Μπορεί να απέλυσε τον υπάλληλο της για το σεξιστικό σχόλιο, αλλά τα προβλήματα για την Google φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες πως οι εργαζόμενοι στο τεχνολογικό κολοσσό υφίστανται διακρίσεις, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες.
Η ασιατικής καταγωγής Qichen Zhang εργαζόταν για χρόνια στην Google και μάλιστα σε υψηλόβαθμη θέση μέχρι που αποφάσισε να υποβάλλει την της μετά τα ρατσιστικά σχόλια που δέχτηκε για το φύλο της από συνάδελφό της. Μιλώντας στον Guardian σημείωσε πως η περίπτωση της αποτελεί μία από τις δεκάδες περιπτώσεις γυναικών που παραιτήθηκαν αφού όπως εξηγούν ένιωθαν πως δεν υπάρχει μέλλον γι' αυτές στην αμερικανική εταιρεία.
Από τότε, δεκάδες γυναίκες βρήκαν το θάρρος και μίλησαν δημόσια για τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες στη Google, ενώ πλέον πολλές είναι και οι που είδαν το φως της δημοσιότητας για διακρίσεις λόγω εθνικότητας.
Τα σχόλια των που έχουν υποστεί ρατσισμό φέρνουν στο φως μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον αμερικάνικο κολοσσό, ο οποίος φημίζεται μεταξύ άλλων για το ιδανικό εργασιακό του περιβάλλον.
Πρώην και νυν εργαζόμενοι της εταιρείας παραδέχθηκαν μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι γυναίκες -και ιδιαίτερα αυτές διαφορετικού χρώματος- στερούνται όντως ίσων ευκαιριών και αμοιβών, ενώ έστω και υπόγεια η κουλτούρα που αναπτύσσεται προάγει το σεξισμό αλλά και το ρατσισμό. Οι υπάλληλοι που δέχτηκαν να μιλήσουν τόνισαν παράλληλα πως οι λευκοί άνδρες που βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις συχνά προωθούν εργαζομένους που μοιάζουν με αυτούς.
«Η Google θεωρείται ο κορυφαίος πυλώνας του τεχνολογικού κλάδου και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», σημείωσε η 27χρονη Zhang, η οποία πλέον εργάζεται για το Spotify. «Η καταγραφή των περιστατικών αυτών θέτει προβληματισμούς σε ολόκληρο τον κλάδο», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι στη Google το 80% περίπου των θέσεων εργασίας καταλαμβάνεται από άνδρες ενώ το ίδιο ισχύει και για το 75% των ηγετικών θέσεων. Μόνο το 2% είναι μαύροι, το 4% ισπανόφωνοι, το 35% Ασιάτες και το 56% είναι λευκοί.
Η Yolanda Mangolini, διευθύντρια της Google στον τομέα της παγκόσμιας ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης, ερωτηθείσα για τον αργό ρυθμό προόδου στο συγκεκριμένο κομμάτι, δήλωσε πως οι αλλαγές απαιτούν χρόνο, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι μόνο η πρόσληψη διαφορετικού εργατικού δυναμικού αλλά και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο θα θέλουν να παραμείνουν.
Μια μαύρη γυναίκα που εργαζόταν για χρόνια στη Google είπε στο διεθνές μέσο ότι οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις επηρέαζαν καθημερινά την εργασία της. «Ένιωθα συνεχώς πως δεν ανήκω πουθενά», δήλωσε διατηρώντας την ανωνυμία της με το φόβο πως η εταιρεία θα την τιμωρήσει. Όπως ανέφερε επίσης ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα στην ομάδα της, ενώ πολύ συχνά εντός του προαυλίου της εταιρείας, οι Αρχές ζητούσαν να δουν την ταυτότητά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισπανία: Φωτιά στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (ΦΩΤΟ)