Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σεξουαλικής επαφής, απλά με το βαθύ -γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα- φιλί, αποκαλύπτει μια νέα αυστραλιανή έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections» (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις), δείχνουν πως τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους αμφιφυλόφιλους το «γαλλικό» φιλί συνιστά πιθανώς ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της γονόρροιας.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Έρικ Τσόου του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, δήλωσε πως η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτούς τους πληθυσμούς, διότι σύμφωνα με τις στατιστικές η γονόρροια στην Αυστραλία είναι πιο συχνή σε αυτούς παρά στους ετεροφυλόφιλους.
Τα σύγχρονα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν ότι η γονόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές (ορθό, λαιμό, μάτια) και η θεραπεία της γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω ορισμένων στελεχών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας προτείνουν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική συνεύρεση με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης την νόσου. Τα νέα, όμως, ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι επαρκές.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 3.091 άντρες από μια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Μελβούρνης για τα έτη 2016 έως 2017, από τους οποίους το 6% είχε γονόρροια του λαιμού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει, είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον.
Το 95% των ερωτηθέντων είχαν φιληθεί με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το 70% δήλωσαν ότι είχαν σύντροφο με τον οποίο μόνο φιλιούνταν και το 38% είχαν επαφή με κάποιον μόνο για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε αποκλειστικά συντρόφους με τους οποίους αντάλλασσαν μόνο φιλιά.