Όσο όμορφο είναι το καλοκαίρι, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να εξελιχθεί για την υγεία μας αν δεν προσέξουμε την συντήρηση και το μαγείρεμα των φαγητών καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες τα μικρόβια κάνουν... πάρτι και οι τροφικές δηλητηριάσεις φτάνουν στο ζενίθ τους.
Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, το μολυσμένο νερό, τα αυγά, τα ωμά λαχανικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και το ξαναζεσταμένο φαγητό ενοχοποιούνται συχνά για και αυτό γιατί εμπεριέχουν πρωτεΐνες που αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.
Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης που θα εμφανιστούν σε μερικές ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός, πυρετός, πονοκέφαλος και εξάντληση. Συνήθως αρκούν μια ελαφριά δίαιτα, φτωχή σε φυτικές ίνες και λίπη, αντιπυρετικά για τον πυρετό και η λήψη πολλών υγρών για την αναπλήρωση των πολύτιμων για τον οργανισμό ηλεκτρολυτών που έχουν απομακρυνθεί από το σώμα μέσω των εμετών και των διαρροιών.
Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο να ζητούν άμεσα τη βοήθεια του γιατρού, όταν υπάρχουν υποψίες ότι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και ο ΕΦΕΤ συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο κατά την αγορά, διατήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, όσο και κατά τις επισκέψεις σε χώρους μαζικής εστίασης.
• βάζετε το στο πιο ψηλό ράφι του ψυγείου το αργότερο δύο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος και αφήστε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας) μόνα τους στο χαμηλότερο.
• καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού. Πλένετε επίσης καλά τις επιφάνειες κοπής των τροφίμων και τα σκεύη έπειτα από κάθε χρήση.
• πλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης τα και τα λαχανικά και πετάτε τυχόν κομμάτια ή φύλλα που έχουν αλλοιωθεί.
• αποφεύγετε την κατανάλωση πάγου όταν βρίσκεστε σε περιοχές που το πόσιμο νερό είναι επισφαλές.
• αποφεύγετε να καταναλώνετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (από παγωτά έως γιαούρτια) καθώς και αυτά των οποίων η συσκευασία έχει φουσκώσει.
Εκτός σπιτιού, επιλέγετε αυστηρά πού θα τρώτε με πρώτο κριτήριο επιλογής την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους καταστηματάρχες.
Μην χρησιμοποιείτε στο σερβίρισμα το ίδιο πιρούνι με το οποίο γυρίσατε το κρέας στην διάρκεια του ψησίματος.
• προτιμάτε καλομαγειρεμένα κρεατικά και αποφεύγετε τα ωμά αυγά ή τα ωμά μαριναρισμένα ψάρια.
• αγοράστε τελευταία τα ή τα πουλερικά και διατηρήστε τα στις συσκευασίες τους, μακριά από άλλα τρόφιμα.
• ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση) καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
• αγοράζετε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά από ψυγεία που λειτουργούν σωστά και δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
• μην αγοράζετε που εμφανίζουν ελαττώματα στην συσκευασία τους ή είναι μαλακά διότι αυτό υποδηλώνει προβλήματα στην λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 17 προτάσεις για σνακ με λιγότερες από 40 θερμίδες!
Ελέγξτε το σάκχαρο και τον διαβήτη με 15 απλά κόλπα
Αυτές οι τροφές είναι «ασπίδα» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου