Την κατάπτυστη επιστολή την οποία Τουρκία και Λιβύη απέστειλαν στον ΟΗΕ και δια της οποίας καλούσαν θρασύτατα την Ελλάδα να «σεβαστεί τις (δήθεν) κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών και να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση», δημοσιεύει η Hellas Journal.
Η επιστολή έχει ημερομηνία αποστολής την 9η Δεκεμβρίου 2022 και φέρει τις υπογραφές του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του μόνιμου αντιπρόσωπου της Λιβύης στον ίδιο Οργανισμό, Taher El-Sonni και εστάλη ως δήθεν «απάντηση» των νόμιμων αιτιάσεων που είχε εκφράσει προηγουμένως η Ελλάδα για τα τουρκολιβυκά μνημόνια
Δείτε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ
Στην επιστολή, που απεστάλη στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ γίνεται λόγος για (δήθεν) “αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα” της Ελλάδας, η οποία -όπως επισημαίνεται- προσπαθεί να “υπονομεύσει” τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης.
Υπάρχει μάλιστα μία εμφανής αγωνία να υποστηριχθεί η δήθεν νομιμότητα της μεταβατικής λιβυκής κυβέρνησης ως προς τη δυνατότητά της να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, κάτι βεβαίως που δεν ισχύει.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η “κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας” της Λιβύης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς -όπως χαρακτηρίζει τα νόμιμα της συμφέροντα- της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να καταγγέλλει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.
«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ δεν έχουν νομική βάση και αντίθετα ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας προς τις εκλογές. Η εξουσία τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για τα εξωτερικά ανήκει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης», αναφέρεται στην απαράδεκτη επιστολή.
Οι δύο παράνομοι συνέταιροι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα (δήθεν) αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν δικαιούται να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.
Σημειώνεται επίσης στην επιστολή ότι η (παράνομη) συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού χάρτη και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου. Δηλώνεται επίσης ότι “οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι (δήθεν) απαράδεκτοι”.
Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, μετά το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και τγης Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην εν λόγω περιοχή είναι (δήθεν) «άκυρη».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα (δήθεν) αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ότι ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν.
Σημειώνεται ότι: “Η Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και συμπεριφέρεται ως κράτος αρχιπελάγους, παραβιάζοντας το δίκαιο και απαιτώντας την παραχώρηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομική βιωσιμότητά τους”.
Οι συμφωνίες, σύμφωνα με την απαράδεκτη επιστολή, που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να “απαξιώσει” τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας να προωθήσουν το διάλογο στη Μεσόγειο απέναντι στον ΟΗΕ.
Και η επιστολή καταλήγει με μερικές ακόμη εξοργιστικές αναφορές: Εγκαλεί την Ελλάδα ότι η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ συνιστά προσπάθεια δυσφήμισης των προσπαθειών της Λιβύης και της Τουρκίας για προώθηση του διαλόγου στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι δύο Κυβερνήσεις μας, με γνώμονα τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επαναλαμβάνουν ότι οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επιλύονται καλύτερα μέσω των ειρηνικών μέσων με βάση την αμοιβαία συναίνεση των μερών.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση των δύο γειτονικών χωρών και να παύσει να υποκινεί την αντιπαράθεση μέσω αβάσιμων κατηγοριών, εχθρικής ρητορικής και κλιμακωτικές ενέργειες. Μαξιμαλιστικές και ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις, μπορούν να απειλήσουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».