Το κεντρικό κολαστήριο βασανιστηρίων της ΜΙΤ σε δάσος, δίπλα στο «παλάτι» του Ερντογάν - Και αποθήκη οπλισμού για τζιχαντιστές

 
Το κεντρικό κολαστήριο βασανιστηρίων της ΜΙΤ σε δάσος, δίπλα στο «παλάτι» του Ερντογάν - Και αποθήκη οπλισμού για τζιχαντιστές

Ενημερώθηκε: 04/09/23 - 14:51

Φωλιασμένη σε μια παρθένα φυσική και ιστορική περιοχή διατήρησης στην καρδιά της πρωτεύουσας της Τουρκίας, περίπου δύο χιλιόμετρα από το πολυτελές παλάτι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μυστική εγκατάσταση που λειτουργεί από την περιβόητη υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, MIT (Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), χρησιμεύει ως κόμβος όπλων για μεταφορές σε ομάδες τζιχαντιστών καθώς και ένα κολαστήριο βασανιστηρίων απαχθέντων ατόμων.

Όπως αποκαλύπτει στο Nordic Monitor ο Abdullah Bozkurt από τη Στοκχόλμη

Αυτή η κρυφή εγκατάσταση βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στις συντεταγμένες 39.92632610216299, 32.77207015662205 στους Χάρτες Google. Μόλις 230 μέτρα από τη λεωφόρο Anadolu και περίπου 600 μέτρα από τη λεωφόρο Ankara, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση των μυστικών υπηρεσιών, επιτρέποντας τη μεταφορά όπλων με μεγάλα φορτηγά και τη μυστική μεταφορά των απαχθέντων θυμάτων για ανάκριση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες βασανιστηρίων.

Οι εικόνες των Χαρτών Google του 2023 υποδηλώνουν ότι η εγκατάσταση παραμένει ενεργή, αποκαλύπτοντας τρία αυτοκίνητα παρκαρισμένα δίπλα στην πύλη της εγκατάστασης. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα σημείο ελέγχου κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην τοποθεσία, με ένα φράγμα βραχίονα ανύψωσης τοποθετημένο περίπου 30 μέτρα πριν από την κύρια πύλη. Επιπλέον, τρία μεγάλα δορυφορικά πιάτα είναι τοποθετημένα στη νότια πλευρά του συγκροτήματος. Δεν υπάρχουν κοντινά κτίρια, γεγονός που καθιστά την εγκατάσταση εντελώς απομονωμένη από τη δημόσια θέα και τον έλεγχο.

Ανακαίνιση από τον Φιντάν

Στις αρχές του 2016 η εγκατάσταση υποβλήθηκε σε εκτεταμένες ανακαινίσεις κατόπιν εντολής του Χακάν Φιντάν, του τότε επικεφαλής του MIT, σημερινού υπουργού Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν. Αυτές οι ανακαινίσεις πραγματοποιήθηκαν για να «φιλοξενήσουν» κελιά βασανιστηρίων για θύματα που απήχθησαν από το MIT.

Κατά τη διάρκεια μιας ποινικής έρευνας του 2014 για το δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, αποκαλύφθηκε ότι αυτή η μυστική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως κόμβος για την αποστολή όπλων και υλικοτεχνικών προμηθειών σε ένοπλες φατρίες τζιχαντιστών, ιδιαίτερα εκείνων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία και το Ιράκ. Η έρευνα σταμάτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν και οι πράκτορες της MIT που συμμετείχαν σε παράνομη διακίνηση όπλων σε τζιχαντιστές σώθηκαν από νομικά προβλήματα.

Η χρήση του «μαύρου κέντρου» για τέτοιες δραστηριότητες παραμένει μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία του Ibrahim Kalın, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής της MIT, διαδεχόμενος τον Φιντάν, τον Ιούνιο.

Μαρτυρίες, ομολογίες από ανώτερους αξιωματούχους του MIT και δικαστικά έγγραφα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτού του κολαστηρίου σε ένα απομονωμένο τμήμα του δασαρχείου Atatürk (Atatürk Orman Çiftliği, AOÇ), του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην Άγκυρα.

Ο «χώρος» λειτουργεί από το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων του MIT, του οποίου επικεφαλής είναι ο Kemal Eskintan, πρώην συνταγματάρχης επίσης υπεύθυνος για τη διαχείριση ξένων τζιχαντιστικών ομάδων.

Μια εξειδικευμένη ομάδα… ανακρίσεων, γνωστή για την εφαρμογή άκρως επεμβατικών τακτικών βασανιστηρίων, συνδέεται με το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η διάταξη και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες του χώρου αποκαλύφθηκαν από δύο ανώτερους αξιωματούχους της MIT, τον Erhan Pekçetin και τον Aydın Günel, οι οποίοι συνελήφθησαν από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στη Σουλεϊμανίγια, μια κουρδική πόλη στο Ιράκ, στις 4 Αυγούστου 2017.

Ο Pekçetin ήταν επικεφαλής τμήματος υπεύθυνος για την επίβλεψη εθνοτικών και αυτονομιστικών ομάδων που δρούσαν πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, ενώ ο Günel ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στο MIT. Ο ρόλος του περιελάμβανε την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού νοημοσύνης στο πεδίο και τη στρατολόγηση νέων πληροφοριοδοτών. Και οι δύο εμφανίστηκαν σε μια «συνέντευξη» βίντεο που κυκλοφόρησε από το PKK, στην οποία αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις της MIT και τον τρόπο λειτουργίας της.

Στη «συνέντευξη» ο Pekçetin είπε ότι είδε προσωπικά τον Ayhan Oran, έναν πρώην υπάλληλο του MIT, να υποβάλλεται σε βασανιστήρια σε ένα από τα κελιά που βρίσκονται στον χώρο το 2016. Ο Oran είναι μεταξύ των πολλών υπαλλήλων του MIT που έχουν απολυθεί από την υπηρεσία από το 2015 ως μέρος του η εκτεταμένη εκκαθάριση επαγγελματιών από την κυβέρνηση Ερντογάν, με στόχο να δώσει χώρο στους ακροδεξιούς εθνικιστές και ισλαμιστές που αναμενόταν να φέρουν εις πέρας την ατζέντα του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Οράν απήχθη τον Νοέμβριο του 2016 και κρατήθηκε στο κολαστήριο. Μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται. Σε μια δισέλιδη επιστολή με ημερομηνία 15 Αυγούστου 2016 που έδωσε στη σύζυγό του πριν την εξαφάνισή του, ο Οράν είπε ότι η MIT θα ήταν υπεύθυνη σε περίπτωση που εξαφανιζόταν. Η σύζυγός του υπέβαλε την επιστολή στην αστυνομία στις 16 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο έρευνας για αγνοούμενο, η οποία στη συνέχεια παρεμποδίστηκε από το MIT.

Του έδειξαν βίντεο για να τον πείσουν…

Σε κατάθεση στο δικαστήριο στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 26 Μαρτίου 2019, ο Vehbi Kürşad Akalın, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του το 2017, όταν υπέστη κακοποίηση, του έδειξαν βίντεο του Oran και του Mesut Geçer. πρώην υπάλληλων της MIT κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων τους.

Ο Akalın πληροφορήθηκε ότι τον περίμενε παρόμοια μοίρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αναπτύξει ειδικές και παράνομες μεθόδους ανάκρισης που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με συγκεκριμένες εντολές του αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών. Δήλωσε επίσης ότι μια απόρρητη εσωτερική εγκύκλιος απαιτούσε ότι, μετά την έγκριση που χορηγήθηκε από τον αρχηγό πληροφοριών, ολόκληρη η συνεδρία βασανιστηρίων πρέπει να καταγραφεί σε βίντεο.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος και άλλοι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη θαλάμων βασανιστηρίων, που λειτουργούσε το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων, κατά την εκπαίδευσή τους ως κατώτεροι αξιωματικοί από το MIT μετά την πρόσληψή τους και τους ελέγχους ιστορικού.

Ενημέρωσε το δικαστήριο ότι εξαναγκάστηκε να υπογράψει μια προετοιμασμένη ομολογία επειδή οι ανακριτές του τον απείλησαν να τον μεταφέρουν στο κολαστήριο για βαριά βασανιστήρια. Ο Ακαλίν κατηγορήθηκε ότι σχετίζεται με τον κυβερνητικό επικριτή του κινήματος Γκιουλέν, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε στην κατάθεσή του.

«Η σύζυγος του Οράν υπέβαλε πολλαπλές αναφορές στην αστυνομία και τους εισαγγελείς στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων ποινικών καταγγελιών εναντίον εκείνων που δεν είχαν διερευνήσει τους ισχυρισμούς σχετικά με τον μαύρο ιστότοπο και που δεν εξέτασαν τα αρχεία MOBESA (δημόσιες κάμερες παρακολούθησης).

Οι τουρκικές αρχές αγνόησαν τις εκκλήσεις της, αμέλησαν να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα και περιόρισαν ακόμη και την πρόσβαση του κοινού στον φάκελο της υπόθεσης για να προστατεύσουν την υπηρεσία πληροφοριών. Σε μια απόφαση που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, ως απάντηση σε μια καταγγελία για παραβιάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκε από την αδερφή του Oran, Ayla Oran Özgun, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας επιβεβαίωσε την έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας και διαπίστωσε ότι το δικαίωμα προστασίας της ζωής είχε παραβιαστεί.

Η ομολογία ενός συνταξιούχου της ΜΙΤ

Μια άλλη επιβεβαίωση σχετικά με την ύπαρξη του κολαστηρίου ήρθε από τον Mehmet Eymür, έναν συνταξιούχο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που είχε εργαστεί στο παρελθόν στο τμήμα αντιτρομοκρατίας του MIT.

Σε μια συνέντευξη στην τουρκική διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T24 τον Νοέμβριο του 2021, ο Eymür παραδέχτηκε ότι το MIT χρησιμοποίησε τακτικές βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Αναγνώρισε την προσωπική του συμμετοχή στην κακομεταχείριση υπόπτων που κρατούνταν από την υπηρεσία στο παρελθόν, αλλά ισχυρίστηκε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτό που κάνει σήμερα η MIT.

Είπε, «Τώρα υπάρχουν πιο αυστηρές μέθοδοι [βασανιστηρίων]. Υπήρξαν θάνατοι. Ακόμη και ένας υπάλληλος του MIT εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης», αναφερόμενος στην υπόθεση Oran στο black site.

Η ασυλία από τον Ερντογάν

Τον Ιούλιο του 2017, ένας ανώνυμος χρήστης στο Twitter, που τώρα μετονομάστηκε σε X, με το «όνομα» Meçhul Kayıkçı, @kayikci06, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν υπάλληλος της MIT, έκανε σημαντικές αποκαλύψεις μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του κολαστηρίου και περιγράφοντας λεπτομερώς τα βασανιστήρια και τις πρακτικές. Αυτό το άτομο εξέφρασε μεταμέλεια για τη συμμετοχή του σε απαγωγές και βασανιστήρια και τη μεταφορά όπλων σε τζιχαντιστές. Παραδέχτηκε ότι βίωσε άγρυπνες νύχτες και περιέγραψε ότι άκουγε συνεχώς τις κραυγές των θυμάτων βασανιστηρίων στα αυτιά του.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, οι αίθουσες ανάκρισης σχεδιάστηκαν ειδικά πολύ πριν από την ψευδή απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Η παραγγελία γι’ αυτό προήλθε απευθείας από τον ίδιο τον Φιντάν και έγιναν ορισμένες αλλαγές στους κανονισμούς της υπηρεσίας για να διευκολυνθούν οι απαγωγές και βασανιστήρια.

Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο τα άτομα που απήχθησαν υποβλήθηκαν σε αυτές τις βάρβαρες ανακρίσεις, αλλά και όσοι κρατούνταν ήδη στις φυλακές μεταφέρθηκαν επίσης στον χώρο, υπομένοντας μήνες βασανιστηρίων.

Ο πληροφοριοδότης σημείωσε ότι η γενική ασυλία από οποιαδήποτε ποινική έρευνα, που χορηγήθηκε στη MIT από την κυβέρνηση Ερντογάν, τους επέτρεψε να λειτουργούν με πλήρη ατιμωρησία.

Αν αρνιόταν να συμμετάσχει σε βασανιστήρια, φοβόταν ότι και αυτός θα χαρακτηριζόταν ως προδότης και θα υποβαλλόταν στην ίδια δοκιμασία με τα θύματα των βασανιστηρίων. Βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στις βαθιές τύψεις που ένιωθε και στον φόβο μήπως καταλήξει στην ίδια κατάσταση με τα θύματα αν αρνηθεί να συμμορφωθεί.

Ο πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι δύο φορτηγά Volkswagen Transporter, το ένα μαύρο και το άλλο γκρι, χρησιμοποιήθηκαν για την απαγωγή θυμάτων. Αποκάλυψε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν σκληρές τακτικές βασανιστηρίων έως ότου τα θύματα συμφώνησαν να ομολογήσουν οτιδήποτε απαιτούσε η MIT. Εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς εάν στο μέλλον ξεκινήσουν έρευνες για αυτές τις καταγγελίες για βασανιστήρια.

Στις 8 Ιουλίου 2017 η σύζυγος του Οράν υπέβαλε μήνυση με βάση τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος, καλώντας την εισαγγελία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς και να αποκαλύψει την ταυτότητα του καταγγέλλοντος. Ωστόσο, η καταγγελία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς εντός της εισαγγελίας και δεν έγινε καμία ενέργεια από τις αρχές για τη διερεύνηση των ισχυρισμών που έκανε ο καταγγέλλων.

Και άλλες εγκαταστάσεις διάσπαρτες στην Τουρκία

Αυτός δεν είναι ο μόνος χώρος βασανιστηρίων που λειτουργεί από τη MIT. Έχουν μια άλλη εγκατάσταση κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, και υπάρχουν αρκετές άλλες τέτοιες τοποθεσίες διάσπαρτες σε όλη την Τουρκία.

Επιπλέον, πέρα από τα τουρκικά σύνορα, η MIT διατηρεί επίσης μυστικές τοποθεσίες στη βόρεια Συρία που έχουν χρησιμοποιηθεί για ακραία βασανιστήρια και τακτικές ανάκρισης. Αυτοί τα κολαστήρια δεν περιορίζονται σε ξένους υπηκόους. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για άτομα που απήχθησαν στην Τουρκία.

Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία, τις πολυάριθμες ποινικές καταγγελίες, τις δηλώσεις θυμάτων και τις ομολογίες από ανώτερους αξιωματούχους της MIT, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ξεκίνησε ποτέ καμία αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εισαγγελείς φάνηκε να συνεχίζουν έρευνες για αυτούς τους ισχυρισμούς, για να τους εγκαταλείψουν αργότερα, επικαλούμενοι την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ως πρόσχημα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιτόπιοι έλεγχοι.

Πηγή: Hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ