O περιορισμός της ευημερίας στοιχίζει στον Ερντογάν

 
erdogan-recep

Ενημερώθηκε: 14/03/23 - 08:13

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξετάζει πώς ο περιορισμός της ευημερίας των Τούρκων πολιτών βλάπτει τις εκλογικές πιθανότητες του Ερντογάν.

«Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν θα δυσκολευτεί στις εκλογές της 14ης Μαΐου ανεξαρτήτως της διαχείρισης των καταστροφικών σεισμών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαμαρτυρόταν για τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης ήδη πριν από την καταστροφή. Παρ’ ότι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 11% το 2021 και κατά 5,6% το 2022, πολλοί γίνονται και πάλι φτωχότεροι. Για πολλά χρόνια, η αυξανόμενη ευημερία είχε φέρει στο ΑΚΡ επαναλαμβανόμενες εκλογικές επιτυχίες. Το κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, αξίζει τα εύσημα για τη δημιουργία μιας ευρείας μεσαίας τάξης. […] Το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν τετραπλασιάστηκε από το 2002 έως το 2013. Στη συνέχεια όμως, παρουσίασε εκ νέου καθοδική πορεία και τον Ιούνιο του 2022, οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού απειλούσε να καταστρέψει τη νέα μεσαία τάξη. […] Ακόμη, το 2003, το 42% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Στη συνέχεια, οι επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές του AKP οδήγησαν σε σταδιακή μείωση της φτώχειας, φτάνοντας μέχρι και στο 11%, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ξανά στο 20%».

Εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι πολίτες, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει πως «όπως ακριβώς οι Τούρκοι είχαν ταυτίσει την αυξανόμενη ευημερία τους με την κυβέρνηση Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και τώρα κατηγορούν το κυβερνών κόμμα AKP για τη μείωσή της. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του από το 2018 με την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος, η κριτική στρέφεται κυρίως εναντίον του. […] Την ίδια στιγμή που η οικονομική πολιτική έχει γίνει η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν, η αντιπολίτευση διαθέτει διεθνούς φήμης οικονομολόγους στις τάξεις της». Το γερμανικό μέσο καταλήγει πως «για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν οι θεσμικές προϋποθέσεις, δηλαδή ασφάλεια δικαίου, μια υπεύθυνη κυβέρνηση και διαφανής ρύθμιση των αγορών. Και όλα αυτά έχουν επιδεινωθεί στην Τουρκία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ