Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) βρίσκεται σε εξέλιξη και οι εξελίξεις γύρω της αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για εταιρείες – κολοσσούς και μετασχηματίζοντας ριζικά τους νόμους της αγοράς.
Εκτός των άλλων, είναι ικανή να καθορίσει και ποια είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, με νέους “παίκτες” να αναρριχώνται και να φτάνουν στην κορυφή.
Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο αφού η τιμή των μετοχών της ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη.
Η αξία της εταιρείας ανέρχεται τώρα στα 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την τιμή της μετοχής να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Η μετοχή έκλεισε την ημέρα των συναλλαγών στα 136 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,5%, ξεπερνώντας σε αξία την Microsoft και προηγουμένως την Apple.
Η ραγδαία άνοδος της αμερικανικής εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια οφείλεται στην κυριαρχία της στον τομέα των μικροεπεξεργαστών που απαιτούνται για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), την οποία αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το “νέο χρυσό ή πετρέλαιο του τεχνολογικού τομέα”.
Σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη, ο Chris Penrose, επικεφαλής παγκόσμιας ανάπτυξης επιχειρήσεων για τις τηλεπικοινωνίες στην Nvidia, προέβλεψε περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα.
“Το ταξίδι της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης μεταμορφώνει πραγματικά τις επιχειρήσεις και τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως”, δήλωσε και πρόσθεσε πως “βρισκόμαστε μόλις στην αρχή”.
Δεν λείπουν ωστόσο και οι αντίθετες φωνές, οι οποίες αμφισβητούν αν θα υπάρξουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η Nvidia.
Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να παραβλέψει τη θεαματική ανάπτυξη που έχει η εταιρεία, καθώς πριν από 8 χρόνια, η μετοχή της άξιζε λιγότερο από το 1% της σημερινής αξίας της.
Τότε, η αξία της Nvidia προερχόταν από τον ανταγωνισμό της με την AMD στην κατασκευή των καρτών γραφικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για μικροεπεξεργαστές που εκπαιδεύουν και εκτελούν μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI.
Η εταιρεία επίσης επωφελήθηκε σημαντικά από την έκρηξη του Bitcoin το 2020, που οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις των καρτών γραφικών της.
Η άνοδος της Nvidia έχει συνοδευτεί από την αυξανόμενη δημοσιότητα του επικεφαλής της, Jensen Huang. Ο Mαρκ Ζάκερμπεργκ μάλιστα τον έχει αποκαλέσει “Taylor Swift της τεχνολογίας” λόγω της μεγάλης διασημότητάς του. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στην Ταϊβάν, τον αντιμετωπίζουν σαν ροκ σταρ, ζητώντας του φωτογραφίες και αυτόγραφα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προγραμματιστών AI είναι σφοδρός. Η Microsoft, η Alphabet (ιδιοκτήτρια της Google), η Meta και η Apple είναι μερικές από τις εταιρείες που ανταγωνίζονται για τη δημιουργία του κορυφαίου προϊόντος.
Αυτός ο ανταγωνισμός ωφελεί την Nvidia, η οποία, εκτός από την ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας AI, κυριαρχεί στην αγορά μικροεπεξεργαστών AI.
Οι πωλήσεις και τα κέρδη της Nvidia έχουν ξεπεράσει πολλές προσδοκίες των αναλυτών τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά τον Μάιο, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της, όπως αναφέρει το BBC, ο αναλυτής τεχνολογίας της Quilter Cheviot, Ben Barringer, δήλωσε ότι η εταιρεία “ξεπέρασε για ακόμη μια φορά έναν πολύ υψηλό στόχο” και πως η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια μείωσης.
Ωστόσο, κάποιοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, με τον αναλυτή της Barclays, Sandeep Gupta να υποστηρίζει τον Φεβρουάριο πως το μερίδιο αγοράς της Nvidia θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανταγωνιστών, αμφισβητώντας πώς οι πελάτες της Nvidia θα εκμεταλλευτούν εμπορικά το λογισμικό AI.