Στην Ινδία βρίσκεται από το Σάββατο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης για επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε σήμερα και συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Στρατηγό Ανίλ Σοχάν, στο πλαίσιο του ανοίγματος που επιχειρείται για την ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο χωρών, μετά τις αμοιβαίες επισκέψεις στις πρωτεύουσες αλλήλων των πρωθυπουργών των δύο χωρών εντός του 2023!
Ο Έλληνας Αρχηγός πραγματοποιώντας το δικό του «Πέρασμα στην Ινδία», για να θυμηθούμε την κλασική και επική αμερικανοβρετανική ταινία του 1984 του Ντέϊβιντ Λην, επιχειρεί το «άνοιγμα» αυτό προς την τεράστια Ινδική υποήπειρο, στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αλλά και στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, προκειμένου να προωθήσει τα διμερή θέματα άμυνας που ενδιαφέρουν άμεσα Αθήνα και Νέο Δελχί.
Ήδη από τα περασμένα χρόνια οι διμερείς αμυντικές σχέσεις είναι εξαιρετικές πέρσι ήλθαν στην άσκηση «Ηνίοχος» ένα σμήνος τεσσάρων ινδικών μαχητικών Su-30M στην Ανδραβίδα, ενώ στη Σούδα κατέπλευσε και μία φρεγάτα του ινδικού Ναυτικού και ο Έλληνας πρώην Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος (Ι) ε.α. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς είχε επισκεφθεί και αυτός την Ινδία. Φέτος το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει ένα σμήνος τεσσάρων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη ινδική αεροπορική άσκηση “Tarang Shakti”, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο ακόμα με τι τύπο μαχητικού θα πάμε. Με Rafale, που διαθέτουν και οι Ινδοί και υπάρχει η σχετική υποδομή υποστηρίξεως (αν απαιτηθεί) ή με μαχητικά F-16, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους Ινδούς αφού η Πακιστανική Αεροπορία, που αποτελεί τον στρατηγικό αντίπαλό τους, διαθέτει πλήθος μαχητικών αυτού του τύπου, που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της Αεροπορίας τους;
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Ινδία θα υπογράψουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι δύο Αρχηγοί, Στρατηγοί Σοχάν και Χούπης, θα συζητήσουν επίσης θέματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής μας, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στην Ευθρά θάλασσα, όπου η Ελλάδα συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως “ASPIDES”, όπου είναι περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ινδία και συμμετέχει σε άλλη ναυτική επιχείρηση προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας και άλλα.
Ο Έλληνας Αρχηγός θα παραμείνει στην ινδική υποήπειρο για μία εβδομάδα συνολικώς και στη διάρκεια της εκεί παραμονής του θα έχει την ευκαιρία εκτός των επαφών, να επισκεφθεί μονάδες των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας.