Τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια είναι δύο από τα πιο γνωστά ορεινά χωριά της Κρήτης.Οι περισσότεροι, όπως και σε άλλα χωριά, ζουν εκεί μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Παρά τη συστηματική κατανάλωση αρνίσιου κρέατος και κρητικών τυριών, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σπανίως εμφανίζουν καρδιακά νοσήματα, με τις ανακοπές και τα εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν σπανιότατα περιστατικά και την εξαίρεση του κανόνα.
Το γεγονός αυτό τράβηξε την προσοχή των ερευνητών του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, που θέλησαν να διαλευκάνουν το «μυστήριο της απροσδόκητης μακροζωίας».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτού του είδους η διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά, στατιστικά ανεβάζει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης οδηγώντας σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι σε αυτά τα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου.
Αναλύοντας το γονιδίωμα 250 κατοίκων της περιοχής, οι Βρετανοί και Έλληνες ερευνητές του ινστιτούτου εξέτασαν την «ιθαγενή» αλληλουχία του DNA, συγκρίνοντάς το με παλαιότερα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από 3.200 κατοίκους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κάτοικοι των ορεινών κωμοπόλεων του Ρεθύμνου διαθέτουν μία «μοναδική γενετική ποικιλία», που προστατεύει την καρδιά από τις συνέπειες της κακής χοληστερίνης. Από τους χιλιάδες Ευρωπαίους που έχουν υποβληθεί σε ανάλυση του DNA τα τελευταία χρόνια, μόλις ένα ακόμη άτομο, στην Ιταλία, διαθέτει αυτή την «γονιδιακή ασπίδα».
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications, αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες στον καθορισμό των γονιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.