Την αναγνώριση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα της συμβολής του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής στην ανάπτυξη του Πειράματος ATLAS του CERN, αντανακλά η επιλογή του Αριστοτελείου για την πραγματοποίηση του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου «ATLAS WEEK 2024».
Στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί από 17 έως 21 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αναλύσεις για φλέγοντα θέματα φυσικής, με τα τελευταία δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) που συλλέχθηκαν από το πείραμα ATLAS, καθώς και η πορεία στην αναβάθμιση των ανιχνευτών του πειράματος για την επόμενη φάση λειτουργίας, του επιταχυντή. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εξέχοντες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, αναμένονται περισσότεροι από 250 επιστήμονες από 38 χώρες και περισσότερα από 180 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ συμμετέχει ενεργά τα τελευταία 30 χρόνια στο Πείραμα ATLAS στο CERN και έχει παίξει σημαντικό ρόλο τόσο με την κατασκευή και έλεγχο μεγάλου αριθμού σύγχρονων ανιχνευτών σωματιδίων με αυστηρές προδιαγραφές, όσο και στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs. Σήμερα, το Εργαστήριο, εκτός από την συμμετοχή του στο Πείραμα ATLAS, δραστηριοποιείται ενεργά σε εφαρμογές της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στην Διαγνωστική και Θεραπευτική Ιατρική, σε δράσεις Πολιτισμού, όπως η μη επεμβατική χαρτογράφηση τύμβων με Τομογραφία Μιονίων Κοσμικής Ακτινοβολίας, αλλά και στη μελέτη Έργων Τέχνης.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 10.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, θα απευθύνουν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής.
Βράβευση του ιδρυτή του Πειράματος ATLAS, καθηγητή Peter Jenni
Το έτος 2024 σηματοδοτεί 70 χρόνια από την ίδρυση του CERN, του οποίου η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 30 χρόνων της ελληνικής συμμετοχής στο πείραμα ATLAS. Στην εκδήλωση, η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα τιμήσει τον Ιδρυτή του Πειράματος ATLAS, Καθηγητή Peter Jenni, για την πολύτιμη συμβολή του στην επιστήμη, την κοινωνική προσφορά του αλλά και τη στήριξή του στη σημαντική συνεισφορά του ΑΠΘ στο Πείραμα ATLAS. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Θα ακολουθήσει Μουσική Εκδήλωση.
O Καθηγητής Peter Jenni συμμετέχει στα πειράματα του CERN απ' το 1972, με καίριες συνεισφορές στην ανακάλυψη των αδρονικών πιδάκων και των σωματιδίων W και Z, φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης. Апό то 1980, ασχολείται με τον σχεδιασμό και υλοποίηση του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή και των πειραμάτων του και το 1992 δημιούργησε την κοινοπραξία ATLAS. Πρόκειται για μία συνεργασία την οποία συντόνισε μέχρι το 2009, καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και κατασκευής του σύνθετου αυτού «υπερ ανιχνευτή» μεγέθους όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία, με ανιχνευτές που κατασκευάστηκαν στα 180 συνεργαζόμενα με το Πείραμα εργαστήρια. Πρόσφατα, η συμβολή του ήταν καθοριστική στην Ανακάλυψη του Μποζονίου Higgs από το Πείραμα ATLAS.
Εξάλλου, με στόχο την εκλαΐκευση της έρευνας που γίνεται στο CERN, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση, με τίτλο «Ο Χαμένος Επιστήμονας», τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 21.00, στον Πολυχώρο-Bar YPSILON (Εδέσσης 5).