Δένδιας: Ανοικτοί για 4η FDI Belharra και Κορβέτες – Δεν δίνουμε στην Ουκρανία αντιαεροπορικά χωρίς ανταλλάγματα

 
Δένδιας

Ενημερώθηκε: 15/05/24 - 15:11

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα στο Πολεμικό Ναυτικό που είναι όλα «ανοικτά», την απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού να μην δοθούν αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία εκτός αν δεχτούμε ικανοποιητικά ανταλλάγματα, θέματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και της Καινοτομίας, καθώς και της «Ατζέντας 2030», περιλαμβάνονται στα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια, στην έναρξη του Συνεδρίου της DEFEA “Conference – Current Strategies for a Challenging World”, που πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατά τη συζήτησή του με τον εκλεκτό συνάδελφο κ.Βασίλη Νέδο!

Ανά ενότητα ο κ. ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής:

Για τα αιτήματα που δέχεται η Ελλάδα για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι «εάν έρθει μια πρόταση συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση. Η ερώτηση που δέχομαι, όμως, είναι περί παραχωρήσεως αλλά όπως έχει πει ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

Για τα προγράμματα ανανεώσεως του Ελληνικού Στόλου, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες από το ΥΠΕΘΑ και τη στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

«Στο Ναυτικό δεν πρόκειται να έχουμε μόνο μια πηγή προμήθειας. Δεν έχουμε βάλει στο ράφι ούτε την option για την 4η FDI Belharra, ούτε τις Κορβέτες. Βεβαίως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα των Constellation γιατί δεν είναι μόνο η ναυπήγηση στην Ελλάδα αλλά και ο κοινός σχεδιασμός» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Για την «Ατζέντα 2030» τόνισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή αφορά την άμυνα της χώρας. «Να φτάσουμε στο επίπεδο που θα είναι απολύτως εφικτό να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις τους σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων» ενώ για τη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «είναι απολύτως εφικτό ακόμη και πριν το 2030 η χώρα να παράγει έξυπνα συστήματα, πολλαπλασιαστές ισχύος. Έχω αναφερθεί στον θόλο αντί-drone, σε μια νέα γενιά επικοινωνιακών συστημάτων και στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων στον αέρα, στη θάλασσα και κάτω από αυτή» επισήμανε.

Για την ανάγκη όπως η Ελλάς βοηθήσει στην εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, με τη διευκρίνιση ότι στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να συμβάλει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας που κατατέθηκε στη Βουλή, τόνισε τα εξής. «Αυτό το νομοσχέδιο μας βάζει σε νέα εποχή. Έρχεται να συνδέσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν και κατατέθηκε λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, δεν έχει να κάνει με την πολιτική ατζέντα αλλά με την κάλυψη υπαρξιακών αναγκών της χώρας».

Για το ίδιο θέμα, σε άλλο σημείο, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετέχει με ποσοστό μόλις 0,7% στο ΑΕΠ τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3% για εξοπλιστικά προγράμματα είναι μία βασική ανακολουθία και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μεγαλύτερη συνεισφορά της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ». Και πρόσθεσε: «Έχουμε κληρονομήσει προβλήματα δεκαετιών. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία παρελήφθη σε τραγική κατάσταση. Δεν γίνεται η Πολεμική Αεροπορία να υπάρξει χωρίς την ΕΑΒ. Αυτή την πρόκληση θα την εξυγιάνουμε. Τα ΕΑΣ είναι πάλι μια ιστορία πόνου. Γίνεται μια προσπάθεια αλλά εκεί έχει μεγαλύτερο λόγο το υπουργείο Οικονομικών».

Για το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ.Δένδιας, τόνισε: «η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και σημαντική αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού…έχουμε πόλεμο στα βορειοανατολικά, πόλεμο στα νοτιοανατολικά, έχουμε πτώση της έντασης στο Αιγαίο αλλά διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας διεκδικήσεων. Η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «η βιομηχανία και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ισχυρής δύναμης αποτροπής».

Τέλος, αναφερόμενος στη δημιουργία Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι «είναι προφανές πως πρέπει να υπάρχει Σώμα Πληροφορικής και θα αναπτύξουμε αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες κυβερνοπολέμου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ