Διαμάχη φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δημιουργούς και τις επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στον Καναδά, καθώς έχει εντοπιστεί να γίνεται, χωρίς καμία ενημέρωση, χρήση περιεχομένου εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να θίγονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι η χρήση του εν λόγω υλικού δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα και υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της χρήσης του θα εμπόδιζε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον Καναδά.
Οι δύο πλευρές καλούν την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα, την ώρα που εξετάζονται οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων στον Καναδά, στους οποίους εντάσσεται η εμφάνιση και η «δράση» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI.
Να σημειωθεί πως το Generative AI μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες, βίντεο και κώδικα υπολογιστή με βάση μια απλή προτροπή/εντολή, αλλά για να γίνει αυτό, τα συστήματα πρέπει πρώτα να μελετήσουν τεράστιες ποσότητες υπάρχοντος περιεχομένου. Πρόκειται για υλικό τεράστιου όγκου, το οποίο -πνευματικά- ανήκει σε πληθώρα συγγραφέων, εικαστικών, καλλιτεχνών και εκδοτών.
Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι «οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών και των αρκετών πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορούν να προσδιορίσουν ποιος διεξάγει τη δραστηριότητα και ποιανού τα πνευματικά έργα χρησιμοποιούνται, ενώ δεν έχουν μηχανισμό για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο να συνεχίζεται».
Η Music Canada, η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, είπε πέρυσι ότι ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε από AI, μιμείται τις φωνές των Drake και The Weeknd και χάρη σ’ αυτό καταστάθηκε σαφές πως «μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη απορροφήσει τεράστιες ποσότητες υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση από τους αρμόδιους κατόχους».
Το Writers’ Guild of Canada ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει με την εφαρμογή των βασικών υποχρεώσεων «εντοπισμού και αναφοράς». Είπε ότι οι προγραμματιστές έχουν στην κατοχή του όλες τις πληροφορίες και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται, ενώ, αντίθετα, οι δημιουργοί δεν έχουν τίποτα στα χέρια τους».
Ορισμένοι οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η Ένωση Καναδών Συγγραφέων είπε ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν «τεράστια εμπόδια» στην αδειοδότηση του περιεχομένου τους «επειδή κρατούνται στο σκοτάδι ως προς το ποια από τα έργα τους χρησιμοποιούνται» και από ποιες εταιρείες. Η ίδια ένωση ζήτησε από τον Καναδά να διευκρινίσει ότι η χρήση περιεχομένου υπόκεινται στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πληθαίνουν οι αγωγές κατά των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές αγωγές σχετικά με τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και το οποίο χρησιμοποιείται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι το είδος της διαφάνειας που ζητούν οι κάτοχοι δικαιωμάτων δεν είναι ρεαλιστικό.
Η Google είπε ότι η εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης εξαιρείται ήδη βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μια εξαίρεση για να το καταστήσει ρητό.
Η καναδική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Cohere είπε ότι η χρήση περιεχομένου για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί παρόμοια με το πώς ένα άτομο διαβάζει βιβλία για να γίνει πιο ενημερωμένο. Η εταιρεία είπε ότι η διαδικασία δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα και υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να είναι σαφές στη νομοθεσία. Διαφορετικά, «οι φιλοδοξίες του Καναδά να είναι το σπίτι των κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης» θα μπορούσαν να υπονομευθούν.