To... μαγικό γκι

 
To... μαγικό γκι

Ενημερώθηκε: 25/12/18 - 14:47

Το γκι, το φυτό που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά διακοσμητικά στοιχεία των Χριστουγέννων, μπορεί να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση ενός οδυνηρού γυναικολογικού προβλήματος, που αποτελεί εμπόδιο και για την απόκτηση παιδιών.

Νέα έρευνα έδειξε ότι εκχύλισμα αυτού του φυτού μπορεί να κάνει πιο ανεκτά τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, της φλεγμονής που προκαλείται όταν ο ιστός που καλύπτει τα τοιχώματα της μήτρας αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλα όργανα, φτάνοντας σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στον εγκέφαλο!

Αυτός ο ιστός, όπως κάνει και στη μήτρα κάθε μήνα, γίνεται οιδηματικός και αιμορραγεί. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη μήτρα, στα υπόλοιπα όργανα το αίμα δεν μπορεί να αποβληθεί και προκαλεί φλεγμονές και πόνο.

Δείγματα ιστού

Οι επιστήμονες του Catholic University of Korea στη Σεούλ διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του γκι σκοτώνει τα κύτταρα που προκαλούν αυτό το πρόβλημα. Μελέτησαν 40 γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση, παίρνοντας δείγματα ιστού από καθεμιά, τα οποία στη συνέχεια εξέθεσαν στο εκχύλισμα του γκι στο εργαστήριο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο «International Journal of Medical Science», προέκυψε ότι έπειτα από μόλις 24 ώρες το γκι επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ενδομητρίου, εμποδίζοντας έτσι την επέκταση του ιστού σε άλλα όργανα. Επίσης, φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα της ουσίας που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας και απελευθερώνεται από το σώμα, για να βοηθήσει στον σχηματισμό νέων αγγείων. Αυτόν τον μηχανισμό εκμεταλλεύονται τα κύτταρα του ενδομητρίου για τον σχηματισμό ιστού ακόμη και εκεί που δεν πρέπει.

«Το γκι μπορεί να μειώσει τη βιωσιμότητα των κυττάρων του ενδομητρίου και αναδεικνύεται σε υποψήφιο θεραπευτικό μέσο της ενδομητρίωσης» αναφέρουν στη σχετική δημοσίευσή τους οι ερευνητές για το φυτό, που ήδη χρησιμοποιείται ως όπλο κατά του καρκίνου σε αρκετά μέρη του κόσμου. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το φυτό παραμένει πράσινο και βγάζει καρπούς τον χειμώνα, όταν τα περισσότερα άλλα φυτά έχουν μαραθεί.

Espresso

Πηγή: