Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη Λιβύη: Η Τουρκία σε ρόλο «ειρηνοποιού»;

 
HAKAN FIDAN

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/02/24 - 16:46

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ενεργοποιεί τη διπλωματία της σε περιοχές που θεωρεί ότι θα της αποφέρουν στρατηγικά οφέλη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρέθηκε χθες στη Μάλτα όπου, μεταξύ άλλων, έθιξε επισταμένως το θέμα της Λιβύης και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του Ίαν Μποργκ, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη νομιμότητα και τις ενέργειες της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και ότι επιθυμεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα τερματίσει τη διαίρεση ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Ωστόσο, είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας με την ανατολική πλευρά προοδεύουν και η Τουρκία θα ανοίξει Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη. 

Χωρίς να προηγηθεί σχετική ανακοίνωση, ο Χακάν Φιντάν ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στη Μάλτα μετέβη αιφνιδιαστικά χθες βράδυ από τη Βαλέτα στην Τρίπολη όπου έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και σήμερα έχει μια πυκνή ατζέντα συναντήσεων. Ήδη συναντήθηκε με τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ο οποίος είπε ότι «εκτιμούν τη στάση της Τουρκίας που υποστηρίζει τη σταθερότητα στη Λιβύη και τον ρόλο της στη στήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη διεξαγωγή εκλογών». 

Η Τουρκία σε ρόλο «ειρηνοποιού»;

Τούρκοι αναλυτές βλέπουν στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας μια στροφή 180 μοιρών. Η Λιβύη, λένε, προστίθεται στη νέα πολιτική για μια «νέα σελίδα στη Μέση Ανατολή» μετά τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. 

Η ανακοίνωση ότι θα ανοίξει το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ, δείχνει ότι η Άγκυρα σχεδιάζει ένα ρόλο ειρηνοποιού για να διευρύνει την επιρροή της στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερα κρίσιμη πρέπει να θεωρηθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου και η συνάντησή του με τον πρόεδρο αλ Σίσι. 

Πηγή: Deutsche Welle , Αριάνα Φερεντίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ