Τσιπάκια τα οποία θα μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, σκοπεύει να αναπτύξει η εταιρεία ARM σε συνεργασία με Αμερικανούς ερευνητές.
Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εκτελούν διάφορα καθήκοντα, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα και να δούμε τις εφαρμογές του.
Η ARM παρέχει τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα τσιπάκια, τα οποία αναπτύσσονται από το Κέντρο Αισθητοκινητικής Νευρωνικής Μηχανικής (CSNE) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές που εργάζονται πάνω σε αυτό το εγχείρημα έχουν ήδη καταφέρει να αναπτύξουν μία πρώιμη έκδοση της τεχνολογίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός «συστήματος σε τσιπ», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει σήματα από τον εγκέφαλο σε έναν εξομοιωτή που θα είναι τοποθετημένος στην σπονδυλική στήλη, επιτρέποντας στους ανθρώπους με νωτιαίες ή νευρολογικές παθήσεις να ελέγχουν τις κινήσεις τους. Παράλληλα, το CSNE προσδοκά ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λαμβάνει πληροφορίες που αποστέλλονται και από την άλλη κατεύθυνση, παρέχοντας πληροφορίες στον εγκέφαλό.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες επιδιώκουν όχι μόνο να είναι σε θέση να «διαβάζουν» τα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο αλλά και να στέλνουν πίσω σε αυτόν. Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν εκτίμηση πόσο σφιχτά κρατούν ένα αντικείμενο ή να έχουν αίσθηση της θερμοκρασίας.
Επιπλέον, οι ερευνητές προσδοκούν ότι αυτή η «διακίνηση» πληροφοριών, πιθανόν βοηθήσει τον εγκέφαλο να «επαναπρογραμματιστεί», κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση ατόμων που αντιμετωπίζουν ορισμένες παθήσεις, όπως όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και πιθανόν εκείνων με τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο social media για την ψυχική υγεία των νέων