Στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για νέες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 VIPER.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Τουρκία για το θέμα αυτό: Τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τρίτη 16/8 σ' κλίμα αρνητικό για την Άγκυρα λόγω των περιορισμών που έχει θέσει το Αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση οπλικών συστημάτων με τροπολογία που πέρασε πριν από λίγο καιρό.
Την τροπολογία την κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Κρις Πάπας με την στήριξη του Προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Μπομπ Μενέντεζ, η οποία εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ, έναντι 179 κατά.
Στις προϋποθέσεις που βάζει η τροπολογία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων είναι να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων, οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Στην τροπολογία υπάρχει ένα «παράθυρο» με το οποίο ο Μπάιντεν μπορεί να εγκρίνει την πώληση με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πιστοποιήσει, ότι η μεταφορά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος εγγυάται στο Κογκρέσο, ότι τις 120 ημέρες πριν από τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία, η Άγκυρα δεν παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Η Τουρκία αντιδρά στους όρους αυτούς. Μάλιστα, ο Ακάρ που βρισκεται ήδη στις ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση, φρόντισε πριν αναχωρήση από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ότι υποστηρίζει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία.
Γεγονός που φρόντισε να υπενθυμίσει ο Ακάρ λέγοντας ότι «η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη».
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16 VIPER, (ίδια με αυτά που ή Ελλάδα ήδη αρχίζει να διαθέτει με την αναβάθμιση που έχει αρχίσει), καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 του αεροπορικού της στόλου.
Πρόκειται για μία συμφωνία 6δισ. δολαρίων.