Τουρκία: Κλιμάκωση της έντασης με κορύφωση τις εκλογές

 
Τουρκία: Κλιμάκωση της έντασης με κορύφωση τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/08/22 - 11:35

Σταδιακά και βαθμηδόν θα κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα στην περιοχή.

Οι εκτιμήσεις γύρω από τα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης είναι η χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για συντήρηση του κλίματος αυτού, που θα κορυφώνεται όσο θα πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται τον Ιούνιο του 2023. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ο Τούρκος Πρόεδρος αξιολογεί και τα άλλα ανοικτά μέτωπα που έχει, ιδιαίτερα σε Συρία και Ιράκ, ενώ επενδύει και στον ρόλο της χώρας του στο Ουκρανικό, καθώς βλέπει τη χώρα του να αναβαθμίζεται. Είναι δε σαφές, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, ότι πριν από κάθε κίνηση σταθμίζει και τις εξελίξεις στα άλλα μέτωπα και πόσο θα επηρεασθούν οι ευρύτεροι σχεδιασμοί και επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, το παιχνίδι καθορίζεται από μια σειρά δεδομένα και γεγονότα.

Ο Ερντογάν αναμενόταν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να συμμετάσχει στα πανηγύρια για την εισβολή και είχε συνδεθεί η παρουσία του με εξαγγελίες είτε για την Αμμόχωστο είτε για προσάρτηση των κατεχομένων. Το ταξίδι δεν έγινε, παρά τις αντιθέτου πληροφορίες. Την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν στην Τεχεράνη για τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ιρανό ομόλογό του, Ιμπραΐμ Ρεϊσί. Είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δύο ομολόγους του. Το χαρτί της Αμμοχώστου σε σχέση με τα επόμενα βήματα, αλλά και εκείνο της προσάρτησης παραμένουν στο τραπέζι, στις επιλογές της κατοχικής δύναμης και θα προχωρήσουν όταν κριθεί ότι  η στιγμή είναι κατάλληλη.

Το επόμενο βήμα αφορά την αποστολή του νέου γεωτρύπανου, Abdulahamid Han, στην περιοχή. Πού θα κατευθυνθεί, δεν έγινε γνωστό. Μόνο ότι θα αποπλεύσει στις 9 Αυγούστου. Θα προχωρήσει σε δοκιμαστική πλεύση, για να δοκιμάσει το γεωτρύπανο; Αυτό έγινε και στο παρελθόν και το γεωτρύπανο κινήθηκε εντός της τουρκικής θαλάσσιας περιοχής. Εάν όχι, τότε θα σταλεί το γεωτρύπανο στο στόχο, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.

Η Άγκυρα αν και σαφώς και δεν λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις πρωτίστως της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας, μετρά τις όποιες άλλες τρίτων, που ενδεχομένως θα επηρεάσουν ευρύτερους σχεδιασμούς. Για παράδειγμα, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Συρίας, η Άγκυρα σαφώς και λαμβάνει υπόψη τι λένε στη Μόσχα. Γιατί εάν η Ρωσία αντιδράσει στην τουρκική προσπάθεια ελέγχου της συγκεκριμένης ζώνης, που επηρεάζει και τη Μόσχα, τότε το θέμα δεν θα περιοριστεί στο συριακό. Η όποια αντίδραση της Ρωσίας θα επηρεάσει και τον ρόλο Ερντογάν, του «ειρηνοποιού», στο Ουκρανικό.

Πηγή: Εφημερίδα "Φιλελέυθερος"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ