Αν η αυριανή ημέρα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, η… μεθαυριανή είναι αληθινός γρίφος. Στο χειρότερο σενάριο, ένα ασαφές αποτέλεσμα το οποίο δεν θα αναγνωριστεί από τη σημερινή ηγεσία, δεν αποκλείεται να σπρώξει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και αβεβαιότητα, γράφει σε ανάλυσή του το περιοδικό Economist. Ακόμη όμως και αν υπάρξει φυσιολογική εναλλαγή, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τι θα αλλάξει στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις της Τουρκίας με τους εταίρους της.
Μετράει ώρες ο Ερντογάν; Πιθανά... Οι δημοσκοπήσεις είναι μεν αμφίρροπες, όμως η αντιπολίτευση δεν είχε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τόσες ρεαλιστικές πιθανότητες να κυβερνήσει. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση ο Ταγίπ Ερντογάν ανακτά έδαφος και λαμβάνει το 51% .
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν ιοι κάλπες, οι δύο βασικοί αντίπαλοι έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί, αυτό του ξένου δάκτυλου. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και ονομαστικά τον πρόεδρο Μπάιντεν για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει αναφορά ακόμα και στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την άλλη, επιτέθηκε στη Ρωσία κατηγορώντας τη για συνωμοσίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων, με σκοπό να βοηθήσει τον Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε χθες Παρασκευή τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την καταγγελία της αντιπολίτευσης περί ρωσικής απόπειρας ανάμιξης στις αυριανές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.
Ο αντίπαλος του κ. Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε προχθές Πέμπτη παράγοντες από τη Ρωσία –χωρίς να τους κατονομάσει– για διασπορά «deepfakes» και άλλων μορφών παραπληροφόρησης, με σκοπό τον επηρεασμό του αποτελέσματος της αυριανής αναμέτρησης.
Το Κρεμλίνο διέψευσε «κατηγορηματικά» την κατηγορία του υποψήφιου της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε τον κ. Πούτιν, σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά στο πλαίσιο της εκστρατείας του χθες.
«Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται στη Ρωσία, στον κ. Πούτιν. Αν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις ΗΠΑ», τόνισε ο απερχόμενος τούρκος πρόεδρος.
Ο κ. Ερντογάν κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, έχει ωφεληθεί από εκπτώσεις στις τιμές της ρωσικής ενέργειας κι αρνείται να επιβάλει, όπως η Δύση, κυρώσεις στη Ρωσία.
Η καταγγελία του κ. Κιλιτσντάρογλου διατυπώθηκε καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία έγιναν ιδιαίτερα επιθετικοί κι ο υποψήφιος τρίτης παράταξης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αποσύρθηκε προχθές Πέμπτη.
Ο κ. Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του αφού έγινε στόχος εκστρατείας δυσφήμισης στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων με παραποιημένες φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόταν με διάφορες γυναίκες ή στο τιμόνι πολυτελών αυτοκινήτων.
Η εκστρατεία του κ. Ερντογάν εξάλλου διένειμε βίντεο –προϊόν μοντάζ– σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, με τα οποία αποπειράθηκε να συνδέσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το PKK, κουρδικό ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα εκτός νόμου στην Τουρκία, που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Οι κατηγορίες του προέδρου Ερντογάν κατά του Κιλιτσντάρογλου εδράζονται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, ότι είναι υποχείριο –το μακρύ χέρι- της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών
Δεύτερον, τον κατηγορεί ότι ταυτίζεται με την τρομοκρατία επειδή στηρίζει την υποψηφιότητά του το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών το οποίο χαρακτηρίζει προέκταση του ΡΚΚ και
Τρίτον, ότι εξυπηρετεί την ατζέντα των γκιουλενιστών, που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία με βραδινή προσευχή που θα κάνει στην Αγία Σοφία.
Αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Σαμσούντα καθώς φαίνεται να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το σακάκι ενώ πίσω του στέκονται πάνοπλοι αστυνομικοί.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε στο κέντρο της Άγκυρας την κεντρική προεκλογική ομιλία του, σε μια συγκέντρωση με πολύ κόσμο.
Η Άγκυρα, άλλωστε, θεωρείται μια πόλη- σύμβολο για τους κεμαλιστές, με τον νυν δήμαρχο Μανσούρ Γιαβάζ να προορίζεται ως ένας εκ των αντιπροέδρων του Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση που εκλεγεί.
Ο Κιλιτσντάρογλου προβάλλει στο λόγο του πρώτα απ’ όλα τα θέματα της οικονομίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ως υπεύθυνο για όσα υποφέρουν οι Τούρκοι εξαιτίας του πληθωρισμού. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι των σπιτιών μας, να μπορούμε να παρέχουμε τα απαραίτητα στα παιδιά μας», είναι μια χαρακτηριστική έκφραση του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι φτωχοί βιώνουν μια πραγματική κόλαση».
Ψηλά επίσης για τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό και τα θέματα του κράτους δικαίου, των θεσμών, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Κιλιτσντάρογλου να καλεί ειδικά την νεολαία να βάλει οριστικό τέλος στο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν, ο οποίος έχει ελέγχει τους κρίσιμους βραχίονες του κράτους.
Στο επίκεντρο του προεκλογικού λόγου βρίσκεται φυσικά και η διεθνής θέση της χώρας, με τον Κιλιτσντάρογλου να ρίχνει μεν γέφυρες προς την Δύση, αλλά σε καίρια ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία να μην αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών του Κιλιτσντάρογλου.