Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, το 12ετούς διάρκειας Εξοπλιστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της περιόδου 2025-2036, καθώς και η ναυπήγηση της τέταρτης φρεγάτας FDI-HN “Belharra”, κλάσεως «Κίμων», ήταν τα βασικά θέματα της ατζέντας της σημερινής συνεδριάσεως του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφορικώς με το (πολύ σημαντικό) θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του ΚΥΣΕΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου
Επίσης στο σημερινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ περιόδου 2025-2036, όπου η απόρρητη συζήτηση είναι καθοριστική αναφορικώς με τα χρονοδιαγράμματα και την οριστικοποίηση σημαντικών αποφάσεων για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Επίσης ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας στην εισήγησή του πρότεινε την απόκτηση μιας επιπλέον – τέταρτης στη σειρά – φρεγάτας, τύπου FDI-HN “Belharra”, κλάσεως «Κίμων», με την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (option) της αρχικής συμβάσεως αποκτήσεως των πρώτων τριών («ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΦΟΡΜΙΩΝ»). Να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Αμύνης κ. Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα, τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, όσο και διεξοδικώς με τον κ. Δένδια. Μετά την ενημέρωση και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, εξουσιοδοτείται πλέον επισήμως να προχωρήσει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) στις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της σχετικής συμβάσεως για τη ναυπήγηση και της τέταρτης φρεγάτας ΦΔΙ-ΗΝ.
Τέλος, στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, με σχετική εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη, όπου η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την υιοθέτηση αυστηρής στάσεως, αναφορικώς με τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, επί τη βάσει του αξιώματος «Η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται να βρίσκονται στη χώρα είναι θεμέλιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανεξέλεγκτης εισόδου και παραμονής» (Μ.Βορίδης). Αυτές οι νέες παράμετροι της αυστηροποιήσεως της μεταναστευτικής πολιτικής σε συνδυασμό με αντίστοιχες αποφάσεις που προωθούνται σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως δηλαδή, στις Βρυξέλλες, συζητήθηκαν στο σημερινό ΚΥΣΕΑ.