Πάνω από τα 1.000 μέτρα ύψος όλα είναι διαφορετικά. Εκεί ψηλά σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές της Πίνδου, στο «σταυροδρόμι» της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας είναι σκαρφαλωμένο το Μέτσοβο.
Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές, απλώνει νωχελικά τις κεραμιδένιες στέγες και τα ξύλινα χαγιάτια του, ανάμεσα από οξιές και έλατα. Έχει συντροφιά τον ήχο των άφθονων τρεχούμενων νερών και είναι έτοιμο να σας προσφέρει ταξίδια καμωμένα από όνειρο.
Αξίζει να δείτε στο Μέτσοβο
Η πόλη των ευεργετών στη σκιά της Πίνδου
Το Μέτσοβο υπήρξε πάντα ένας ζωντανός οικισμός, με οικονομία βασισμένη στην κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη χειροτεχνία. Οι μετσοβίτες έμποροι, που πλούτισαν στην Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στη Ρωσία, ευεργέτησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κτίζοντας δημόσια κτήρια, γεφύρια, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο, που ήταν στην ουσία μια πόλη- αγορά και σταθμός εξυπηρέτησης των διερχομένων εμπόρων από Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε κέντρο ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των διαφόρων τοπικών πληθυσμών. Ξεχωρίζουν η δράση του Ιδρύματος Τοσίτσα και η μορφή του Ευάγγελου Αβέρωφ, που συνετέλεσαν στη δημιουργία τουριστικού ρεύματος στο Μέτσοβο από τη δεκαετία του 1970.
Η πλατεία με τις αρκούδες
Η πλατεία του Μετσόβου είναι από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας και οι χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν κάθε χρόνο, φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες, που κάθονται «παραδοσιακά» στο κιόσκι τους και σχολιάζουν στα βλάχικα.
Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων
Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.
Η γαλήνη της λίμνης
Το μεγάλο υψόμετρο, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα. Το χειμώνα τα γαλάζια νερά βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και το καλοκαίρι πνίγονται στο πράσινο του πυκνού παρόχθιου δάσους. Τα μικτά δάση οξιάς δίνουν τη θέση τους σε δάση με έλατα στα βόρεια της λίμνης, όπου συναντάμε και τα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και της ονομαστής Βάλια Κάλντα. Το όλο σκηνικό αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε αλπικό τοπίο.
To χιονοδρομικό στις Πολιτσές
Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.
Τα αρώματα της Πίνδου σε ένα ξακουστό τυρί
Παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου και ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται Μετσοβόνε, είναι ονομαστό καπνιστό τυρί και λένε πως μέσα του κρύβει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Το μυστικό βρίσκεται στο γάλα που συγκεντρώνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ τα ζώα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βόσκουν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια.
Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μετσόβου
Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα
Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.
Οι τεχνίτες του Μετσόβου
Ράβουν ελληνικές παραδοσιακές στολές στο χέρι. Κεντούν στο ξύλο περίτεχνα ταβάνια σπιτιών και τέμπλα εκκλησιών. Οι μοναδικοί τεχνίτες του Μετσόβου διατηρούν μερικά από τα σπανιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν πρέπει να χαθούν.
Οι παραδοσιακές βρύσες
Πάνω από 25 πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, που προσφέρουν ασταμάτητα πεντακάθαρο, παγωμένο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου.
Πηγή: