Άμεσο ήταν το πράσινο φως που δόθηκε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τα F16 μόλις η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση έως και 40 μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και το μεγάλο δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο που συνοδεύει τη συμφωνία.
Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν θα στραφούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ανησυχία που ενισχύεται και από δηλώσεις αμερικανών γερουσιαστών.
Όμως... Ένα ερώτημα είναι πόσο θα μπορούσε η Ελλάδα να επηρεάσει -στον παρόντα χρόνο ή μελλοντικά- μια τέτοια προοπτική; Στον παρόντα χρόνο σαφώς ήταν δύσκολα τα πράγματα σε ένα περιβάλλον σύνθετο και ευαίσθητο. Με την Τουρκία να συνεχίζει να είναι κρίσιμος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, κάτι έπρεπε να δώσουν για να πάρουν αυτό που ήθελαν ή και πιθανά άλλα που θέλουν και δε λέγονται.
Σε δεύτερο χρόνο όμως όλα είναι ανοιχτά και πιθανά για να κοπούν τα «φτερά» της Τουρκίας. Μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστούν επτά και πλέον χρόνια μέχρι να πάρει η Τουρκία το πρώτο F-16. Μέχρι τότε, θα αλλάξουν πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην περιοχή μας.
Σχολιάζοντας σχετικά με τα F-16, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες. Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα, ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών».
Τέλος, τονίζουν ότι «σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή»