Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει έναν νέο νόμο με στόχο την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής σε θέματα που ενδέχεται να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα.
Η κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης ανησυχούν ότι μια τέτοια νομοθεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή διαφορετικών απόψεων, αναφέρει το Bloomberg.
Η νομοθεσία που πρόκειται να συζητηθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες έχει ως στόχο να πατάξει όσους εργάζονται ενάντια στην ασφάλεια του κράτους ή στα εσωτερικά ή εξωτερικά πολιτικά του συμφέροντα υπό την επιρροή ή την καθοδήγηση ξένης χώρας ή οργανισμού.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ποινές μπορεί να φτάσουν έως και επτά χρόνια φυλάκισης. Αυτή η κίνηση είναι μέρος ενός ευρύτερου δικαστικού πακέτου που προτάθηκε από το Κόμμα AKP του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το νομοσχέδιο μοιάζει με έναν νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για ξένους πράκτορες στη Γεωργία, ο οποίος αντιμετώπισε την καταδίκη από τα δυτικά έθνη και οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες.
Νομικοί εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την ασάφεια και την ευρεία διατύπωση του νόμου. Υποστηρίζουν ότι τα πολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας μπορεί να μετατοπιστούν και η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την αβεβαιότητα για να καταστείλει κάθε κριτική για τις ενέργειές της.
Ο Inan Akgun Alp, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή CHP, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για ένα πολύ πιο κατασταλτικό περιβάλλον. “Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό αυταρχικό νόμο. Ο ορισμός του εγκλήματος μέσα από αόριστες εκφράσεις ανοίγει το δρόμο για την τιμωρία όλων των αντιπάλων”, είπε.
Αντίδραση στα ΜΜΕ
Δεκάδες ομάδες μέσων ενημέρωσης έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που αντιτίθενται στον νόμο ξένης επιρροής και ζητούν την απόσυρσή του. “Βλέπουμε το νομοσχέδιο ως ανησυχητική απειλή για την ελευθερία της έκφρασης και την κοινωνία των πολιτών. Το αόριστα διατυπωμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να μετατρέψει τις καθημερινές δημοσιογραφικές δραστηριότητες και δραστηριότητες υπεράσπισης των πολιτών σε αξιόποινα εγκλήματα”, δήλωσε ο Μουσταφά Κουλέλι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Η Τουρκία τκατατάχθηκε ο 10ος χειρότερος «δεσμοφύλακας» δημοσιογράφων στον κόσμο στην έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων 2023. Αν και κατέχει συχνά την πρώτη θέση την τελευταία δεκαετία, η τρέχουσα κατάταξή της αντανακλά τις συνεχείς ανησυχίες για τις ελευθερίες του Τύπου στη χώρα.
Αυξανόμενη πίεση
Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν περιορίσει την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία μέσω διαφόρων νόμων. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση ή αντιμετωπίζουν δίκη με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου.
Σύμφωνα με νόμο για την παραπληροφόρηση που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, η διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη γενική ευημερία της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και τριών ετών. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το έχουν χαρακτηρίσει νομοσχέδιο λογοκρισίας, υποστηρίζοντας ότι η ευρεία γλώσσα του δίνει στις αρχές την εξουσία να διώκουν οποιονδήποτε παρεκκλίνει από την επίσημη αφήγηση. Νόμοι για ξένους πράκτορες Επί του παρόντος, νόμοι που αφορούν ξένους πράκτορες ισχύουν σε δύο χώρες του μετασοβιετικού χώρου.
Πρωτοπόρος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η Ρωσία, όπου ένας παρόμοιος νόμος θεσπίστηκε το 2012. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, όποιος λαμβάνει υποστήριξη από χώρες εκτός Ρωσίας ή επηρεάζεται από το εξωτερικό πρέπει να εγγραφεί και να δηλώσει ότι είναι ξένος πράκτορας. Μετά την εγγραφή, αυτά τα άτομα υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους και απαιτείται να φέρουν ετικέτα σε όλες τις δημοσιεύσεις τους με δήλωση αποποίησης 24 λέξεων που να δηλώνει ότι διαδίδονται από ξένο πράκτορα.
Στις 14 Μαΐου 2024, ένα παρόμοιο νομοσχέδιο με τίτλο σχετικά με τη διαφάνεια της ξένης επιρροής ψηφίστηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο. Αυτή η απόφαση πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στην Τιφλίδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι εάν οι αρχές της Γεωργίας δεν καταργήσουν αυτόν τον νόμο, θα επιβραδύνει την κίνηση της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η γεωργιανή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αποσύρει το νόμο περί ξένων πρακτόρων για ένταξη στην ΕΕ.
Μέσω Hellasjournal.com