Μωβ Μέδουσα: «Εισβολή» σε Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο Πέλαγος

 
Εκατοντάδες χιλιάδες μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει από πέρυσι το Αιγαίο, το Κρητικό και φέτος και το Ιόνιο πέλαγος

Ενημερώθηκε: 28/05/22 - 22:36

Εκατοντάδες χιλιάδες μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει από πέρυσι το Αιγαίο, το Κρητικό και φέτος και το Ιόνιο πέλαγος.

Η Pelagia noctiluca, όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, είναι μια μέδουσα που ζει και πολλαπλασιάζεται στα ανοιχτά όπως εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, βιολόγος – ωκεανολόγος. Οι πληθυσμοί της εν λόγω μέδουσας, ταξιδεύουν με τα ανεμογενή ρεύματα σε διάφορες παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο ή βρίσκονται στο Αιγαίο.

Ο μωβ «εισβολέας» λειτουργεί ύπουλα, καθώς σπάνια είναι διακριτός από την επιφάνεια της θάλασσας. Κινείται στο βυθό και όταν βρει το θύμα της, τσιμπάει προκαλώντας ερεθισμό και τσούξιμο.

«Σε περίπτωση που έχουμε την ατυχία να μας τσιμπήσει, στο μέσο άνθρωπο δεν δημιουργεί τίποτα παραπάνω από έναν δερματικό ερεθισμό ο οποίος είναι επώδυνος. Το τσίμπημα πονάει και μπορεί να αφήσει και σημάδι. Το ιδανικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε θαλασσινό νερό, να σκουπίσουμε με μία πλαστική κάρτα να απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μετά βάζουμε μια παγοκύστη, πάγο ή κάτι παγωμένο πάνω στη πληγή για δύο τρία λεπτά, και μετά το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μαγειρική σόδα σε αναλογία με θαλασσινό νερό ένα προς ένα, γιατί για 2-3 λεπτά πάνω στην πληγή εμποδίζει την απελευθέρωση τοξίνης», εξηγεί ο κ. Χρήστου.

Η μωβ μέδουσα κάνει την εμφάνιση της ανά δεκαετία και μένει στις θάλασσες για μια τριετία. Οι λουόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν να τις αγγίζουν.

Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουσουμπάς, εξηγεί στον ΣΚΑΪ ότι ακόμη στα ελληνικά νερά και στη Μεσόγειο, δεν υπάρχουν τα είδη των θαλάσσιων μεδουσών που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τσιμπήματα.

«Προκαλούν οξύ πόνο. Αυτό το οίδημα το οποίο προκαλείται γιατί είναι και οι κεραίες είναι τα κνιδοκύτταρα τους, εκλύουν αυτό το κνιδώδες υγρό που αυτές τις έχουν υπό κανονικές συνθήκες για να σκοτώνουν τη λεία τους. Αν όμως δυστυχώς έρθουμε σε επαφή εμείς, προκαλείται αυτός ο πόνος», τονίζει ο καθηγητής.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι είναι αλλεργικοί, καθώς ένα τσίμπημα της μωβ μέδουσας μπορεί να τους δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

«Η πρώτη και βασική συμβουλή είναι άμα δούμε πολλές τσούχτρες να μην μπούμε στη θάλασσα, να πάμε δηλαδή σε μια άλλη περιοχή, δεν ερχόμαστε σε επαφή. Βέβαια αν κάποιος εμφανίσει κάποιου είδους αλλεργία κατευθείαν ένα κέντρο υγείας, ένα φαρμακείο για να υπάρξει μια λύση», τόνισε ο καθηγητής.

Η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση έχουν επιταχύνει την εμφάνιση σμηνών από μωβ μέδουσες και σύμφωνα με τους επιστήμονες η παρουσία τους σημαίνει ότι έχουμε ένα υποβαθμισμένο οικοσύστημα.

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ