Το ενδεχόμενο η νόσος COVID-19 να έχει κάποια σχέση με τη νόσο Καβασάκι ερευνούν οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίο, με αφορμή την περίπτωση ενός 10χρονου, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου, με ενδείξεις της ασθένειας αυτής.
Ο 10χρονος παρουσίασε «μεταφλεγμονώδες σύνδρομο», μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό, και οι γιατροί δίνουν μάχη για να αντιστρέψουν την κατάσταση της υγείας του.
«Είναι το πρώτο περιστατικό. Γίνεται το καλύτερο για να αλλάξει η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι γιατροί θα τα καταφέρουν», ανέφερε στο OPEN o Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Πληροφορίες του OPEN αναφέρουν ότι μέλη της οικογένειας του 10χρονου ήταν θετικά στον κορονοϊό.
Όπως μετέδωσε το OPEN TV, ο ανήλικος πριν από μερικές ημέρες νόσησε από κορονοϊό, με τα συμπτώματα να είναι ήπια αρχικά. Ωστόσο, όταν φάνηκε να ξεπερνά την Covid, εμφάνισε πρόβλημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο του Ρίου.
Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νόσου Καβασάκι στη χώρα μας.
Τι είναι η νόσος Καβασάκι
Η νόσος Καβασάκι περιγράφθηκε για πρώτη φορά στην αγγλόφωνη ιατρική βιβλιογραφία το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki (η νόσος πήρε το όνομά του). Αναγνώρισε μία ομάδα παιδιών με πυρετό, δερματικό εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια), ενάνθημα (ερυθρότητα του στόματος και του φάρυγγα), διόγκωση των χεριών, των ποδιών και των τραχηλικών λεμφαδένων. Αρχικά η νόσος ονομάστηκε "βλεννογονοδερματικό λεμφαδενικό σύνδρομο". Λίγα χρόνια αργότερα, αναφέρθηκαν καρδιακές επιπλοκές, όπως ανευρύσματα (μεγάλη διάταση των αγγείων) των στεφανιαίων αρτηριών.
Η νόσος Kawasaki είναι μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να εξελιχθεί σε διατάσεις (ανευρύσματα) οποιασδήποτε αρτηρίας μεσαίου μεγέθους, κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών θα παρουσιάσει μόνο οξεία συμπτώματα χωρίς καρδιακές επιπλοκές.
Πόσο συνηθισμένη είναι;
Η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια νόσος, αλλά μία από τις πιο συνήθεις αγγειίτιδες στην παιδική ηλικία, μαζί με την πορφύρα Henoch-Schonlein.
Η νόσος Kawasaki έχει περιγραφεί σε όλον τον κόσμο, παρόλο που είναι πιο συχνή στα παιδιά των Γιαπωνέζων. Είναι σχεδόν αποκλειστικά νόσος των μικρών παιδιών. Περίπου το 85% των παιδιών με νόσο Kawasaki είναι κάτω των 5 ετών, με συχνότερη εμφάνιση στην ηλικία των 18-24 μηνών. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών ή πάνω των 5 ετών προσβάλονται σπανιότερα, αλλά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανευρυσμάτων στεφανιαίων αρτηριών.
Είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Παρόλο που οι περιπτώσεις της νόσου Kawasaki μπορούν να διαγνωσθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, μπορεί να εμφανιστεί κατά εποχές αυξημένος αριθμός περιπτώσεων, όπως στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη.
Ποια είναι τα αίτια της νόσου;
Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη, παρόλα αυτά υπάρχουν υποψίες ότι λοιμογόνοι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν εκλυτικό παράγοντα.
Μια υπερευαισθησία ή μια διαταραγμένη ανοσολογική απάντηση, η οποία πιθανώς προκαλείται από έναν λοιμώδη παράγοντα (συγκεκριμένους ιούς ή βακτήρια), μπορεί να ξεκινήσει μια φλεγμονή με αποτέλεσμα φλεγμονή και βλάβη των αγγείων σε ορισμένα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr, printo.it