Τουρκία: Δημιούργησαν πιστό ψηφιακό αντίγραφο της Αγιά Σοφιάς για να την ξαναχτίσουν ακριβώς ίδια αν γκρεμιστεί από σεισμό

 
Αγια Σοφια

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 21/06/24 - 11:41

Οι Τούρκοι είναι βέβαιοι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα συμβεί ένας καταστροφικής σεισμός στο μέλλον, όπως άλλωστε έχουν προβλέψει όλοι οι επιστήμονες.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, των υπολοίπων προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται υπάρχει ειδική μέριμνα για την Αγιά Σοφιά, την οποία βεβαίως έχουν παράνομα μετατρέψει σε τζαμί.

Όπως αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα του trthaber.com

Ολοκληρώθηκε το Ολιστικό Σχέδιο της Αγίας Σοφίας, ενός από τα σημαντικότερα έργα του κόσμου. Με τις εργασίες που έγιναν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, σχεδόν κάθε εκατοστό του μοναδικού έργου σαρώθηκε και δημιουργήθηκε το ψηφιακό του δίδυμο. Ακόμα κι αν η Αγία Σοφία καταρρεύσει σε πιθανό σεισμό, μπορεί να ξαναχτιστεί στην αρχική της μορφή.

Χτισμένη το 537 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» το 1985.

Η Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο, είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τόσο από Τούρκους πολίτες όσο και από τουρίστες.

Ωστόσο, αυτό το μοναδικό έργο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της πυκνότητας των επισκεπτών και των κλιματικών επιπτώσεων.

Το κτίριο, το οποίο αναστηλώθηκε και ενισχύθηκε από τον Mimar Sinan το 1572, υποβλήθηκε σε σημαντικές εργασίες συντήρησης και επισκευής από τους Ελβετούς αδελφούς Fossati το 1847 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Abdülmecid.

Το τρίτο πιο ολοκληρωμένο έργο στην ιστορία της Αγίας Σοφίας πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Το ψηφιακό «δίδυμο» της Αγίας Σοφίας ολοκληρώθηκε ώστε να μπορεί να ξαναχτιστεί αν καταστραφεί. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2022.

Στο πλαίσιο του έργου, σαρώθηκε σχεδόν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Αγίας Σοφίας. Ένα ψηφιακό δίδυμο του κτιρίου δημιουργήθηκε και αρχειοθετήθηκε για τις μελλοντικές γενιές.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν από κοινού με τα καθιερωμένα επιστημονικά και συμβουλευτικά συμβούλια. Με τα δεδομένα που προέκυψαν, το μέλλον της Αγίας Σοφίας είναι εγγυημένο. Ακόμα κι αν η Αγία Σοφία καταστραφεί ολοσχερώς στον σεισμό, μπορεί να ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Ο Şengül Koncagül, Επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Οικοδομικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων, είπε συνοπτικά τα εξής:

«Φυσικά, υπάρχουν έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά αυτό που εννοούμε με το Integral Project είναι η σχέση του κτιρίου με τις άλλες κατασκευές γύρω του και τα έργα όλων των στοιχείων του κτιρίου που σχεδιάστηκαν. Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό δίδυμο χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές σάρωσης. «Έχει δημιουργηθεί ένα έργο που θα διασφαλίσει την επισκευή του ακριβώς σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλοίωσης της κατασκευής ή ζημιάς σε πιθανό σεισμό, πυρκαγιά ή καταστροφή».

«Δεν τελειώνει μόνο με τη δομή. Συγκεντρώθηκαν επίσης έργα, διατριβές και βιβλία για την Αγία Σοφία μέχρι σήμερα και προστέθηκαν στη βάση δεδομένων αυτού του Ολοκληρωμένου Έργου. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όλα αυτά να ενωθούν για να διατηρήσουν την οικουμενική αξία του κτιρίου και να τη μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές».

«Στη δεύτερη φάση του Ολιστικού Έργου έγινε στατική μοντελοποίηση του κτιρίου και θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι οι ζημιές σε περίπτωση σεισμού και να λάβουμε προφυλάξεις εναντίον τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκαλωσιές στον μιναρέ Beyazıt. Αυτό το τμήμα προσδιορίστηκε ως η δομή που θα μπορούσε να καταστραφεί πιο γρήγορα.

Η αποκατάσταση παρέχεται μέσω έργων που εκπονήθηκαν από καθηγητές της επιστημονικής μας επιτροπής και ειδικούς στατιστικολόγους. Το ίδιο έργο συνεχίζεται και για τους άλλους τρεις μιναρέδες. Εκτός αυτού, συνεχίζονται οι εργασίες στους θόλους, εντοπίζονται πιθανές ζημιές, τεκμηριώνονται και καθορίζονται οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Αυτά είναι τα άλλα στάδια του Ολοκληρωμένου Έργου».

«Έχοντας αυτές τις πληροφορίες θα μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε τη δομή. Όταν ο ασθενής πηγαίνει στον γιατρό, λαμβάνεται φιλμ και γίνονται εξετάσεις. Σκεφτείτε σαν ασθενής, έχουμε πληροφορίες για όλα τα χαρακτηριστικά της δομής. Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση των ψηφιδωτών, από το κενό στον τοίχο, τη ρωγμή στον θόλο, μέχρι το δάπεδο στον κάτω όροφο, και υπό το φως αυτών των πληροφοριών, εργαζόμαστε με τις καλύτερες λεπτομέρειες για να διατηρήσουμε την κατάσταση του τα ψηφιδωτά από τη χρονιά που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα, με τρόπο που αρμόζει σε ένα ιστορικό κτίριο, χωρίς να καταστραφεί η ιστορική υφή και τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να καταστραφεί η ανώτερη δομή του».

«Ο αρχιτέκτονας Σινάν είναι μια ιδιοφυΐα και η ενίσχυση που έκανε κράτησε το κτίριο όρθιο. Οι αδερφοί Fossati έκαναν κάποια δουλειά. Ιστορικά κτίρια όπως η Αγία Σοφία απαιτούν συνεχή συντήρηση και επισκευή, και αυτά γίνονται πάντα, αλλά είναι ανακουφιστικές λύσεις. Ξεκινάμε την τρίτη μεγάλη αποκατάσταση που καλύπτει ολόκληρο το κτίριο. «Με τα δεδομένα που προέκυψαν από το έργο, θα έχουμε μεταφέρει το κτίριο στην τρίτη μεγάλη επισκευή του».

«Αν καταστραφεί, θα ξαναχτιστεί»

«Σε περίπτωση που η Αγία Σοφία υποστεί ζημιά σε έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή υπό το φως όλων των πληροφοριών, εγγράφων και δεδομένων που έχουμε. Στόχος αυτής της μελέτης είναι να διασφαλίσει αυτό. Εδώ χρησιμοποιήθηκε το εθνικό σύστημα δεδομένων. Έχουμε το ψηφιακό δίδυμο τώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές και όταν συμβεί κάτι, θα μπορούμε να επέμβουμε σε κάθε σημείο του κτιρίου».

«Το Συμβούλιο Προστασίας ενέκρινε τα έργα. Συνεργαζόμαστε με ειδικούς δασκάλους. Στατικά έργα θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Όλα σχετικά με τις στατικές παρεμβάσεις της Αγίας Σοφίας θα ολοκληρωθούν. Η Αγία Σοφία είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο. Ξεκίνησε ως ειδωλολατρικός ναός, στη συνέχεια έγινε σημαντικός ναός για τους χριστιανούς και στη συνέχεια, με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453, έγινε σημαντικό τζαμί του Ισλάμ για τους Τούρκους. «Προσπαθούμε να το κρατήσουμε ζωντανό όσο ο κόσμος είναι ακίνητος».

«Στόχος είναι να το περάσουμε στις επόμενες γενιές».

«Η Αγία Σοφία είναι ένα ιδιαίτερο τζαμί και αυτή τη στιγμή τραβάει μεγάλη προσοχή. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα προβλήματα στη δομή, να την παρουσιάσουμε στους ανθρώπους με πιο ασφαλή τρόπο και να τη μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές στην αρχική της μορφή. Ας ελπίσουμε ότι θα το πετύχουμε και αυτό. Ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι σε 500 χρόνια από τώρα, όσο ο κόσμος συνεχίζει, οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν την Αγία Σοφία όπως ήταν όταν πρωτοχτίστηκε».

Με πληροφορίες από trthaber.com

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ