Το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin στο οποίο ασκείται κριτική στη στάση που κρατά το State Department απέναντι σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα οι οποίες δεν διστάζουν να εκφράζουν εχθρική στάση απέναντι στις ΗΠΑ.
Στο άρθρο με τίτλο «State Department will fail until it gives enemies a taste of their own medicine», κατά τον συντάκτη, η Τουρκία αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.
Όπως σημειώνει ο συντάκτης, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης Ερντογάν, η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος ξεπλύματος χρήματος, η χειρότερη φυλακή για δημοσιογράφους παγκοσμίως, μαύρη τρύπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρικτής της τρομοκρατίας, ενώ πρόσφατα εκβίασε και για δικό της όφελος (σ.σ. με την υπόθεση εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Ταυτόχρονα, στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, παίζει και με τις δύο πλευρές.
Αναφορικά με τη στήριξη της τρομοκρατίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, ότι στήριξε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τώρα στηρίζει τη Χαμάς.
Στις 13 Μαΐου, ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα, ο κ. Erdogan τον επέπληξε: «Αν αποκαλείτε τη Χαμάς “τρομοκρατική οργάνωση”, αυτό μας λυπεί» είπε. «Δεν θεωρούμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση … Περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Ο συντάκτης ακολούθως αποκαλεί τον Ερντογάν υποκριτή ο οποίος εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Δύσης να αντιδράσει.
Όταν ο Ερντογάν μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 η οποία καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας, κανένας δυτικός αξιωματούχος δεν υπέδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραχωρούσε εδάφη για να επιτρέψει στην ελληνική κοινότητα, που εκκαθαρίστηκε εθνοτικά μαζί με τους Αρμένιους, να επιστρέψει. Αν η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να απαιτήσουν την επιστροφή της Σμύρνης, ο Ερντογάν ίσως να σκεφτόταν διπλά την επιθετική του στάση.
Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη της Τουρκίας προς την κρατική υπόσταση της βόρειας Κύπρου, μιας περιοχής που ο στρατός της κατέχει, ή για τη Χαμάς, μια ομάδα της οποίας στόχος είναι η εξάλειψη του Ισραήλ.
Αν ο Ερντογάν πρόκειται να ανακηρύξει τη Χαμάς νόμιμη αντάρτικη ομάδα, γιατί το State Department να μην απαντήσει ανακηρύσσοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) νόμιμη οργάνωση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα προσφέροντας στα μέλη του PKK και σε άλλους Κούρδους οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αεροπλάνα της Τουρκίας, δωρεάν ιατρική περίθαλψη στις Η.Π.Α. Ο Ερντογάν μπορεί να γκρινιάζει και να φωνάζει, αλλά ένα ισχυρότερο State Department θα μπορούσε τότε απλώς να απαντήσει στον Ερντογάν υποδεικνύοντας τα πεπραγμένα του.
Ακολούθως ο συντάκτης προτρέπει την χώρα του να υιοθετήσει μια πιο δυναμική και αποφασιστική στάση απέναντι σε εχθρικές συμπεριφορές. Είναι καιρός για μια θεμελιώδη επανεξέταση της αμερικανικής διπλωματίας. Το State Department θα μπορούσε να ξεκινήσει χαρακτηρίζοντας κατεχόμενη όχι μόνο τη βόρεια Κύπρο, αλλά και την ανατολική Τουρκία.
Αν ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρήσουν το PKK ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του κατεχόμενου από την Τουρκία Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν εδώ και καιρό πρέπει να πάρει μια δόση από το δικό του φάρμακο, καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: Washington Examiner via Hellas Joural