Με το άκουσμα της είδησης για την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να πουλήσει τα μαχητικά F-35 στην Ελλάδα και τα F-16 στην Τουρκία, σπεύσαμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Παρασκευή το απόγευμα, με στόχο να “ανακαλύψουμε” εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτικές συναλλαγές που χώρες οι οποίες έχουν υποστει κυρώσεις.
Διότι η κατοχική Τουρκία έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις για την αγορά του ρωσιού συστήματος S-400. Για το λόγο αυτό έχασε και τα μαχητικά F-35 για τα οποία είχε δώσει προκαταβολή. Η Ομογένεια μας ήταν η πρώτη που αντιστάθηκε σε αυτή την αγορά καθώς μπόρεσε να παρουσιάσει -με τη βοήθεια και των ανταποκριτών- ότι τα S-400, μπορούν να “σκοτώσουν” τα F-35.
Βεβαίως, συντάχθηκαν με τους ομογενείς μας και άλλες κοινότητες. Οι αντιδράσεις ήταν όπως το αγριεμένο ποτάμι. Οι Αμερικανοί νομοθέτες, πήραν τα ηνία και επέβαλαν στον τοτε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, και σε κάποιους αξιωματούχους.
Ήταν η πρώτη φορά που η Αμερική επέβαλλε κυρώσεις σε χώρα σύμμαχο της και σε εταίρο στο ΝΑΤΟ. Την εισήγηση έκανε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και την αποδέχθηκε ο κ. Τραμπ, ο οποίος “νέρωσε” λίγο την τιμωρία εναντίον της Τουρκίας. Θα μπορούσε να επιβάλει και πιο ισχυρές και καταλυτικές κυρώσεις, αλλά δεν το έκανε διότι είχε προσωπικά συμφέορντα. Η εταιρεία του λάμβανε ενοίκιο επειδή είχε χαρίσει το όνομα Trump σε δύο πύργους στην Κωνσταντινούπολη.
Λόγω αυτής της επιτυχίας, αναπτύχθηκε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ο καλός ακτιβισμός που “παντρεύτηκε” με τους παλιούς αγωνιστές της Ομογένειας, και βεβαίως με τους Αμερικανούς νομοθέτες.
Πριν από την ενημέρωση, σε ένα πηγαδάκι, έθεσα τον προβληματισμο μου, για να “εισπράξω” την πιο λογική απάντηση: ότι πως η Αμερική θα δώσει τα F-16 στην Τουρκία όταν η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων και μάλιστα σε κυρώσεις CAATSA , με τις οποίες τιμωρούνται οι χώρες οι οποίες συενργάζονται με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.
Όμως στην αμερικανική εξωτερική πολιτική υπάρχει λογική;
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, λοιπόν, από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) Vedant Patel, θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με την Τουρκία, την Ελλάδα, καθώς και την πορεία ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το πιο κρίσιμο ερώτημα αφορούσε τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Διαβάστε το διάλογο του αναπληρωτή εκπροσώπου με τους ανταποκριτές:
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ιγνατίου): Έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με την αναφορά της Wall Street Journal ότι η Διοίκηση Biden ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση στην Τουρκία νέων μαχητικών F-16 αξίας 20 δις δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα των πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35; Κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;
VEDANT PATEL: Αποτελεί ζήτημα πολιτικής, το Υπουργείο δεν θα σχολιάσει προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταβιβάσεις έως ότου για αυτές ενημερωθεί επισήμως το Κογκρέσο. Αλλά αυτό που έλεγα είναι ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο ζωτικής σημασίας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε ιστορικό, φυσικά υποστήριξης των εξοπλισμών ασφαλείας τους. Αλλά δεν πρόκειται να υπερβώ της διαδικασίας εδώ. [..]
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ίδιο άρθρο ανέφερε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Έχετε κάποια ανακοίνωση επ’ αυτού και επί μιας πιθανής συνάντησης;
VEDANT PATEL: Όπως είπα ήδη η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ο Ned αναφέρθηκε σε αυτό χθες. Θα μπορέσω να πω περισσότερα αναφορικά με το πρόγραμμα κατά τις επόμενες ημέρες αλλά δεν έχω κάτι να πω τώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ιγνατίου): Ρωτάω ως γενική πολιτική -δεν ρωτάω για την Τουρκία εντάξει(;)- ως γενική πολιτική, πουλάτε όπλα, αεροπλάνα, πλοία, οτιδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων του CAATSA;
VEDANT PATEL: Αυτό που θα έλεγα γενικά – και θα κοιτάξω ειδικότερα εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο ή ερμηνεία– είναι ότι υποστηρίζουμε φυσικά τους εξοπλισμούς για την ασφάλεια ορισμένων χωρών.
Αλλά σε γενικές γραμμές, καθώς αυτό σχετίζεται με αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση – γνωρίζω ότι δεν ρωτάτε για αυτό αυτήν την στιγμή, αλλά το ρωτήσατε προηγουμένως– απλώς δεν πρόκειται να προηγηθώ της διαδικασίας που έχουμε θέσει, καθώς συσχετίζεται με την γνωστοποίηση προς το Κογκρέσο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από λίγες ημέρες ένα ομοίωμα του Τούρκου Προέδρου κρεμάστηκε απέναντι από το δημαρχείο της Σουηδικής πρωτεύουσας. Ακόμα και ο Σουηδός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αρκετά σοβαρό και (σ.σ. συνιστά) σαμποτάζ της αίτησής τους (σ.σ. για ένταξη) στο ΝΑΤΟ. Από το ίδιο βήμα ο συνάδελφός σας ο Ned Price δήλωσε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό πιστεύουν οι ΗΠΑ. Αλλά, δεν νομίζετε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις η Σουηδία έχει ακόμα να διανύσει κάποια απόσταση όσον αφορά την εξάλειψη της τρομοκρατίας στο έδαφός της;
VEDANT PATEL: Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ένα-δυο πράγματα και θα επαναλάβω αυτό που είπε χθες ο Ned, ότι φυσικά η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Και όπως έχω πει και πριν, η Τουρκία είναι ένας από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν έχω ενημερωθεί, αλλά προφανώς είναι βαθιά ανησυχητικό. Αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι θα επαναλάβω ότι είπε ο Ned, ότι φυσικά προσβλέπουμε για την ένταξη τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και ότι θα αφήσουμε αυτή την διαδικασία να συνεχιστεί προς την ολοκλήρωσή της. [..]
Το βράδυ της Παρασκευής, έλαβα από το γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το παρακάτω μήνυμα:
Η παρακάτω ερώτησή σας ελήφθη στη σημερινή (Παρασκευή) ημερήσια ενημέρωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απάντηση μας να αποδοθεί στον Εκπρόσωπο του υπουργείου (Εξωτερικών).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πουλάτε όπλα σε χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν και εκδικάζουν τα αιτήματα κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, τη Σύμβαση των ΗΠΑ για την Πολιτική Μεταφοράς Όπλων και τους σχετικούς νόμους, κανονισμούς και οδηγίες.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να απαντήσει στο μείζον αυτό ερώτημα. Διότι, ο νόμος CAATSA δεν χωρατεύει. Η τιμωρία είναι τιμωρία…
Πηγή: Hellashournal