O Ερντογάν, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές, έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση διατηρεί δεσμούς με το PKK, χωρίς να παράσχει αποδείξεις. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται ένα μονταρισμένο βίντεο που εικονίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με Κούρδους μαχητές του PKK.
Το βίντεο προβλήθηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Τούρκου προέδρου στις 7 Μαΐου και περιλαμβάνει πλάνα από ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου και εικόνες από ένα βίντεο του PKK που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από 10 μήνες και δείχνει τους Κούρδους μαχητές να ζητωκραυγάζουν τον διοικητή τους, τον Μουράτ Καραγιλάν.
Αναφερόμενος σε αυτό το βίντεο την Δευτέρα ο Ερντογάν κατηγόρησε ξανά τον Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία και τη Δύση.
Το βιντεο
«Ο Κιλιτσντάρογλου τραβάει βίντεο με τρομοκράτες στο Καντίλ», είπε, αναφερόμενος στη βάση του PKK στα όρη Καντίλ του Ιράκ. «Μονταρισμένα ή όχι, τράβηξαν βίντεο με αυτούς στο Καντίλ και τα μέλη του PKK δείχνουν την υποστήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου μέσω βίντεο», είπε.
Σήμερα, ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «πλαστογράφο» τον Ερντογάν. Απαντώντας, μέσω του Twitter, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε: «Κουράστηκα να με συκοφαντούν, αλλά εκείνος δεν κουράστηκε να με συκοφαντεί» και αποκάλεσε τον Ερντογάν «κατασκευαστή χαλκευμένων (βίντεο)».
Ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζεται από έναν εξακομματικό συνασπισμό και από το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο κατηγορείται συχνά από τον Ερντογάν για δεσμούς με το PKK, κάτι που το ίδιο το κόμμα διαψεύδει.
Δεκάδες χρήστες εξέφρασαν την οργή τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ «μοντάζ» να βρίσκεται στην τέταρτη θέση στο Twitter σήμερα το απόγευμα.
Στη δική του απάντηση, πάντα μέσω του Twitter, ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για προσβολή του προέδρου. Ο λαός «θα δώσει ένα μάθημα» σε εκείνους που προσβάλλουν τον Ερντογάν, είπε.
«Πρωτοφανές επίπεδο οργανωμένης παραπληροφόρησης»
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν τις κατηγορίες που εξαπολύει ως σύμπτωμα ενός μιντιακού τοπίου που κλίνει έντονα υπέρ του έπειτα από μια δεκαετία μετασχηματισμού, φυλάκισης δημοσιογράφων και κλεισίματος κρίσιμων μέσων ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό, λένε, δίνει στους ψηφοφόρους μια διαφορετική αντανάκλαση της πραγματικότητας, ενόψει των εκλογών.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 165η θέση σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Ο Εμρέ Κιζίλκαγια, ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής της Τουρκίας στο Διεθνές Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που εδρεύει στη Βιέννη, είπε ότι στην Τουρκία επιβλήθηκε «ένα πρωτοφανές επίπεδο οργανωμένης παραπληροφόρησης» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Η αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση από πολλαπλές πηγές, με την κυβέρνηση να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το προβληματικό φαινόμενο, όπως μαρτυρά η τακτική του Ερντογάν να αμαυρώσει την αντιπολίτευση μέσω διαφόρων διαύλων», είπε.