Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι πιθανές επιπλοκές και τα μέτρα πρόληψης

 
φφφ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 18:35

Σημαντική αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (28/8).

Όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια βδομάδα σημειώθηκαν 24 κρούσματα και 3 θάνατοι, ενώ τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 124 και οι θάνατοι τους 15 από την αρχή της επιτήρησης της νόσου στις αρχές καλοκαιριού.

Επίσης, οι περιφέρειες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού αυξήθηκαν από 20 σε 23 και οι δήμοι από 53 σε 60.

Συμπτώματα της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου 

Είναι εντούτοις σημαντικό να υπογραμμιστεί πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους επίσημους υγειονομικούς φορείς στο εξωτερικό, η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, για τον οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο ή δεν αρρωσταίνουν καθόλου. «Λίγα όμως άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας(άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων (περίπου 80%) που μολύνονται από το ιό παραμένουν ασυμπτωματικά.

Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:

  • Κοιλιακός πόνος
    • Διάρροια
    • Πυρετός
    • Πονοκέφαλος
    • Έλλειψη όρεξης
    • Μυϊκοί πόνοι
    • Ναυτία
    • Εξάνθημα
    • Πονόλαιμος
    • Διόγκωση των λεμφαδένων
    • Έμετος

Τα άτομα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας του

  • Παιδιά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ιός HIV, μεταμοσχεύσεις οργάνων, η χημειοθεραπεί
  • Οι ηλικιωμένοι ή πολύ μικρά παιδιά
  • Εγκυμοσύνη

Ενημερωθείτε για τον ιό του Δυτικού Νείλου ΕΔΩ

Τι προκαλεί την ασθένεια του ιού

Προκαλείται από τον ιό του δυτικού Νείλου από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην Ουγκάντα, στην Ανατολική Αφρική. Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1999 στη Νέα Υόρκη. Ο ιός του δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών.

Πως μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Χρόνος επώασης της ασθένειας του ιού

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 2-14 μέρες.

Σπάνια ο ιός μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα οπότε το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τα πιο κάτω συμπτώματα: 
Σύγχυση, απώλεια της συνείδησης ή κώμα, μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία του αυχένα.

Ο κύκλος ζωής του ιού

Μόλις ο ιός του Δυτικού Νείλου εισέλθει στο αίμα του ξενιστή, η πρωτεΐνη Ε του φακέλου συνδέεται με γλυκοζαμινογλυκάνες στο κύτταρο ξενιστής. Αυτοί οι παράγοντες πρόσδεσης βοηθούν την είσοδο στο κύτταρο, όμως η σύνδεση με υποδοχείς είναι επίσης απαραίτητη.  Οι υποδοχείς αυτοί περιλαμβάνουν τους DC-SIGN, DC-SIGN-R και η ιντεργκρίνη αvβ3. Αφού συνδεθεί με αυτούς του υποδοχείς, ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο μέσω ενδοκυττάρωσης με κλαθρίνη. Ως αποτέλεσμα της ενδοκυττάρωσης, ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο μέσα σε ενδόσωμα.

Η οξύτητα του ενδοσώματος καταλύει τη σύντηξη των μεμβρανών του ενδοσώματος και του ιού, επιτρέποντας στο γονιδίωμα να απελευθερωθεί στο κυτταρόπλασμα. Η μετάφραση του RNA λαμβάνει χώρα στο ενδοπλασματικό δίκτυο. Το RNA μεταφράζεται σε πολυπρωτεΐνη η οποία κόβεται από τις ιικές πρωτεάσες NS2B-N23 για την παραγωγή ώριμων πρωτεϊνών.

Προκειμένου να αναπαράγει το γονιδίωμά του, η NS5, μια RNA πολυμεράση, δημιουργεί σύμπλεγμα αντιγραφής με άλλες μη δομικές πρωτεΐνες για να δημιουργήσει το ενδιάμεσο μονόκλωνο RNA, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για τη σύνθεση του τελικού RNA. Όταν το RNA έχει συνθεθεί, η καψιδιακή πρωτεΐνη C περικλείει το RNA σχηματίζοντας ανώριμα ιικά σωμάτια. Ο υπόλοιπος ιός συντίθεται στο ενδοπλασματικό δίκτυο και μέσω της συσκευής Γκόλτζι και οδηγεί σε μη μολυσματικά ιικά σωμάτια. Η πρωτεΐνη Ε στη συνέχεια γλυκοζυλιώνεται και η prM κόβεται από τη φουρίνη, μια πρωτεΐνη του κυττάρου ξενιστή, δημιουργώντας την πρωτεΐνη Μ, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το λοιμώδες ώριμο ιικό σωμάτιο. Στη συνέχεια τα ώριμα ιικά σωμάτια εκκρίνονται από το κύτταρο.

Πιθανές επιπλοκές

Επιπλοκές από ήπια λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πολύ σπάνιες.

Επιπλοκές από σοβαρή λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν:

  • Εγκεφαλική βλάβη
  • Μόνιμη μυϊκή αδυναμία (μερικές φορές είναι παρόμοια με της πολιομυελίτιδας)
  • Θάνατος

Προληπτικά μέτρα

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια.

  • Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια
  • Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά
  • Αδειάστε τους χώρους με στάσιμο νερό, όπως κάδους απορριμμάτων και πιατάκια των φυτών (τα κουνούπια αναπαράγονται μέσα σε λιμνάζοντα νερά)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ