Οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυση τους, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από Πάρκινσον, συγκριτικά με εκείνους που δεν την έχουν αφαιρέσει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα πάνω στο εν λόγω επίμαχο θέμα.
Τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις σκωληκοειδεκτομές και τη νόσο του Πάρκινσον είναι ασυνεπή. Ορισμένες έρευνες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine" (Οκτώβριος 2018), με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης Βίβιαν Λάμπρι του Ινστιτούτου Ερευνών Βαν 'Αντελ του Μίσιγκαν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση τους, είχαν έως 25% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο του.
Ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ. Μοχάμετ Σέριφ, ιατρός στο Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η πρόσφατη έρευνα για τα αίτια του Πάρκινσον έχει επικεντρωθεί γύρω από μια πρωτεΐνη (α-συνουκλεΐνη), η οποία ανευρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα στην αρχική φάση της νόσου του Πάρκινσον».