Σε σοβαρή κατάσταση, με επιπλοκές από την ιλαρά, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ δύο παιδιά

 
Σε σοβαρή κατάσταση, με επιπλοκές από την ιλαρά, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ δύο παιδιά

Ενημερώθηκε: 29/09/17 - 11:45

Την ώρα που 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών, είναι παντελώς ακάλυπτα απέναντι στην ιλαρά καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς και τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, σε σοβαρή κατάσταση, με επιπλοκές από την ιλαρά, νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας δύο παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το ένα παιδί έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το δεύτερο παιδί νοσηλεύεται με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, επίσης με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς. Ευτυχώς, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το παιδί πήρε εξιτήριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως κάτω των πέντε ετών, που θα πάθουν κάποια σοβαρή επιπλοκή της νόσου και θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την πορεία της νόσου στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει πια στα 196. Δηλώθηκαν δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος, αφού κάποια πιο ήπια περιστατικά μπορεί να μην δηλώνονται, ενώ οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων».

Επιπλοκές 

ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του , περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%), η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%) και η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%).

Έλενα Φυντανίδου