά με τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει ως ακολούθως: 

«Εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα, μετά από την απόφαση για τη συγχώνευση Στρατοπέδων και Μονάδων και τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την «Ατζέντα 2030». Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα.

Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», να υπάρχει εξορθολογισμός. Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Επί των κρίσεων τώρα.

Μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη και τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, αποφασίστηκε όπως στο Στρατό Ξηράς αποστρατευθούν τέσσερις Αντιστράτηγοι και 18 Υποστράτηγοι, εν συνόλω 22 ανώτατοι στους δύο αυτούς βαθμούς, στο Πολεμικό Ναυτικό ένας Αντιναύαρχος και επτά Υποναύαρχοι (σχεδόν το μισό Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) ενώ στην Πολεμική Αεροπορία δύο Αντιπτέραρχοι και έξι Υποπτέραρχοι.

Στο Στρατό Ξηράς

Στο Στρατό Ξηράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ.Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ.Κωστίδης και οι τρεις (παλαιότεροι) των Αντιστρατήγων μελών του ως χθες Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), ήταν όλοι συμμαθητές, Τάξεως 1987 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της οποίας Αρχηγός είναι ο Στρατηγός Χούπης. Πρόκειται για τους Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Αλφαντάκη Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, οι οποίοι και αποστρατεύτηκαν, καθώς και τον νεότερο ιεραρχικώς των συμμαθητών Αντιστράτηγο Ανδρέα Κορωνάκη, Υπαρχηγός ΓΕΣ, ο οποίος παρέμεινε και λογικώς θα καταλάβει τη δεύτερη τη τάξει θέση στην ιεραρχία του ΓΕΣ, τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή. Οι κρίσεις αυτές θεωρούνται ως απολύτως λογικές και δίκαιες, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί για δεύτερη χρονιά να συνυπάρχουν πέντε συμμαθητές, εκ των οποίων οι δύο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

Αποστρατεύθηκαν επίσης ο Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, που ουσιαστικώς αποτελεί τον τέταρτο Κλάδο των ΕΔ, καθώς και ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υλικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης. Η αποστρατεία τεσσάρων αντιστρατήγων σε ΑΣΣ αποτελούμενο από 11 μέλη (με τον Α/ΓΕΣ 12μελές), ανεξαρτήτως ονομάτων και λόγων, θεωρείται ένας λογικός αριθμός για την ανανέωση της επετηρίδος.

Η αποστρατεία «με μιας» όμως 18 Υποστρατήγων εκ των οποίων οι τέσσερις Διευθυντές ισάριθμων Διευθύνσεως του ΓΕΣ είναι κάτι σοβαρό, που εξ όσων θυμόμαστε δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια έκταση. 18 Υποστράτηγοι, σε εύρος τριών Τάξεων της ΣΣΕ (1989-1991) από τους οποίους οι τρεις της Τάξεως 1991, μεταξύ των οποίων και ο Υπαρχηγός της, αυτό είναι σοβαρό και ασφαλώς εμπεριέχει κάποιο «μήνυμα». Είτε του ότι σε αυτό το σημείο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί «ο εξορθολογισμός», που ανέφερε και ο κ. Υπουργός στη δήλωσή του, είτε ότι υπήρχαν «προβλήματα συνεργασιών», καθώς αποστρατεύτηκαν ταυτοχρόνως οι επικεφαλής τεσσάρων Διευθύνσεων του ΓΕΣ. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. 

Στο Πολεμικό Ναυτικό

Στο Πολεμικό Ναυτικό, το ΣΑΓΕ αποφάσισε, ως προελέχθη, την αποστρατεία ενός Αντιναυάρχου, του μόλις για ένα έτος Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ και άλλων επτά Υποναυάρχων, εν συνόλων οκτώ, κατά τι λιγότεροι από το μισό ΑΝΣ! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους της αποστρατείας του Αρχηγού Στόλου μετά από μόλις ένα χρόνο παραμονή στη θέση αυτή, όμως η παραμονή του Αντιναυάρχου Χρήστου Σασιάκου, ως χθες Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και Αρχηγού της Τάξεως του 1988 της ΣΝΔ, εξαιρετικού αξιωματικού έτσι και αλλιώς και αυτού, τον καθιστά σχεδόν αυτονοήτως ως τον λογικώς επόμενο Αρχηγό Στόλου.

Στην Πολεμική Αεροπορία

Στην Πολεμική Αεροπορία αποστρατεύτηκαν δύο Αντιπτέραρχοι (Ι), ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ζολώτας ως χθες Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ και ο Αντιπτέραρχος (Ι) Απόστολος Χόρτης, ως χθες Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ) καθώς και έξι Υποπτέραρχοι, συνολικώς οκτώ ανώτατοι σε αυτούς τους βαθμούς, γεγονός απολύτως φυσιολογικό, ανεξαρτήτως ονομάτων και πάλι, για την ανανέωση της επετηρίδος, επί ενός ΑΑΣ αποτελούμενο από 23 μέλη Αντιπτεράρχους και Υποπτεράρχους. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των προς αποστρατεία ανωτάτων στους βαθμούς του Υποστρατήγου (και αντιστοίχων στους άλλους Κλάδους) πιθανότατα θα αυξηθεί κατά τις προσεχείς ετήσιες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου, οπότε τότε υπάρχει το ενδεχόμενο  και άλλων αποστρατειών με τους «συμπαρασυρόμενους» αυτή τη φορά, δηλαδή αυτούς που θα αποστρατευτούν υποχρεωτικώς λόγω προαγωγής νεοτέρου τους.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, το για μας πιο σημαντικό ίσως των χθεσινών εκτάκτων κρίσεων, οι οποίες – δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε αυτό – ακολούθησαν τις προ δύο εβδομάδων περίπου άλλων έκτακτων κρίσεων αποκλειστικώς για τους ανώτατους Υγειονομικούς αξιωματικούς των τριών Κλάδων των ΕΔ. Για μας λοιπόν το πιο σημαντικό είναι όχι τα περί «εξορθολογισμού», που λέει ο κ. Υπουργός, και τα οποία όντος είναι πολύ σοβαρός λόγος για να γίνουν οι κρίσεις και οι τομές που επιθυμεί, αλλά αυτά όλα («εξορθολογισμός» κλπ) θα μπορούσαν να γίνουν 40 μέρες αργότερα κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των ΕΔ. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Υπουργός και προφανώς και η Κυβέρνηση, γιατί δεν νομίζουμε ότι ο Υπουργός στο σημείο αυτό κάνει του κεφαλιού του λειτουργώντας αυτοβούλως, είναι μήνυμα προς τους ανώτατους στρατιωτικούς ότι «αν δεν κάνετε αυτό που θέλω, φεύγετε μέσω εκτάκτων κρίσεων», άσχετα αν θα φεύγατε μέσω των τακτικών μετά από 40 μέρες! Μήνυμα, απολύτως σαφές, κατά την προσωπική μας άποψη ενόψει των όποιων μελλοντικών εξελίξεων (Αιγαίο; Εξοπλιστικά; Ποιος ξέρει;)

Δεν θα μπορούσε να κλείσει το σημείωμα αυτό χωρίς μια ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους εκ των παραμενόντων και αποστρατευθέντων στις χθεσινές κρίσεις. ανώτατων αξιωματικών, οι οποίοι πριν αρκετά χρόνια, ως ανώτεροι, τοποθετήθηκαν από την Υπηρεσία τους στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Εκπροσώπου Τύπου των Κλάδων τους και ως εκ τούτου είχαν καθημερινή, και όχι πάντοτε ήρεμη, συναναστροφή με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ Στρατιωτικούς Συντάκτες. Πρόκειται, για τον Υποστράτηγο της Αεροπορίας Στρατού Δημήτριο Χειμαριό, ως χθες Διευθυντή της Διευθύνσεως Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ ο οποίος αποστρατεύθηκε, εξαιρετικός «ελικοπτεράς» των Απάτσι και Διοικητής Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων και της 1ης ΤΑΞΑΣ στο παρελθόν, τον Αρχιπλοίαρχο Δημήτριο Γούναρη ΠΝ, ως χθες Διοικητή της Ναυτικής Διοικήσεως Αιγαίου, ο οποίος αποστρατεύθηκε λόγω προαγωγής νεοτέρου για κάλυψη κενής θέσεως Υποναυάρχου, εξαιρετικός αξιωματικός και αυτός, ενώ προήχθη ο Υποπτέραρχος (Ι) και παλαιός «Φαντομάς» Κωνσταντίνος Μπούζος, ως χθες Διευθυντής Β’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος είχε διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου ως Σμήναρχος και στο ΓΕΑ και στη συνέχεια στο ΓΕΕΘΑ. Στους αποστρατευθέντες αυτούς φίλους ευχόμαστε «καλοί πολίτες» και τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία τόσων ετών, ενώ στον νεοπροαχθέντα Αντιπτέραρχο (Ι) Κ.Μπούζιο ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα.        

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ