Ο Ν. Δένδιας στη Βουλή για την κατάθεση του υγειονομικού σχεδίου νόμου για τις ΕΔ

 
Ο Ν. Δένδιας στη Βουλή για την κατάθεση του υγειονομικού σχεδίου νόμου για τις ΕΔ

Ενημερώθηκε: 29/04/25 - 21:01

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ως προσπάθεια «να εκλογικεύσει ένα χάος», όπως τόνισε με έμφαση, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με τίτλοι «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», που παρουσιάστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον ίδιο και τον Υφυπουργό κ. Θανάση Δαβάκη.

Στη μακροσκελή του τοποθέτηση στην Επιτροπή ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Ο κύριος λόγος λοιπόν που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες, δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν γι’ αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων και αυτό γίνεται επί μακριά σειρά ετών…».

«…Θα κάνω μία γενική τοποθέτηση κατ’ αρχάς, και μετά θα πω ορισμένα πράγματα για το νομοθέτημα το συγκεκριμένο. Θα ήθελα όμως πριν ξεκινήσω να πω ότι αυτό το νομοθέτημα είναι δημιουργία σε μεγάλο βαθμό του πρώην Υφυπουργού, του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και θα το υποστηρίξει επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

Για τις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο το οποίο έχει σαφείς κατευθύνσεις:

Το πρώτο είναι να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και τα λέω κομψά το «διοικητικά»- προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους. Και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες, των οποίων τα άρθρα θα συζητηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες από αυτό το Σύστημα Υγείας για το οποίο συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα. Και επίσης, το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους. Αυτό το δικαίωμα τους αποδίδεται εδώ γιατί είναι και επιθυμία τους. Δεν είναι υποχρεωτικό. Εάν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν.»

Για τα χρήματα του ΕΟΠΠΥ σε σχέση με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

«…Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατούνται στο σύνολό τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Κι αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε. Στον ΕΚΟΕΜΣ στο Στρατό Ξηράς, στον ΕΚΟΕΜΝ και τα λοιπά. Από πού κι ως πού; Και στα τρία! Έχω τις αποφάσεις. Αν δεν γίνεται στην πράξη, χαίρομαι να το ακούω.

Με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδου τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει ούτε καν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου; Κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχουν ΑΦΜ, φαντάζομαι το ξέρετε. Πώς λειτουργούν; Και φαντάζομαι ότι ξέρετε πως κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχει τυπική υποχρέωση να καταθέσει μέχρι τώρα που συζητάμε και τα μετατρέπουμε σε οντότητες, ούτε προϋπολογισμό ούτε σοβαρό απολογισμό που να αντέχει σε κριτική Αυτά τα ξέρετε.»

Για τις πληρότητες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων

«…Το «401» έχει ποσοστό πληρότητας 55%, το 2024. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%; Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%. Το «404» έχει ποσοστό πληρότητας 38%. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και λάθος για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Αυτό μου λέτε, κύριοι συνάδελφοι;

Καταρχήν δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε; Τους κάνω ρουσφέτι; Γιατί ελέχθη και αυτό.

Μου ελέχθη για το ΝΙΜΤΣ. Έχετε εντύπωση ότι το ΝΙΜΤΣ έχει διοικηθεί σωστά μέχρι τώρα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει το ΝΙΜΤΣ κατειλημμένες σήμερα που συζητάμε σε σχέση με τη δυνατότητά του; Θέλετε να το κοιτάξετε λίγο και να τα ξαναπούμε στην Ολομέλεια; Γιατί αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα, χωρίς να έχουμε βασική γνώση των στοιχείων, τα οποία καλούμαστε να ρυθμίσουμε.»

Για την αποστολή στρατιωτικών ιατρών – θητείας στα νησιά

«…Ελέχθησαν διάφορα για το ό,τι στέλνουμε γιατρούς στα νησιά. Πότε πρωτοκαθιερώθηκε αυτό; Κύριε Ναύαρχε πότε πρωτοκαθιερώθηκε αυτό; Καθιερώθηκε με το Νόμο 4361/16; Πώς είναι δυνατόν το ίδιο κόμμα που καθιερώνει κάτι ή μάλλον στελέχη του ίδιου κόμματος καθιερώνουν κάτι για να είμαι ειλικρινής - γιατί δεν ξέρω ακριβώς τώρα πού ανήκει ο καθένας και είναι δικαίωμά του - να κατηγορούν αυτό το οποίο έκαναν ως Κυβέρνηση;

Θέλω να είμαι ευθύς απέναντί σας, θετικό το θεωρώ. Και μπορώ να σας δώσω τους αριθμούς - όσοι υπηρετούν τώρα είναι άνω των 20 - πόσοι υπηρέτησαν το καλοκαίρι σε διάφορα νησιά - μικρά νησιά για να βοηθήσουν και να υπηρετήσουν τον ατομικό και τον τοπικό πληθυσμό - και πόσοι πήγαν στη Θράκη. Διότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε ευαισθησίες και βοηθάμε όσο μπορούμε.»

Για το περιστατικό στο «424»

«…Όταν το πληροφορήθηκα το περιστατικό διά των ΜΜΕ και όχι ως όφειλε η Υπηρεσία, δι’ αυτής, τηλεφώνησα στον επικεφαλής του υγειονομικού κλάδου να του ζητήσω διευκρινίσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να μου παράσχει. Ζήτησα στοιχεία για το περιστατικό. Δεν μπορούσε να μου τα παράσχει. Ζήτησα σειρά ενεργειών οι οποίες δεν είχαν γίνει. Και δεν είχαν γίνει ούτε από αυτόν, ούτε από τους υφισταμένους του, όσους εκρίθησαν εκτάκτως. Και για να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού, τα περιστατικά εκείνο τον χρόνο στο 424 ΓΣΝ για το οποίο είχαμε ήδη στείλει και δεύτερο παθολογοανατόμο, ήταν 900. Σήκωσα λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα πόσα περιστατικά μπορεί να χειριστεί αυτή η ειδικότητα; Μου ελέχθη μετριοπαθώς 2.500 με 3.000. Πώς το ακούτε;

Από πού σας προκύπτει ότι δεν είχε χρόνο; Και χρειάστηκε ένα έτος για να «καταδικάσει» έναν άνθρωπο σε θάνατο. Διότι είχα την τραγική εμπειρία να πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σε δεδομένο χρονικό διάστημα -μην το αναφέρω δημοσίως- θα χάσει τη ζωή του και να του πω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά του και ότι λυπάμαι βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Νομίζετε ότι υπήρξα αυστηρός επειδή έκρινα όλα τα προϊστάμενα κλιμάκια με τον τρόπο που τα έκρινα κι έπρεπε να είχα κάνει κάτι άλλο;»

Για τις συγχωνεύσεις Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο

«…Είναι δυνατόν να μην μπορεί ο σχεδιασμός των Επιτελείων να κάνει συγχωνεύσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής; Και ποιος θα ορίσει το πώς πρέπει να είναι διατεταγμένες οι μονάδες; Εγώ, εμείς εδώ ή οι διαμαρτυρόμενοι επειδή τους ζητείται να μετακινηθούν λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι τους; Δεν υπάρχει κατάργηση. Ουδεμία κατάργηση!»

Για τις κατηγορίες περί προσβάσεως στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία των Μοναχών της Μονής Σινά

«…Κατηγορηθήκαμε ακόμη γιατί επιτρέψαμε πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στους μοναχούς της Μονής Σινά. Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι; Υπάρχει ένας από εσάς που δεν γνωρίζει την εθνική σημασία της Μονής Σινά και της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για τον αφελληνισμό της και της υποχρέωσής μας να τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε; Είναι λάθος ότι επιτρέπουμε σε 15 μοναχούς να χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία; Είναι αλήθεια λάθος; Δεν έπρεπε;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ